PAKS-PRESS – A költségvetési rendelet technikai, támogatási, számviteli-átvezetési módosításaival kezdődött a város képviselőtestülete szerdai ülése – erről Szabó Péter, Paks polgármestere számolt be hivatalában, csütörtökön. A testület többnyire pénzügyi kérdéseket tárgyalt meg.

Az építményadóban történt változásokról elmondta: a cégek esetében a lakásbérbeadásokat terhelő adókat a felére csökkentették. Ezt előzetes kalkulációk előzték meg, és arra a megállapításra jutottak, hogy a kisebb összegű bevételek mellett sem éri hátrány az önkormányzatot. Ez a gesztus jórészt a Paks II. Zrt. számára jelenthet kedvezményt.

A bérleti díjak azonban drágulnak az üdülők, közösségi házak, a Prelátus és a hivatali helyiségre vonatkozóan, de a hivatal dolgzói kedvezményezettek lesznek. A bérleti dijak differenciáltak az igénybevétel mértékétől függően. A részletekről a lakosság a Paks.hu portálon tájékozódhat.

A következő évi költségvetés koncepciója elkészült, a város enyhít tavalyi monetáris szigoron, együttműködve határoztak erről az ellenzékkel egyetemben. Többnyire visszaállítják a civil egyesületek támogatását, ez több százmillió forinttal terheli majd a büdzsét, továbbá pályázatokat nyújthatnak be; a részönkormányzatok visszakapják a pénzüket, csakúgy, mint visszállítják a polgármesteri és alpolgármesteri, valamint az egyéni képviselői kereteket. Az energiamegtarkarítási programokat is folytatják.

A szociális gondoskodás, a támogatások a városüzemeltetés jelenti majd a legnagyobb költségvetési kiadást. A hivatal, valamint a sajtátulajdonú intézmények dolgozói 85-ös illetményalapban kapják majd a bérüket, a cafetéria 200-ról 300 ezerre emelkedik, ezen felül minden dolgozó az év végén jutalomban részesül, 150 ezer forint értékben.

A központi nukleáris alapból, TEIT jogosultság okán érkezik Paksra 109 millió forint, ezt működési költségekre fordítják.

Megszűnik a Protheus Zrt., amely elvégezte feladatát: az elektromos közlekedést megalapozó munkáját, az okosmérők kihelyezését. Az elszámolás során pénzügyi visszatérítésre kényszerült az önkományzat, annak okán, hogy nem vállalt bizonyos esetekben huszszoros megtérülést, amely teljesíthetetlen volt. – Az elszámolás szabályosan megtörtént – mondta a polgármester.

A Protheus Zrt-ben bevont magánbefeketető kártalanítása ügyében Szabó Péter jogosan elhárította a felelősséget, hiszen mint fogalmazott, abban az időben nem volt polgármester és nem is tartotta indokoltnak ezt a konstrukciót. A magáncég szellemi apportját kifizetni azonban méltányosnak mondta, hangsúlyozva, a peren kivüli egyezséget. „Megszabadultunk a magáncégtől” – tette hozzá.

Az önkormányzat arról is döntött, hogy a kutyabarátságban és szolidaritásban jeleskedő Paksi Angyalok Alapítványt két millió forint támogatásban részesítik.

Képünk: Szabó Péter sajtótójékoztatóján, a Polgármesteri Hivatalban, 2023. november 23-án.

 PAKS-PRESS 2023. november 23., csütörtök 19:05. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap