PAKS-PRESS – A magyar-francia együttműködés legsikeresebb területe az energetikai együttműködés

PAKS-PRESS – Jók a kilátások a különösen a nukleáris energia területén már most is kiváló energetikai együttműködés további fejlesztésére Magyarország és Franciaország között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a francia energiaügyi miniszterrel, Agnes Pannier-Runacher-vel folytatott megbeszélését követően aláhúzta, hogy a kétoldalú együttműködés legsikeresebb területe jelenleg épp az energetika, ugyanis az európai energiatermelés jövőjét meghatározó legfontosabb kérdésben, a nukleáris energia használatában teljes egyetértés van Magyarország és Franciaország között.

Rámutatott, hogy a következő időszakban drámai mértékben nőni fog az áramigény, aminek három fő oka van: a hűtési és fűtési rendszerek használata egyre erőteljesebb, az ipari energiaigény is emelkedik, illetve egyre elterjedtebbek az elektromos autók. „Ebből fakadóan a villamos energia iránti igény is drámai mértékben növekedni fog” – figyelmeztetett.

„És ezt a drámai mértékben növekvő igényt környezetbarát módon, megfizethető módon, biztonságos és stabil módon kizárólag nukleáris energiával lehet lefedni. Tehát nukleáris energia nélkül nincsen zöld energiafordulat Európában, és nukleáris energia nélkül nincsen gazdasági versenyképesség az európai kontinensen”

– hangsúlyozta. Szijjártó Péter ezért igen lényegesnek nevezte, hogy megalakult a nukleáris energiát használó európai országok koalíciója, amelynek az a legfőbb célja, hogy „végre adatokra alapozva, tudományos alapokon vitázzunk a nukleáris energiáról, és ne ideológiai, ne elvont politikai vagy filozófiai kérdésként kezeljük a nukleáris energia használatának ügyét”. Megjegyezte, hogy a paksi bővítésben kulcsszerepet játszanak a francia vállalatok, mivel az atomerőmű lelkének számító irányítási központot és annak műszaki berendezéseit is részben a Framatome gyártja, ahogyan francia cég felelős a generátorokért és a turbinákért is.

„Mindez tehát azt jelenti, hogy az új paksi atomerőművi blokkok működésében rendkívül fontos francia hozzáadott értékek fognak szerepelni (…) Ekképpen a francia nukleáris ipar szerepe nélkülözhetetlen a paksi beruházásban” – mondta. „Ennek alapján Magyarország és Franciaország energetikai együttműködését, főleg a nukleáris energia területén nyugodtan minősíthetjük kiválónak, és kilátásaink az együttműködés fejlesztésére is abszolút remekek” – tette hozzá. +++

Fordulat következett be Brüsszelben

PAKS-PRESS – Az atomenergia reneszánszának újabb jeleként az Európai Unió miniszterei a közelgő bakui klímacsúcs, a COP29 előtt támogatásukról biztosították a technológiát – közölte a vg.hu internetes portál. Ismertették:a bakui csúcstalálkozó előtt a követendő uniós álláspont kérdésében főként Franciaország és Németország volt megosztott, ám az uniós tagállamok végül megállapodtak, hogy a közösség az összes alacsony kibocsátású technológia felhasználását sürgetni fogja, ami egyébként a tavalyi klímacsúcson megkötött alkuval is összhangban van. +++

Atomerőművet vesz a Google

PAKS-PRESS – A Google megállapodást kötött arról, hogy 500 megawatt kapacitású, kis atomerőműveket rendel meg a Kairos Power startuptól. A Blikk információi szerint az óriáscég a mesterséges intelligencia adatközpontjainak működtetéséhez szükséges hatalmas mennyiségű energia előállítását biztosítja ezzel. +++

Kétoldalú megbeszélést folytatott az OAH elnöke és az OECD NEA főigazgatója PAKS-PRESS – Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnöke fogadta William D. Magwoodot, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökségének (OECD NEA) főigazgatóját.

A magyar nuleáris hatóság hivatalos honlapján történt közlés szerint a kétoldalú találkozón a felek áttekintették az OECD NEA főigazgató legutóbbi, 2021-es budapesti látogatása óta eltelt időszak főbb fejleményeit, valamint többek között a kis moduláris reaktorokkal kapcsolatos kérdéseket.

Kádár Andrea Beatrix elnök a megbeszélés során tájékoztatta az OECD NEA főigazgatóját az OAH-ban az elmúlt időszakban lezajlott legfontosabb szervezeti változásokról, amelyek lehetővé teszik, hogy az OAH jobban alkalmazkodjon a jövőbeli feladataihoz.

A felek áttekintették a kis moduláris reaktorokkal kapcsolatos főbb kihívásokat is. Az OAH elnöke elmondta, hogy a kis moduláris reaktorok felügyelete egy újfajta megközelítést igényel a jelenleg üzemelő reaktorokhoz képest, az OAH ezért folyamatosan nyomon követi a nemzetközi fejleményeket, aktív szerepet vállal a kis moduláris reaktorokkal kapcsolatos nemzetközi munkacsoportokban, bővíti ismereteit és nyitott az OECD NEA-val való további együttműködésre is ezen a területen.

A találkozón szó volt továbbá a hatóság és a lakosság közötti kommunikációról, az új atomerőművek felügyeletével kapcsolatos kihívásokról, a hatósági követelmények nemzetközi harmonizációjának lehetőségeiről és a VVER típusú atomerőművet üzemeltető országok nukleáris hatóságai közötti együttműködésről. +++

Külföldi országokból érkező nukleáris szakemberek képzését tartják Magyarországon

PAKS-PRESS – A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) biztosítéki rendszerének megerősítése érdekében nyújtott magyar Támogatóprogram keretében 2024. október 8-17. között külföldi országokból érkező nukleáris szakemberek képzése történik hazánkban.

A NAÜ biztosítéki gyakornoki (Traineeship) programja több mint negyven éves múltra tekint vissza. Magyarország több mint 30 éve támogatja a NAÜ biztosítéki rendszerét azzal, hogy helyszínt és szakembert biztosít a gyakornoki képzési programhoz és ezzel az atomenergia békés célú alkalmazásának területén több generációnyi szakember képzésében vesz részt.

A kilenc hónapos képzési programból a résztvevők két hetet töltenek Magyarországon, ahol megismerkednek a nukleáris üzemanyagciklus különböző szakaszait képviselő létesítményekkel, azok biztosítéki rendszerével, méréstechnikákkal, valamint azokkal a nemzeti és létesítményi szintű szabályozásokkal, amelyek biztosítják, illetve erősítik a nukleáris non-proliferációt (nukleáris fegyverkezés elterjedésének megakadályozását).

A képzés első napját a résztvevők az Országos Atomenergia Hivatalban töltik, ahol előadások keretében ismerkedhetnek meg többek között a hazai nukleáris üzemanyagciklussal, a hazai biztosítéki rendszerrel, az elmúlt évek biztosítéki kihívásaival, valamint a nukleáris védettséggel. A képzés a hazai nukleáris létesítményekben folytatódik, ahol a szakemberek az Energiatudományi Kutatóközpont Sugárbiztonsági Laboratóriumában és Kutatóreaktorában, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében, a Paksi Atomerőműben, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában és Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolójában, valamint a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. Mecseki Környezetvédelmi Bázisán szereznek további elméleti és gyakorlati ismereteket. +++

Filvig Gézát, Bagó Zoltán váltotta a TEIT elnöki székében

PAKS-PRESS – Kalocsán, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás székhelyén október 15-én, kedden tartotta alakuló ülését az atomerőmű társadalmi kontrolljára 1992-ben létrejött TEIT. A Duna jobb és bal partjáról 8-8, köztük Kalocsa és Paks városát magába foglaló települési szövetség legfőbb fórumába, a társulási tanácsba – a június 9-i önkormányzati választások eredményeként – 5 új polgármester került be – tájékoztatott a kalohirek.hu portál. +++

A TEIT szervezettel a pénzügyekről is beszélni kell Paks polgármesterének

PAKS-PRESS – A Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) székhelyén tartott nyitóülésen Heringes Anita, Paks polgármestere ismertette a grémiumot alkotó polgármesterekkel: az atomváros képviselőtestülete előterjesztést nyújtott be a kormány számára.

Az előterjesztés a paksi atomerőmű iparűzési adójának újraelosztása miatt keletkezett költségvetési hiány lehetséges kompenzációs javaslata, kérése a kormányhoz. Az időarányos részt már elutalták azt érintett két, szomszédos vármegye vezetéséhez.

Az ülést követően Heringes Anita a Paks-Press Hírügynökségnek azt mondta, „kifejtettem, hogy tovább folytatjuk az egyeztetést, erről pozitív, egyetértő vélemények hangzottak el”.

Hozzátette: a TEIT résztvevőinek együttműködése fontos, hiszen hozzávetőlegesen ezen az úton is hatvanötezer ember támogatását tudhatjuk magunk mögött. Az „erőskezű, képviseletet biztosító TEIT szervezet most vezetőjévé választott Bagó Zoltánnal, Kalocsa polgármesterével a következő héten folytatjuk az egyeztető munkát” – tájékoztatott Paks polgármestere. Az egyeztetés részletei később lehetnek ismertek.

Paks képviselőtestülete új, csökkentett költségvetés megalkotására kényszerült, amely pénzügyi szigorításokat tartalmaz. Abban bíznak, hogy ezek az egyeztetések és tárgyalások nyomán a korlátozások Pakson feloldhatók lesznek. Ebben remélik a kormány kompenzációs hajlandóságát, és a Tolna Vármegyei Önkormányzat lojalitását Paks iránt, és mostantól a TEIT szervezetéét is.

A TEIT pénzügyi javadalmai szintén az atomerőmű pénzügyi támogatásából származnak, más forráscímen, mint az iparűzési adó. A TEIT települések, akik most jórészt haszonélvezői a Paksot hátrányos helyzetbe hozó különleges gazdasági övezetnek, megmutathatják, mennyire tudnak lojálisak lenni, ha pénzügyekről van szó, de nem lenne érdemes elfeledkezni arról, hogy Paks, közelsége okán szolgáltatásokkal látja el ezen települések lakosságát.

A megyei közgyűlés pár napja megválasztott elnöke, Orbán Attila azt mondta, hogy a különleges gazdasági övezetből a vármegyéhez jutott forrásokat az ezzel kapcsolatos rendelet meghozatala után lehet majd kezelni.

Heringes Anita egy korábbi nyilatkozatában értésre adta, hogyha nem változik semmi, Paks nem kompenzált veszteségei megjelenhetnek a környező települések költségvetésében. Ezért is lehet bíztató, hogy Heringes Anita a TEIT vezetőkkel folytatott tárgyalásokra nem megy üres kézzel.

A TEIT szervezete a települési polgármesterek tanácsából áll, feladatuk a település lakosságának tájékoztatása a paksi atomerőmű működéséről, közel 12 kilométeres körzetben, a Duna két oldalán. Ellenőrző munkájuk a biztonság kontrollja is egyben.

Az önkormányzati választásokat követő október elejétől ténylegesen gyakorolható közhatalom képviselői, a polgármesterek személyi összetétele megváltozott, ezért szervezet megújult. Az első ülésen a szervezet alelenökévé a székét megtartó Gáncs Istvánt, Tengelic polgármesterét ismét megválasztották.

A szervezet tizenegy korábbi és öt új polgármesterrel folytatja a munkát a TEIT-ben, ahol a közmegegyezés szerint a TEIT mindenkori elnöke, Kalocsa polgármestere. +++

Egyre többször kell visszaterhelni a Paksi Atomerőművet

PAKS-PRESS – Egyre többször kell visszaterhelni a paksi atomerőművet, vagyis csökkenteni az üzem termelését a hálózaton megnövekedett energiabetáplálás miatt, írja a Klímapolitikai Intézet. Az InfoRádió arra is kitért, hogy az idén nyáron nagyjából háromszor több ilyen időszak volt az előző szezonhoz képest, és ez a tendencia az ipari és a háztartási méretű naperőművek robbanásszerű terjedésével várhatóan a következő években is fennmaradhat. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap