Folyamatosan nő az ország áramszükséglete, ezért is alapvető érdek a két új paksi blokk megépítése.

Látványosan nő az ország áramfogyasztása, egymást érik a hazai rendszerterhelési rekordok. Ezek az adatok is alátámasztják a két új paksi blokk szükségességét – szögezte le Mittler István. A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: csak idén négy alkalommal dőlt meg az úgynevezett bruttó rendszerterhelés negyedórás átlagának csúcsértéke, legutóbb december 9-én délután háromnegyed öt óra körül mértek 7361 megawattot – vagyis az adott negyedórában átlagban ennyi villamos energiát használtak fel egy időben a hálózatra kötött lakossági és közületi fogyasztók országszerte.

A MAVIR adatai szerint a fogyasztási rekordok idején a Paksi Atomerőmű és az országban működő gázerőművek mellett az áramimport elégítette ki a teljes bruttó rendszerterhelés javát, amihez a megújulók mindössze 4-5 százalékkal tudtak hozzájárulni.

Mittler István felhívta a figyelmet, hogy a villamosenergia-szükséglet az életszínvonal emelkedését mutatja idehaza is, akárcsak máshol a világban, a jóléttel és a technikai fejlettséggel együtt növekszik.

A MAVIR szakértői szerint Magyarországon az egy főre jutó áramfelhasználás még mindig jelentősen elmarad a nyugat-európai szinttől, mindössze fele például az osztrák értéknek. A hűtésre és fűtésre is alkalmas klímaberendezések elterjedésével, az elektromos autók és a modern, energiahatékony hőszivattyús fűtés általánossá válásával számtalan új fogyasztó jelent meg a villamosenergia-rendszerben. Az előrejelzések 2030-ra már 8000 megawattos abszolút csúcsokat mutatnak, és hosszabb távon további exponenciális növekedést vetítenek előre.

 – A két új paksi egység 2400 megawattal járul majd hozzá ennek az áramfogyasztásnak a kiszolgálásához – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató, hozzátéve: – A VVER-1200-as blokkok a működő atomerőmű összesen 2000 megawattos egységeinek kiváltására épülnek. Jelenleg a Paksi Atomerőmű termelésének köszönhetően hazánkban tartósan a legalacsonyabb a lakossági áramár az európai uniós tagállamok között.

A Paks II. beruházás célja ennek az ellátásbiztonságot garantáló kapacitásnak a fenntartása. Vagyis a paksi projekt az olcsó és tiszta áramtermelés záloga – szögezte le Mittler István.

A kommunikációs igazgató megerősítette, hogy az új atomerőművi blokkok létesítési fázisa az ehhez szükséges engedélyek birtokában 2022-ben indulhat, a hálózatra csatlakozás tervezett időpontjait, azaz a 2029-es és 2030-as dátumokat pedig mindenképpen szeretnék tartani. (x) +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap