Информационное агентство Paks-Press

Paks-Press News Agency

Paks-Press Hírügynökség

Egyetemes gyermeknap (Universal Children’s Day)

PAKS-PRESS – A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, az év legkülönbözőbb napjain.

Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben.  Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.

Magyarországon az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot. Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg a Nemzetközi Gyermeknapot.

Gastroblues: Miller Anderson, Eric Gales és a Godfater is fellép

Gastroblues: Miller Anderson, Eric Gales és a Godfater is fellép

PAKS-PRESS - Miller Anderson veterán brit blues gitáros-énekes, az amerikai gitáros Eric Gales és Tátrai Tibor új formációja, a Godfater is fellép a június 27. és július 3. között rendezendő, jubileumi, 30. paksi Gastroblues Fesztiválon - jelentette be a fesztivál...

bővebben
Elemzések az új blokkok energiapiaci környezetéről

Elemzések az új blokkok energiapiaci környezetéről

Korábban nagyon erőteljes volt a dekarbonizációs törekvés globálisan, Európában és hazánkban is, az elmúlt hetekben azonban újra kardinális kérdéssé vált az ellátásbiztonság is. Emiatt felértékelődnek az olyan technológiák – így az atomenergia –, amelyek mindkét...

bővebben

Egy csésze kávé

Tárnok Maya dietetikussal

– A koffeinről, a csésze kávé mellett…

A kávén kívül energiaitalokban, kólában, teákban (fekete, zöld, mate) és étcsokoládéban található koffein. Szeretjük, nagyon sokan.

De kinek nem ajánlom? 

Gyerekeknek maximum 85 mg koffeint (6 éves kor alatt 45 mg) szabad fogyasztaniuk egy nap. Egy fél literes kólában 50-90 mg van. Várandósoknak 200 mg ajánlott (ez kb 1,5-2 bögre kávé vagy 4-5 bögre tea), ennél nagyobb mennyiség növeli a koraszülés és a vetélés esélyeit.

Akik álmatlansággal, szorongással, szívritmus zavarral küzdenek, a koffein felerősítheti a tüneteiket. Menopauza után sem ajánlott sok koffeint fogyasztani, mivel fokozza a csont-ritkulást.

Függőség? Ha a szervezetünk hozzászokik a rendszeres koffeinfogyasztáshoz, megvonása tünetekkel járhat: koncentrációs nehézségek, irritáció, fejfájás, megfázásos tünetek is elő-fordulhatnak. (Maya) +++

PAKS-PRESS

– Hírek,  információk 24 órában

Share via
Copy link
Powered by Social Snap