PAKS-PRESS – A felmelegedett Duna-víz miatt a Paksi Atomerőmű blokkjainak kondenzátorai némiképp kisebb hatásfokkal működnek, de ez semmilyen hatással nincs sem a biztonságra, sem pedig a termelés menetére, technológiájára – közölte a Paksi Atomerőmű arra hivatkozva, hogy a tartósan magas hőmérséklet okán a sajtó részéről megnövekedett az érdeklődés.

Az irták: ez a jelenség a működés teljesen normális, minden meleg nyári időszakban megfigyelhető velejárója. Mindezek következményeképpen jelenleg van 20-40 MW-nyi eltérés blokkonként a téli időszakban jellemző teljesítményhez képest, szándékos termeléscsökkentés, „úgynevezett leterhelés azonban nem történt.”

A közleményben aláhúzták: a Paksi Atomerőmű a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan is rendelkezik intézkedési tervvel. A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek hatályba. Jelenleg 4 fokozatból az első fokozat van érvényben, amely műszaki előkészületeken kívül nem igényel további intézkedést, az erőmű működésére nincs hatással, az energiatermelést nem befolyásolja – írták. Megjegyezték: a Duna-vízhőmérséklet mérését jogszabály rögzíti, az erre vonatkozó információk és mérési adatok az atomerőmű weboldalán megtalálhatók

https://atomeromu.mvm.hu/Rolunk/Vizhomerseklet oldalon.

PAKS-PRESS 2022. július 26., kedd 18:20. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap