PAKS-PRESS – A nyáron újra felmérik a közösségi közlekedés igényeit, miután a malomhegyi lakók egy hetventaggú csoportja beadványt írt a tulajdonos önkormányzathoz – erről Pálmai Klára a városépítő bizottság elnöke, a közlekedéssel fogalkozó munkacsoport tagja és Király István a közlekedési cég helyettes szakmai vezetője beszélt egy tájékoztatón a Városházán, hétfőn.

Pálmai Klára elmondta: az ügyben, tisztségében érintett képviselőként napi feladat, hogy a lakossági véleményeket vagy panaszokat meghallgassa és mérlegelje még abban az esetben is, hogyha az egyes vélemények homlokegyenest más-más kéréseket kérnek vagy követelnek.

Király István szerint a több eset utáni sokadik felmérést az idén nyáron végzik el és azt remélik, hogy hosszabb időre lezártnak tekinthetik a malomhegyi igénycunamit.

Az önkormányzat közlekedési munkacsoportja előtte még tárgyal, a lakossági igények összegzése azonban bonyulult feladat, a közlekedők eltérő egyéni érdekei miatt. Azonban a közösségnek figyelembe kell vennie, hogy a buszközlekedés nem azonos a taxis szolgáltatással. Akkor alakul ki többnyire ilyen helyzet, amikor a tulajdonos az önkormányzat, vagyis a cég a közösség tulajadona, és ebben mindenki egyéni tulajdonosi szerepet oszt ki saját magának, annak ellenére, hogy az adófizetők forintjai vastagon benne vannak a menetjegyében. Ehhez képest volna elvárás, hogy a ház kapujától a Tescoig menjen a busz, és vissza.

Az újratervezett menetrendet, ahogyan már korábban is, szeptembertől vezetik be. Alapvetés, hogy a hivatásforgalmi közlekedés megmarad, a munkába-és iskolábajárás biztosított, jóllehet a buszközlekedés egy jórészét a nyugdíjas korú lakosság használja, a munkábajárók, akár családonként több autóval is – saját maguk oldják meg. A városvezetés ugyan szorgalmazza a közösségi közlekedés használatát, de az autókból nem szállnak ki még most sem szívesen az emberek.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a területen nincsen közellátást folytató kiskereskedelem, tehát utazni kell. De nem mindegy hogyan és mikor és milyen gyakorisággal. Mások a házukat féltik, az atóbuszok okozta rázkódásától.

Pálmai Klára elmondta: viszonylag rugalmas helyzetet szeretnének megvalósítani, továbbra is keresi a lakókat, a legfontosabb, hogy ne legyen ellátátatlan terület és az idősek és kisgyermekesek igényeit is figyelembe kell venni. De az sem lehet, hogy folyamatosan keresni kell a lakosság kedvét, véget kell vetni az ebbéli marakodásnak, ezért a mostani femérés minden bizonnyal egy jó időre szól.  

Képünk: Király Isrtván és Pálmai Klára a malomhegyi közösségi közlekedésről tartott tájékoztatóján, 2023. június 5-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

PAKS-PRESS 2023. június 5., hétfő, 17:00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap