Информационное агентство Paks-Press

Paks-Press News Agency

Paks-Press Hírügynökség

PAKS  – Sirályok rajzása késő délután a Dunán, a paksi atomerőmű közelében.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) 

———————————————————————————————————————————–

Orbán Viktor a tervek szerint február 1-jén Oroszországba utazik

Az egyik téma a Paks 2 projekt lesz

Nagyon fontos lenne, hogy a paksi bővítéshez szükséges minden engedélykérelem március végéig elkészüljön. Orbán Viktor és az orosz elnök megbeszélik, hogyan halad az atomerőmű építésének előkészítése.

„A Roszatom már előkészíti a terepet az igazi, látható és látványos építkezéshez. – Szeretnénk, ha a projekt már az idei év első felében a létesítési szakaszba kerülne és szeretnénk, ha a két új reaktor az évtized végére üzemelne” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.

Arról is írt: szeretnék, “ha 2022-ben is lenne néhány mérföldkő a kapcsolatainkban”. Ezek közé sorolta, hogy a létesítési fázisba léptetik az Atomerőmű projektjét, a Nemzeti Oltóanyaggyár készen fog állni a Szputnyik gyártására, folytatják az űrtechnológiai együttműködést, növelik a záhonyi térség szerepét a kelet-nyugat irányú vasúti forgalomban és újabb magyar élelmiszeripari termékek exportját indítják meg az orosz piacra. 

A miniszterelnök a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról is szeretne tárgyalni az orosz elnökkel. Szijjártó szerint az energiaválság miatt „nagyon kedvező lesz számunkra a mennyiség növelése a hosszú távú szerződés keretében”. 

MAGYAR KULTÚRA NAPJA, VÁROSI ÜNNEPSÉG

PAKS-PRESS – Pétersz Mária könyvtáros (b.2) és Bunkóczi András a paksi kulturális élet egyik szervezője (b.3) a Paks Kultúrájáért Díjak átadóival – Süli Jánossal, a Paks 2 beruházásért felelős miniszterrel, a paksi térség országgyűlési képviselőjével (b.1), és Szabó Péterrel, Paks polgármesterével a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében, 2022. január 21-én. 

 

PAKS – Téli csendélet a befagyott Kondor-Füzes Tavaknál. (Paks-Press Fotó.)

Megtartották az idei év első képviselő-testületi ülését

Megtartották az idei év első képviselő-testületi ülését

PAKS-PRESS – A tárgyalt napirendekől tájékoztatott  a testületi ülés után Szabó Péter polgármester hivatalában, csütörtökön. Mint azt már tegnapi kiadásunkban megírtuk, a napirendi pontok tárgyalása előtt Heringes Anita, a baloldali Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF)...

bővebben

Egy csésze kávé

Tárnok Maya dietetikussal

A mogyoró-allergiáról 

A mogyoró-allergia tünete lehet egy kis hasmenés vagy orrfolyás, de sajnos egy életveszélyes anafilaxiás sokkot is kiválthat. Éppen a napokban halt meg egy hétéves kisfiú, Budapesten. Ilyenkor leesik a vérnyomás, felmegy a pulzus és a légzés nehezítetté válik. Az adrenalin (pl. EpiPen) tud segíteni ezekben a helyzetekben, életmentő lehet. A reakciót nem feltétlenül a mogyoró elfogyasztása okozza, lehet, hogy az allergiás csak egy légtérben van az élelmiszerrel vagy a tányérjában mogyoró volt előtte. Különösen kisgyermekkorban veszélyes. A szakemberek az egy éves kor előtt történő – bevezetést ajánlják, a hozzátáplálást a szokásos módon a gyümölcsök és zöldségek bevezetését követően mogyoróvajként – kerülhet az étrendbe, majd a későbbiekben ezeket követhetik a további gyakori allergének. Ha tünetek jelentkeznek, célszerű a teszt elkészíttetése. (Maya)

 

PAKS-PRESS

– Hírek,  információk 24 órában

Share via
Copy link
Powered by Social Snap