PAKS-PRESS – A magyar hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által az atomerőmű építési projekt számára kiadott legfontosabb engedélyek sora kiemelkedő lépéseket jelentenek a két legkorszerűbb és legbiztonságosabb 3+ generációs atomerőművi blokk közvetlen építésére való áttéréshez, biztosítják Magyarország stabil és megfizethető elektromos energiával történő ellátását az évszázad végéig – mondta Alekszandr Merten, a fővállalkozó ASZE Rt. alelnöke, az Atomerőmű építési projekt igazgatója.  

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern miniszteri rangban lévő vezérigazgatója szerint az új magyar atomerőmű számára kiadott létesítési engedély az orosz VVER-1200-as technológia iránti nagyfokú bizalomról tanúskodik, amely technológia kiállta az idők próbáját és bizonyította biztonságos voltát és megbízhatóságát. Megjegyezte, hogy a magyar partnerekkel közösen hatalmas munkát végeztek a terjedelmes engedélyezési dokumentáció összeállítása során. Meggyőződésünk, hogy a Paks II. Atomerőmű garantálja Magyarország energiafüggetlenségét csaknem egy évszázadra és közelebb viszi Európa országait a klímacélok teljesüléséhez – jelentette ki Lihacsov.

A létesítési engedély kiadása arról tanúskodik, hogy az új atomerőművi blokkok megfelelnek a magyar és európai biztonsági normáknak olvasható a Kóti Lórántnak PR-menedzser által a Paks-Press Hírügynökséghez eljuttatott Roszatom közleményben. Azt írták: a Paks II. projekt korszerű automatizált aktív és passzív atomerőművi biztonsági rendszerekkel valósul meg, amelyek részeként kettős falú vasbeton védőépület – konténment -, valamint zónaolvadékcsapda biztosítja, hogy ne kerülhessen a környezetbe az aktív zónából származó radioaktív anyag még egy rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező nukleáris baleset esetén sem.

Mint az korábbról már ismeretes, a Paks II. projekt az új atomerőmű építéséről szóló, 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi megállapodás, illetve a 2014. december 9-én megkötött EPC-szerződés alapján kulcsrakészen valósul meg. Az 5-ös és 6-os blokkok garantált üzemideje 60 év.

A projekt fővállalkozója a Roszatom mérnöki vállalata, az ASZE Rt. Jelenleg az építési területen az új atomerőmű építésének előkészületei folynak, a talajmegerősítés és a résfalazás, épülnek a felvonulási terület létesítményei.

A Roszatom megrendelésállománya – 11 országban 34 atomerőművi blokk – amelyek a megvalósulás különböző fázisában vannak.

Képünk: Alekszandr Merten, a fővállalkozó ASZE Rt. alelnöke, az Atomerőmű építési projekt igazgatója. Fotó: PAKS-PRESS/Kiss András Kristóf. 

PAKS-PRESS 2022. augusztus 26., péntek, 15:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap