PAKS-PRESS – A Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) székhelyén tartott nyitóülésen Heringes Anita, Paks polgármestere ismertette a grémiumot alkotó polgármesterekkel: az atomváros képviselőtestülete előterjesztést nyújtott be a kormány számára.

Az előterjesztés a paksi atomerőmű iparűzési adójának újraelosztása miatt keletkezett költségvetési hiány lehetséges kompenzációs javaslata, kérése a kormányhoz. Az időarányos részt már elutalták azt érintett két, szomszédos vármegye vezetéséhez. 

Az ülést követően Heringes Anita a Paks-Press Hírügynökségnek azt mondta, „kifejtettem, hogy tovább folytatjuk az egyeztetést, erről pozitív, egyetértő vélemények hangzottak el”.

Hozzátette: a TEIT résztvevőinek együttműködése fontos, hiszen hozzávetőlegesen ezen az úton is hatvanötezer ember támogatását tudhatjuk magunk mögött. Az „erőskezű, képviseletet biztosító TEIT szervezet most vezetőjévé választott Bagó Zoltánnal, Kalocsa polgármesterével a következő héten folytatjuk az egyeztető munkát” – tájékoztatott Paks polgármestere. Az egyeztetés részletei később lehetnek ismertek.

Paks képviselőtestülete új, csökkentett költségvetés megalkotására kényszerült, amely pénzügyi szigorításokat tartalmaz. Abban bíznak, hogy ezek az egyeztetések és tárgyalások nyomán a korlátozások Pakson feloldhatók lesznek. Ebben remélik a kormány kompenzációs hajlandóságát, és a Tolna Vármegyei Önkormányzat lojalitását Paks iránt, és mostantól a TEIT szervezetéét is.

A TEIT pénzügyi javadalmai szintén az atomerőmű pénzügyi támogatásából származnak, más forráscímen, mint az iparűzési adó. A TEIT települések, akik most jórészt haszonélvezői a Paksot hátrányos helyzetbe hozó különleges gazdasági övezetnek, megmutathatják, mennyire tudnak lojálisak lenni, ha pénzügyekről van szó, de nem lenne érdemes elfeledkezni arról, hogy Paks, közelsége okán szolgáltatásokkal látja el ezen települések lakosságát.

A megyei közgyűlés pár napja megválasztott elnöke, Orbán Attila azt mondta, hogy a különleges gazdasági övezetből a vármegyéhez jutott forrásokat az ezzel kapcsolatos rendelet meghozatala után lehet majd kezelni.

Heringes Anita egy korábbi nyilatkozatában értésre adta, hogyha nem változik semmi, Paks nem kompenzált veszteségei megjelenhetnek a környező települések költségvetésében. Ezért is lehet bíztató, hogy Heringes Anita a TEIT vezetőkkel folytatott tárgyalásokra nem megy üres kézzel.

A TEIT szervezete a települési polgármesterek tanácsából áll, feladatuk a település lakosságának tájékoztatása a paksi atomerőmű működéséről, közel 12 kilométeres körzetben, a Duna két oldalán. Ellenőrző munkájuk a biztonság kontrollja is egyben.

Az önkormányzati választásokat követő október elejétől ténylegesen gyakorolható közhatalom képviselői, a polgármesterek személyi összetétele megváltozott, ezért szervezet megújult. Az első ülésen a szervezet alelenökévé a székét megtartó Gáncs Istvánt, Tengelic polgármesterét ismét megválasztották.

A szervezet tizenegy korábbi és öt új polgármesterrel folytatja a munkát a TEIT-ben, ahol a közmegegyezés szerint a TEIT mindenkori elnöke, Kalocsa polgármestere.

Képünk: Heringes Anita. Paks- Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS Paks/Kalocsa, 2024. október 15., kedd 17:05 +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap