PAKS-PRESS – Az eddig Pakson dolgozó ukrán és orosz munkatársakat a magyar határátkelőkhöz irányították, hogy tolmácsoljanak és segítsenek a háború elől menekülőknek – erről Süli János miniszter, a paksi térség országgyűlési képviselője beszélt a Gastroblues Klubban tartott jótékonysági esten, szombaton.

Tolna megye élen jár a menekülteknek nyújtott segítségben, több tonna élelmiszert, egészségügyi és műszaki eszközöket juttatott el az ukrajnai háború menekültjei számára – fogalmazott Süli János. Szavai szerint Tolna megye területén, több helyen vannak menekültek, számuk változó: érkeznek, tovább utaznak vagy maradnak. A tolnai térségben mindenki összefogott. A Paks II-nél dolgozó ukrán munkavállalók közül többen nem tudnak haza menni.

Mind a két atomerőmű szervezete és a Paksi Ipari Park Nonprofit Kft. támogatja, felajánlásokkal és gyűjtésekkel segíti őket, nemcsak pénzzel és élelemmel, de a magyar orvoshoz való eljutásban is, miután már egy ideje nemcsak a magyar lakta területekrők, hanem a háborús zónából is folyamatosan érkeznek nők és gyermekek.   

A Gastroblues ezekben a hetekben kevésbé a zenéről, inkább a humanitárius segítségről szól, elsősorban a paksi testvérváros, az ukrajnai Visk település támogatásáért fogtak össze az emberek. A szombat esti Gastroblues Klub – tekintettel a nagy részvételre – inkább hasonlított egy jótékonysági „nagygyűlésre”, mint egy átlagos blues koncertre.    

A jótékonysági koncertet, amelyet többek között a viski magyar óvodáért tartottak, a Gastroblues Klubban meglátogatta Süli János miniszter, Gárdai Ádámmal a Gastroblues koncertek szervezőjével tombolahúzást tartottak.

Gárdai Ádám azt emelte ki, hogy a szombat esti Tűzkerék xT zenekar jótékonysági koncertjére jóval többen jöttek el, mint amire számítottak. Hozzátette, egyre többen adakoznak, a koncert alatt belépőjegyet vettek és tombolát. Ez utóbbin nyereménytárgyakat sorsoltak ki. A tombolán közel félmillió forint gyűlt össze. Hozzátette, a következő héten több koncert lesz, például az Erzsébet Nagy Szállodában is.

Szántó Zoltán, Paks város alpolgármesterének szavai szerint eddig Viskre három szállítmányt vittek, ezek részben a polgármesteri-alpolgármesteri keretből származó pénzekből, lakossági felajánlásokból állnak. A paksi képviselő-testület Fidesz-KDNP frakció tagjai egyenként 100 ezer forint értékben vásároltak műszaki cikkeket. Szántó Zoltán arra is kitért, hogy tovább gyűlnek az adományok, vállalkozók jelentkeztek és így rövidesen elindítható lesz egy újabb szállítmány.

Visk hivatali vezetőivel folyamatosan tartják a kapcsolatot az éppen szükséges anyagiakról. Egyre több a háborús területekről Viskre érkezett menekült, akiket szállással és élelemmel látnak el, ezért a település kórházi épületét alakították át.  

Szántó Zoltán aláhúzta, továbbra is folyamatos a gyűjtés, az adományozási kedv nem csökkent. Várják a matracokat, takarókat, párnákat, műszaki cikkeket, például mikrohullámú sütőket.

Képünk:

BEST OF GASTROBLUES – Jótékonysági koncert a Gastroblues Klubban

(PAKS-PRESS) Paks, 2022. március 26., szombat – Süli János miniszter (b.) és Gárdai Ádám a Gastroblues koncertek szervezője tombolahúzáson sorsolnak ki nyereményeket, 2022. március 26-án. A tombolán közel félmillió forint gyűlt össze. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. 

 PAKS-PRESS 2022. március 27., vasárnap 11:55. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap