Информационное агентство Paks-Press

Paks-Press News Agency

Paks-Press Hírügynökség

Vízkereszti Kaland – jeges csobbanás  

PAKS-PRESS – A közel három fokos Duna vízébe indulnak „Vizkereszti Kaland – jeges csobbanás” programján bátor férfiak a gerjeni öbölben, 2022. január 22-én. Több, mint harminc résztvevője volt a fürdőzésnek. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) 

———————————————————————————————————————————–

Orbán Viktor a tervek szerint február 1-jén Oroszországba utazik

Az egyik téma a Paks 2 projekt lesz

Nagyon fontos lenne, hogy a paksi bővítéshez szükséges minden engedélykérelem március végéig elkészüljön. Orbán Viktor és az orosz elnök megbeszélik, hogyan halad az atomerőmű építésének előkészítése.

„A Roszatom már előkészíti a terepet az igazi, látható és látványos építkezéshez. – Szeretnénk, ha a projekt már az idei év első felében a létesítési szakaszba kerülne és szeretnénk, ha a két új reaktor az évtized végére üzemelne” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. 

A miniszterelnök a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról is szeretne tárgyalni az orosz elnökkel. Szijjártó szerint az energiaválság miatt „nagyon kedvező lesz számunkra a mennyiség növelése a hosszú távú szerződés keretében”. 

MAGYAR KULTÚRA NAPJA, VÁROSI ÜNNEPSÉG

PAKS-PRESS – Pétersz Mária könyvtáros (b.2) és Bunkóczi András a paksi kulturális élet egyik szervezője (b.3) a Paks Kultúrájáért Díjak átadóival – Süli Jánossal, a Paks 2 beruházásért felelős miniszterrel, a paksi térség országgyűlési képviselőjével (b.1), és Szabó Péterrel, Paks polgármesterével a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében, 2022. január 21-én.

 

Anna Riabchevskaia – orosz festőművész kiállításának megnyitóján, a Paksi Képtárban.

Várost védő konzervatív egyesületet alapítottak Pakson

Várost védő konzervatív egyesületet alapítottak Pakson

(PAKS-PRESS) – Megalalkult a Paksi Konzervatív Egyesület, ezt Pálmai István, a szervezet elnöke jelentette be, 2022. január 19-én. A konzervatív gondolkodást nevében is felvállaló új civil összefogást tizenhárom paksi személy hívta életre, már hivatalosan is...

bővebben
Kiszli Vanda neve a kajak-kenu szövetség márványtábláján

Kiszli Vanda neve a kajak-kenu szövetség márványtábláján

Az örökös bajnokok márványtáblájára írták fel Kiszli Vanda nevét. Az ASE sportolója a 2021-es maraton világbajnokságon, október elején megszerezte pályafutása ötödik - és hatodik - felnőtt vb-címét, ezzel ő lett a sportág 59. örökös bajnoka. Díjazták a sportág 2021-es...

bővebben

Egy csésze kávé

Tárnok Maya dietetikussal

A vízben nem oldódó rost

A rostok emészthetetlen növényi részek, nem tartalmaznak kalóriát. Vannak vízben oldható (VOÉR) és vízben nem oldható rostok (VNOÉR). Ez nem azt jelenti, hogy az almában csak VNOÉR van, a zabban meg csak VOÉR. Mindkettőben megtalálható mindegyik.

Az oldhatatlan rostokról általában mondhatjuk, hogy a zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, gabonák héjában és magjában található nagy százalékban. Jótékony hatásai: lassítják a szénhidrát felszívódását: keményítőbontást gátolja, lassítják a gyomor ürülését, a bél „seprűje”. Csökkenti a székrekedés és a bélbetegségek kialakulását. Napi 25-45 g rost fogyasztása optimális.

Ha ennél többet eszünk, puffadás és gázképződés fordulhat elő. Fontos, hogy rostdús étrend mellett bőven igyunk folyadékot, 2-2,5 litert, így elkerüljük a székrekedést. A VOÉR-ról a vasárnapi Facebook postban olvashattok.  

 

PAKS-PRESS

– Hírek,  információk 24 órában

Share via
Copy link
Powered by Social Snap