Информационное агентство Paks-Press

Paks-Press News Agency

Paks-Press Hírügynökség

PAKS  – Sirályok rajzása késő délután a Dunán, a paksi atomerőmű közelében.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) 

———————————————————————————————————————————–

Orbán Viktor a tervek szerint február 1-jén Oroszországba utazik

Az egyik téma a Paks 2 projekt lesz

Nagyon fontos lenne, hogy a paksi bővítéshez szükséges minden engedélykérelem március végéig elkészüljön. Orbán Viktor és az orosz elnök megbeszélik, hogyan halad az atomerőmű építésének előkészítése.

„A Roszatom már előkészíti a terepet az igazi, látható és látványos építkezéshez. – Szeretnénk, ha a projekt már az idei év első felében a létesítési szakaszba kerülne és szeretnénk, ha a két új reaktor az évtized végére üzemelne” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.

Arról is írt: szeretnék, “ha 2022-ben is lenne néhány mérföldkő a kapcsolatainkban”. Ezek közé sorolta, hogy a létesítési fázisba léptetik az Atomerőmű projektjét, a Nemzeti Oltóanyaggyár készen fog állni a Szputnyik gyártására, folytatják az űrtechnológiai együttműködést, növelik a záhonyi térség szerepét a kelet-nyugat irányú vasúti forgalomban és újabb magyar élelmiszeripari termékek exportját indítják meg az orosz piacra. 

A miniszterelnök a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról is szeretne tárgyalni az orosz elnökkel. Szijjártó szerint az energiaválság miatt „nagyon kedvező lesz számunkra a mennyiség növelése a hosszú távú szerződés keretében”. 

MAGYAR KULTÚRA NAPJA, VÁROSI ÜNNEPSÉG

PAKS-PRESS – Pétersz Mária könyvtáros (b.2) és Bunkóczi András a paksi kulturális élet egyik szervezője (b.3) a Paks Kultúrájáért Díjak átadóival – Süli Jánossal, a Paks 2 beruházásért felelős miniszterrel, a paksi térség országgyűlési képviselőjével (b.1), és Szabó Péterrel, Paks polgármesterével a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében, 2022. január 21-én. 

 

PAKS – Téli csendélet a befagyott Kondor-Füzes Tavaknál. (Paks-Press Fotó.)

A Főutca aktuális tervezési állapotáról egyeztettek a Városházán

A Főutca aktuális tervezési állapotáról egyeztettek a Városházán

PAKS-PRESS – A harmadik egyeztetés történt a tervező céggel a Főutca átépítés programjáról a Városházán, a talákozón az önkormányzat vezető tisztségviselői, képviselők, a paksi közlekedési cég, a műszaki osztály  és a főépítész vettek részt, csütörtökön. - A tervezési...

bővebben
Megtartották az idei év első képviselő-testületi ülését

Megtartották az idei év első képviselő-testületi ülését

PAKS-PRESS – A tárgyalt napirendekől tájékoztatott  a testületi ülés után Szabó Péter polgármester hivatalában, csütörtökön. Mint azt már tegnapi kiadásunkban megírtuk, a napirendi pontok tárgyalása előtt Heringes Anita, a baloldali Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF)...

bővebben
Várost védő konzervatív egyesületet alapítottak Pakson

Várost védő konzervatív egyesületet alapítottak Pakson

(PAKS-PRESS) – Megalalkult a Paksi Konzervatív Egyesület, ezt Pálmai István, a szervezet elnöke jelentette be, 2022. január 19-én. A konzervatív gondolkodást nevében is felvállaló új civil összefogást tizenhárom paksi személy hívta életre, már hivatalosan is...

bővebben

Egy csésze kávé

Tárnok Maya dietetikussal

A vízben nem oldódó rost

A rostok emészthetetlen növényi részek, nem tartalmaznak kalóriát. Vannak vízben oldható (VOÉR) és vízben nem oldható rostok (VNOÉR). Ez nem azt jelenti, hogy az almában csak VNOÉR van, a zabban meg csak VOÉR. Mindkettőben megtalálható mindegyik.

Az oldhatatlan rostokról általában mondhatjuk, hogy a zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, gabonák héjában és magjában található nagy százalékban. Jótékony hatásai: lassítják a szénhidrát felszívódását: keményítőbontást gátolja, lassítják a gyomor ürülését, a bél „seprűje”. Csökkenti a székrekedés és a bélbetegségek kialakulását. Napi 25-45 g rost fogyasztása optimális.

Ha ennél többet eszünk, puffadás és gázképződés fordulhat elő. Fontos, hogy rostdús étrend mellett bőven igyunk folyadékot, 2-2,5 litert, így elkerüljük a székrekedést. A VOÉR-ról a vasárnapi Facebook postban olvashattok.  

 

PAKS-PRESS

– Hírek,  információk 24 órában

Share via
Copy link
Powered by Social Snap