PAKS-PRESS – A magyar szuverén osztályzattal azonos szinten megerősítette a Fitch Ratings az MVM besorolását. Több, mint 89 ezer új okosmérőt telepít az MVM. Öt minifesztivállal várja az érdeklődőket a BalatON koncertsorozat. A részletek:

A magyar szuverén osztályzattal azonos szinten megerősítette a Fitch Ratings az MVM besorolását

A „BBB” szintű, befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzattal azonos szinten megerősítette az MVM Zrt. devizában és hazai valutában eszközölt hosszú futamú kibocsátásainak besorolásait a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a Londonban ismertetett döntés indoklásában kiemelte, hogy a „BBB” szintű magyar szuverén besorolás az MVM osztályzatának felső korlátja, tekintettel a cég és a magyar állam erőteljes kapcsolatára, és ugyanezt tükrözi, hogy az MVM besorolásának kilátása a magyar államadós-minősítéshez hasonlóan jelenleg negatív. A Fitch Ratings szerint az MVM osztályzata ugyanakkor tükrözi a vállalat integrált pozícióját a magyar áram- és földgázpiac különböző szegmenseiben.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy az MVM kamat- és adófizetés, valamint leírások és értékcsökkenés előtt számolt alapszintű pénzügyi eredménye (EBITDA) tavaly megkétszereződött az előző évihez képest és 910 milliárd forintos rekordot ért el, mindenekelőtt a továbbítási és elosztási rendszer alacsonyabb működtetési költségei, valamint a regionális nagybani üzletág magasabb árrései révén.

Az MVM nagykereskedelmi ágazata 2023-ban kivételesen erőteljes, 392 milliárd forintos EBITDA-eredményt ért el, és a Fitch Ratings várakozása szerint a cég EBITDA-teljesítménye az idén is magas lesz, a 2025-2028-as időszakban pedig 120 milliárd forint körüli szinten stabilizálódik – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch kiemelte azt is, hogy az MVM vállalatvezetésének üzleti terve az EBITDA-bázison számolt eredményhez mérve 2,5-szeres szorzóig terjedő nettóadósság-rátával számol, és ez összeegyeztethető a cégre jelenleg érvényben tartott „BBB” besorolással. A Fitch Ratings az MVM önálló adósprofil-minősítését (SCP – Standalone Credit Profile) változatlan „bbb” szinten állapította meg.

A hitelminősítő közölte, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz gázmezőben – a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében – bejelentett részesedésvásárlás hatása semleges az MVM besorolására.

A tranzakció ugyanakkor összhangban van azzal az MVM-stratégiával, amelynek célja egyrészt az, hogy a cég a földgázbeszerzést az orosz import mellett más forrásokra is kiterjessze, másrészt az, hogy hosszú távon az EBITDA-bázison számolt eredmény legalább 25 százaléka nemzetközi piacokról származzon – áll a Fitch Ratings csütörtöki elemzésében. +++

Több mint 89 ezer új okosmérőt telepít az MVM

Több mint 89 ezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az MVM csoport két áramhálózati elosztó társasága több mint 5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. A projektet bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta: első lépcsőben összesen 20 milliárd forintos keretösszeget fordítanak mintegy 280 ezer okosmérő telepítésére, ennek a programnak része az MVM is. A fejlesztés fontos része annak, hogy versenyképes, megbízhatóan üzemelő villamosenergia-hálózat működjön Magyarországon, és megfizethető áron tudják ellátni a kis- és nagyfogyasztókat – hangsúlyozta.

Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója kiemelte, hogy az okos fogyasztásmérők növelik az elosztóhálózat rugalmasságát és az ellátás biztonságát, a fogyasztók számára pedig kényelmesebb és pontosabb mérést tesznek lehetővé. A projektet az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.-vel konzorciumban valósítja meg.

Steiner Attila kifejtette: arra számítanak, hogy 2030-ra 40-50 százalékkal is nagyobb lehet Magyarország áramigénye, így megnő a villamosenergia-hálózatok stratégiai jelentősége, amire fel kell készülni. Már most is teljesen más a hálózati üzemeltetés, mint néhány éve, jelentősen megnőtt a megújulóenergia-termelő létesítmények száma. Az összes beépített napelemes kapacitás már 6000 megawattnyi, ha süt a nap, akkor a paksi atomerőmű termelésével együtt Magyarország teljesen el tudja magát látni villamos energiával, de ezt a hálózatoknak le kell tudniuk szállítani – fogalmazott.

Az államtitkár kiemelte a hálózatok erősítését, illetve azt, hogy adatok elemzésével optimalizálható legyen a hálózatok működése. Az okosmérés egyre nagyobb teret nyer, már most is több százezer okosmérő működik Magyarországon, de fontos, hogy ezek az eszközök még jobban elterjedjenek. Ezért is pályázott a kormány az európai uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaira – mondta Steiner Attila.

Az MVM csoport vezérigazgatója ismertette: az okos fogyasztásmérőkkel sokkal több információ áll rendelkezésre a villamosenergia-hálózatokról, ami lehetővé teszi, hogy szükség esetén hatékonyabban avatkozzanak be a folyamatokba, így szabályozhatóbb és biztonságosabb a rendszer. Az okosmérőket a legindokoltabb a napelemekkel rendelkező háztartásokhoz telepíteni, mert termelésükről kellene minél pontosabb adatokkal rendelkezni ahhoz, hogy a hálózatokat optimálisan tudják irányítani – fejtette ki.

Mátrai Károly jelezte azt is, hogy az MVM már több mint 100 ezer okosmérő működtet, és az újakkal együtt a vállalatcsoport által üzemeltetett összes fogyasztásmérő több mint 10 százaléka okosmérő lesz.

Bally Attila, az MVM Csoport műszaki vezérigazgató-helyettese egyebek mellett elmondta: a vállalatcsoport hosszú távú célja 650 ezer okosmérő felszerelése 2030-ig, ezzel hozzájárulnak a hálózat rugalmasságához, hatékonyságához és növelik annak biztonságát. +++

Öt minifesztivállal várja az érdeklődőket a BalatON koncertsorozat

Öt helyszínen, mintegy ötven fellépővel, vízi színpadokkal és strandbulikkal várja az érdeklődőket a június utolsó hétvégéjén kezdődő, ingyenes BalatONkoncert idei programsorozata – közölték a szervezők. Mintegy ötven előadót állítanak többnyire vízi színpadra az idei szezonban az ingyenes BalatONkoncert programsorozat szervezői. Az öt állomásból álló, utazó minifesztivál első állomása június 28. és 30. között a balatonkenesei Széchenyi parkban lesz, ahol Roy és Ádám, Paulina, a Kultúrkör, Beretka Ádám, a Lóci Játszik és a Pál Utcai Fiúk ad koncertet – olvasható a közleményben.

Július első hétvégéjén Balatonfűzfőn folytatódik a program. A Tobruk strandon a vízből hallhatja a közönség az MVM Energiaszínpad fellépőit, itt lesz az UFO, Aguszt Bárió, a Bestiák, a Bon-Bon, a Hősök, Mihályfi Luca, a Desperado, Bebe és Orsovai Reni és a Nene is.

A Szerencsejáték Zrt. kiemelt támogatásával megvalósuló programsorozat egy hónapos szünet után augusztus 5. és 7. között folytatódik Balatonföldváron többek között az Anna and the Barbies, a Sugarloaf, a Dirty Slippers és a Konyha zenekar koncertjével.  Két héttel később, Balatonbogláron a BBB Szüveti Fesztivállal együttműködésben hat napig, augusztus 15. és 19. között tart majd a koncertsorozat. A helyszínen több mint 20 előadó lép fel, többek között az Ivan and the Parazol, Péterfy Bori és a Love Band, a ManGoRise, a New Level Empire, Boggie, a 4S Street, a Hooligans és a Lord.                             

A BalatON programsorozat augusztus 22. és 25. között Balatonfüreden zárul, ahol a Füredi Borhetek ideje alatt a Tagore sétány melletti vízterületen álló színpadhajón egyebek mellett a Zaporozsec, Takács Nikolasz, a Unique ad koncertet – olvasható a közleményben.               

A koncertek este hét órakor kezdődnek. A BalatONkoncert programsorozat főszponzora az idén is az MVM, kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt., együttműködő partnere a SPAR. Bővebb információk a programokról a www.balatonkoncert.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben. (mti)

Képünk: Több mint 89 ezer új okosmérőt telepít az MVM. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára (j) és Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója az MVM okosmérőinek telepítéséről tartott budapesti sajtótájékoztatón 2024. június 25-én. Több mint 89 ezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az MVM csoport két áramhálózati elosztó társasága több mint 5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. MTI/Hegedüs Róbert. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap