PAKS-PRESS – A magyar energiastratégia legjelentősebb eleme továbbra is a paksi erőmű, valamint annak fejlesztése, és mivel az olcsó energia korszakának vége, a beruházás megtérüléséhez sem férhet kétség – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt csütörtökön az energiaügyi miniszterjelölt.

Magyarország energiaellátása jelentős mértékben függ a behozataltól, ezért a következő évek legfontosabb feladata az energiaszuverenitás feltételeinek megteremtése lesz, fogalmazott.

Lantos Csaba a kinevezését megelőző bizottsági meghallgatáson hangsúlyozta, hogy az energiaipar beruházásai rendkívül költségesek, de Magyarországnak muszáj ilyen fejlesztéseket vállalnia. A kőolaj 90 százaléka, a földgáz 85 százaléka külföldről érkezik, és bár az áramszükséglet többségét fedezi a belföldi előállítás, az erőművek jelentős részben szintén külföldi nyersanyagokkal üzemelnek, ezekkel együtt az energetikai importkitettség meghaladja a 75 százalékot – ismertette.  

A miniszterjelölt nagy lehetőséget lát a megújuló energiaforrások, a napelem mellett főképp a biogáz, a biomassza, a geotermikus energia alkalmazásában, és a földrajzi lehetőségek függvényében újabb szélerőművek létesítését sem zárta ki. Hozzátette: a belföldi ellátás viszont csak akkor maradhat biztonságos, ha a kiegészítő források mellett működőképesek maradnak a nagy kapacitású, gyorsan indítható csúcserőművek, és folytatódnak az időjárásfüggő berendezések kapcsolódását lehetővé tevő hálózatfejlesztések. Ezek költségei elérhetik az ezermilliárd forintot – mondta.   

A fenntartható fejlődés bizottsága előtt Lantos Csaba kifejtette, hogy az utóbbi évek kihívásai közepette kulcskérdéssé vált az energiaellátás, amelyben a biztonság és a fenntarthatóság egyaránt fontos szempont.

A napelemes kapacitás szintén jelentős, az ipari méretű energiatárolás lehetőségére viszont még várni kell, bár a kutatások biztatóan alakulnak, ilyen technológiákkal Magyarországon is érdemes foglalkozni – fogalmazott Lantos Csaba, aki a fenntarthatósági kötelezettségek teljesítését, valamint a rezsicsökkentés fenntartását is fontosnak tartja. 

Kiemelte, hogy a lakosság a legszélesebb rezsivédelemben részesül, energiaköltségeik így a legalacsonyabbak közé tartoznak Európában. – Az állami és önkormányzati intézmények támogatására a költségvetésből hasonló nagyságrendű összeg jut, nem igaz tehát, hogy a kormány magukra hagyta őket – tette hozzá.

Lantos Csaba miniszteri jelölését a gazdasági bizottság és a fenntartható fejlődés bizottság egyaránt támogatta. (mti)

Képünk: Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt (szemben, k) beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2022. november 24-én. Mellette Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára (b2), Raisz Anikó, a TIM környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára (b), Czepek Gábor, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója (j2) és Steiner Attila, a TIM energetikáért felelős államtitkára (j). MTI/Máthé Zoltán. 

PAKS-PRESS 2022. november 24., csütörtök 15:40. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap