PAKS-PRESS – A Déli Dunakanyar turisztikai fejlesztési programzáró rendezvényén, sonka és bor múzeumot avattak Bölcskén, a község pincefalujában, 2022. október 26-án.  

A régió öt települése, Dunaföldvár, Bölcske, Madocsa, Dunakömlőd és Paks fogott össze 2020-ban, hogy a Déli Dunakanyar értékeit az egész országban, sőt, az országhatárokon túl is megismerjék – irja internetes oldalán a delidunakanyar.hu. Mint fogalmaznak, az összefogás azonban a régió természeti, kulturális és gasztronómiai értékeinek megőrzésére, megmentésére és modernizálására is kiterjedt.

A fejlesztési pályázatokon keresztül számos, az ide látogató turisták érdeklődésére számot tartó helyszín és létesítmény is megújult. A felújítások mellett pedig kényelmi és a szabadidő minőségi eltöltését segítő szolgáltatás jött létre. Aláhúzták: Magyarországon nincs még egy hasonlóan különleges terület, amely lehetővé teszi, hogy akár egyedül, akár párban, akár családokkal vagy baráti társaságokkal olyan dolgokat fedezzenek fel az idelátogatók, amelyekről eddig legfeljebb a környékbeliek tudhattak. A kulturális értékek mellett az aktív pihenésre is számtalan lehetőség adódik.

Az összköltség 327.176.500 Ft, a megvalósítást létrehozó konzorcium 293.170.000 Ft vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el. A Paksra jutó támogatás összege 36.287.741 Ft. volt. A program keretében a négy településen turisztikai, ökológiai és műemlékvédelmi beruházások valósulhattak meg.  

A Paksi Önkormányzat a Dunakömlődön található Lussonium fejlesztésére, a Madocsai Önkormányzat a Duna part fejlesztésére, Dunaföldvár a KRESZ park felújítására és kisebb turisztikai beruházásokra, Bölcskén a Bölcskei Haladás Alapítvány sonkaérlelő és bormúzeum kialakítására, a Tudással a Jövőért Alapítvány pedig a Szentandrás pusztán található, a Katolikus Egyház tulajdonát képező Jézus Szíve kápolna felújítására, valamint a kastély parkjában kelta emlékhely felújítására pályázott.

Képünk: Tamás István füstőlőmester a bölcskei sonkamúzeum bemutatótermében az avatás napján, 2022. október 26-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2022. október 27., 17:08. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap