PAKS-PRESS – Juhász Veronika képviselő, Féhr György elnök, Racskó Stefi alelnök, Hirt József és Tresznics Károly képviselők letették a hivatali esküt a paksi Polgármesteri Hivatalban. Ezzel megalakult a városban a Német Nemzetiségi Önkormányzat, 2024. október 9-én.

Az adminisztratív teendők ellátása után az ismételten megválasztott Féhr György elnök a sajtó rendelkezésére állt. A Paks-Press Hírügynökség kérdésére válaszolva egyebek között felidézte: mára a közösség hagyományaihoz tartozik a Német nyelvi vetélkedő, a Német Nemzetiségi Nap, A kitelepítések emléknapja, a Sváb bál, a gyermekek húsvéti és karácsonyi előkészületei. Úgy fogalmazott: 

„a kulturális értékeken keresztül próbáljuk megtartani az itt élő német nemzetiségiekben az indentitás-tudatot.”

Hozzátette: a német nyelvet, különösen a paksi nyelvjárást már nehezebben tanulják a gyermekek, de a német nyelvű iskolai oktatás terén azért van miről beszélni.

Testvérvárosi kapcsolatunkat megtartjuk Reichertshofennel, könyvtárunkat fenntarjuk, rendelkezésére áll hozzávetőlegesen kétezer kötet azoknak, akik német nyelven szeretnének könyvet olvasni.

Roger Schilling Zenekar és a hagyományőrző egyesület mind a közös életünk részei – jelentette ki az elnök, aki felidézte, hogy az óvodától egészen az érettségig tanulhatnak német nyelvet a gyermekek. Két óvodai, a Munkácsy és a Vörösmary utcai csoportban, továbbá két általános iskolában: a Deákban és a Bezerédjben folyik német nemzetiségi nevelés.

Egy paksi kiadvány, az egykori Németh Imre-féle Monográfia megújítási terveihez szertnénk hozzá tenni az itt élő németség részletesebb történetét. – Ez egy ilyen új könyvben hiánypótló lenne, abban bízom, hogy az önkormányzati ciklus végére jelentősebb eredményről számolhatok be – jegyezte meg Féhr György.

A kisebbségi önkormányzatok nem rendelkeznek jelentősebb bevétellel, ezért célkítüzéseik, programjaik megvalósításához pénzügyi támogatásra van szükségük.

Az elnök nagyon bízik abban, hogy a támogatások nem maradnak el, a nemzetiségi képviselők úgy támogatnak és spórolnak, hogy tiszteletdíjakat nem vesznek fel, minden fillért a kijelölt célokra tartanak.

Képünk: A testvérvárosi kapcsolatok emléktárgyai egy vitrinben, a paksi Polgármesteri Hivatal aulájában 2024. október 9-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2024. október 9., szerda 17:40. +++

.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap