PAKS-PRESS – Farkas Attila, ifj. Berki Attila, id. Berki Attila, Gertner Ferenc, Farkas Péter megválasztott képviselők részvételével a Polgármesteri Hivatalban megalakult a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, 2024. október 9-én.

A képviselők letették a hivatali esküt és tisztségviselőket választottak. Az elnöki tisztséget Farkas Péter viseli az elkövetkezőkben. Az öttagú testület lényegében két rokoni családból áll, amelyek körvonalai már a megalakuláskor látszottak.

Egyebek között erről beszélt újságírók kérdéseire adott válaszaiban a fiával kisebbségben maradt Berki Attila. Szavai szerint sokkolta, hogy a korábbi megállapodásukkal ellentétben a Farkas Péter és a hozzá tartozó másik két képviselő nem válaszotta meg elnöknek. Ez a „szószegés” máris ellenzékivé tette a Berki képviselőket.

Ami a képviseletet illeti id. Berki Attila szerint a népszámlálás idején (legutolsó 2022-es) 430 roma lakosa volt Paksnak, de „legjobb tudomása” szerint ennek a kétszerese, tehát legalább 800 roma lakosról beszélünk. Hozzátette, hogy sokan nem vállalják, vagy nem regisztrálják nemzetiségüket. A becsült adat nyilván nem hiteles, de nem kizárt, hogy az emelkedés erőteljes.

A Roma Nemzetiségi Egyesületben lát lehetőséget a kulturális hagyományok megőrzésére, Berki Attila. Gondot jelent azonban, hogy

sokan a kisebbségi önkormányzatban segélyosztó helyet látnak, pedig éppen ellenkezőleg: a hagyományőrzésben, kulturális programokban megőrizhetik indentitásukat a romák, nem tartva attól, hogy asszimilációs kárt szenvednek.

Berki Attila kitér arra is, hogy az oktatásban a felzárkóztatást fontosnak tartja, a roma tanodát elveszítették, de abban bízik, hogy az intézményi iskolák jól teszik a dolgukat. A KRESZ Park közeli, Duna utcai házat el kellett hagyni, mert a nem rendeltetés-szerű használat károkat okozott, ezért ezt az önkormányzat, mint tulajdonos visszavette. „Ezt a szégyent mégegyszer nem tudnám elviselni” – fogalmazott.

Farkas Péter elnök nem gondolja, hogy „ellenzékiek” lennének berkiék. – Mi nyitottak vagyunk a kommunikációra – fűzte hozzá.

Képünk: A paksi Roma Nemzetiségi Önkormányzat eskütétele – Farkas Attila, ifj. Berki Attila, id. Berki Attila, Gertner Ferenc, Farkas Péter elnök (b.-j) az eskü szövegét mondják a Polgármesteri Hivatalban, 2024. október 9-én. Megalakult a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Pakson. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

PAKS-PRESS 2024. október 9., 17:50. +++

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap