A tartalomból: a Puskás Arénában több mint 30 ezer szurkoló előtt mérkőzik meg egymással szerdán a Ferencváros és a Paksi FC, a tét a MOL Magyar Kupa-trófea. Két nappal a finálé előtt rendezték meg a mérkőzés hivatalos sajtótájékoztatóját, amelyen a vezetőedzők és a két csapatkapitány vett részt. x Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal x Putyin: Oroszország katonai agressziót akadályozott meg x Novák Katalin: kiváló szakemberek segítik majd munkámat x Szijjártó Péter: nem szavazzuk meg a brüsszeli szankciós javaslatot x Kölcsönösen tiszteli egymást az FTC és a Paks.

Ukrajnai háború

Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal

PAKS-PRESS 2022. május 9. Még ma Budapestre érkezik Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. – Az uniós testület elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal a Karmelita kolostorban, munkavacsora keretében – mondta a sajtófőnök. Az Európai Bizottság elnöke szóvivőjének beszámolója szerint az európai biztonságról és az energiaellátásról egyeztetnek. +++ 

Putyin: Oroszország katonai agressziót akadályozott meg

PAKS-PRESS 2022. május 9. – Oroszország ukrajnai katonai fellépésével agressziót akadályozott meg – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján a Vörös téren megrendezett katonai díszszemlén elmondott beszédében. „Nyílt előkészületek folytak egy újabb büntetőműveletre (a Donyec-medencében), a történelmi földjeinkre, köztük a Krímbe való behatolásra. Kijev bejelentette a nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségét, a NATO-blokk pedig aktív katonai fejlesztésbe kezdett a velünk szomszédos területeken” – mondta Putyin.

 „Ily módon számunkra teljesen elfogadhatatlan fenyegetés jött létre közvetlenül a határainkon” – tette hozzá. „A győzelem napja közel áll hozzánk, és kedves mindannyiunk számára!” Mint mondta, Oroszország őszinte párbeszédre szólította fel a Nyugatot, de mindezt hiába tette. Hangsúlyozta, hogy Oroszország a Nyugattal ellentétben soha nem fogja feladni a szülőföldje szeretetét, a hitet és a hagyományos értékeket. Arról is beszélt, hogy megelőző csapást mértek a támadásra készülő Ukrajnára. +++

Magyarország

Novák Katalin: kiváló szakemberek segítik majd munkámat

PAKS-PRESS 2022. május 9. – Holnapi hivatalba lépésemmel kezdődő köztársasági elnöki szolgálatomat kiváló szakemberek fogják segíteni – mondta el Novák Katalin, Magyarország megválasztott köztársasági elnöke. Ismertette: a Sándor-palota hivatalvezetői tisztségét Ekler Gergely korábbi államtitkár tölti majd be, kabinetfőnöke pedig Schanda Tamás lesz. Elnöki munkámat – igazgatóként – több tapasztalt diplomata támogatja – emelte ki a megválasztott államfő. Altusz Kristóf korábbi koppenhágai nagykövet a jövőben a diplomáciai területért felel, Manno István eddigi írországi nagykövet lesz a protokollfőnök, míg Király András László, Magyarország volt újdelhi nagykövete tervezésért és elemzésért felelős vezetőként dolgozik majd. Közölte, hogy a főhadsegédi feladatok ellátása továbbra is Kun Szabó István tábornokra hárul. Módos Mátyás az alkotmányossági és jogi, míg Volf-Nagy Tünde televíziós szakember a kommunikációs területet igazgatja. A gazdasági igazgatóságot Kreutzer Richárd, az elnöki titkárságot Vicze Katalin irányítja.

Novák Katalin köztársági elnök ünnepélyes beiktatása május 14-én, a Kálvin téri református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik, beiktatási ünnepi beszéde a Kossuth téri díszceremónián hangzik el. A katonai tiszteletadás után – mások mellett – fellép Rúzsa Magdolna énekes és Balázs János zongoraművész. Mindkét esemény nyilvános. Május 14-én kora délután megnyitja kapuit a Sándor-palota, ahova szintén minden érdeklődőt várnak. +++

Szijjártó Péter: nem szavazzuk meg a brüsszeli szankciós javaslatot

PAKS-PRESS 2022. május 9. – Magyarország nem szavazza meg az Európai Bizottság kezdeményezését az Oroszország elleni szankciókról, mert az az országnak problémát jelent, és a megoldásra nem tartalmaz javaslatot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országházban. A parlamentben is világossá tette, nem lehet a magyarokkal megfizettetni a háború árát. A tárcavezető napirend előtti felszólalásában emlékeztetett: két és fél hónapja tört ki háború Magyarország szomszédságában, és az ország álláspontja a kezdetektől világos, mielőbb békét akar Ukrajnában, ezért minden diplomáciai erőfeszítést támogat, amely a háború tárgyalásos lezáráshoz vezethet. Világos különbséget teszünk támadó és megtámadott között, elítéltük az orosz katonai agressziót, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, minden idők legnagyobb humanitárius segítségét nyújtjuk Ukrajnának, továbbá eddig csaknem 700 ezer menekülőt fogadtunk be – sorolta.

Rámutatott: Magyarország támogatta az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot, de jelezte, hogy vörös vonal Magyarország energiaellátási biztonságának garantálása. A miniszter szerint a brüsszeli csomag elfogadása 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat hozna, több százmillió forint kiadást jelentene a finomítóátállás, ami legalább 5 évig tartana, és az utána vásárolt olaj drágább lenne, mint most. +++

 Labdarúgás

MOL Magyar Kupa – Kölcsönösen tiszteli egymást az FTC és a Paks

PAKS-PRESS 2022. május 9. – A paksiak a bajnokságban már bizonyították, hogy képesek legyőzni a legjobb magyar csapatot, és az a céljuk, hogy szerdán ismét borítsák a papírformát. A Ferencváros és a Paks labdarúgócsapatának vezetőedzője egyaránt kölcsönös tisztelettel beszélt a riválisról a szerdai MOL Magyar Kupa döntője előtt. „A kupadöntőig mindig hosszú út vezet, ez meg is adja a meccs rangját és éppen ezért minden országban futballünnep. Nem lesz könnyű dolgunk, mert egy ilyen mérkőzésen mindkét csapat nyerni akar, de a felkészülésünk megfelelően zajlik” – mondta a finálét felvezető hétfői sajtótájékoztatón Sztanyiszlav Csercseszov, a fővárosiak trénere. „A szezon akkor lenne teljes számunkra, ha a bajnoki arany mellett felemelhetnék ezt a gyönyörű és nehéz trófeát is”. Kollégája, Bognár György erre azzal válaszolt, hogy a csapatában Böde Dániel igencsak jó erőben van, ezért neki nem okozna gondot felemelni a kupát, hiába nehéz.   

„Ez nem egy kupameccs, hanem a kupadöntő, márpedig a döntőt nem játszani kell, hanem megnyerni. A Ferencváros jobb képességű játékosokból áll, gyorsabb, kreatívabb és kezdeményezőbb, de alkalmasnak tartom a csapatomat arra, hogy ennek ellenére nyerjen és megfelelő ellenállást tanúsítson” – fordította komolyra a szót a Paks mestere. „Legutóbb az FTC alkalmazkodott hozzánk azzal, hogy három belső védővel állt fel az addig megszokott kettő helyett, azóta megtartotta ezt a szisztémát, így most is erre számítok”.

„Minden csapatnak megvannak a vezérei, a Paksnak a góllövőlistát vezető Ádám Martin. De ellenünk azért nem szerzett sok gólt – válaszolt Csercseszov arra a kérdésre, hogy mekkora kihívást jelent 31 gólos csatár megfékezése.

A rossz főpróbákat illetően – mindkét együttes kikapott hétvégén – Bognár arról beszélt, beáldozták a legutóbbi bajnokijukat a Kisvárda ellen. 

Böde Dániel elmondta: sok paksi játékos először játszik majd ilyen nagy közönség előtt, de szerinte ez majd épp úgy feldobja őket, ahogy 2013-ban őt feldobta, amikor Isztambulban 60 ezer ember előtt pályára léphetett a válogatottban.  A korábbi ferencvárosi futballista azt is elárulta, hogy legutóbb tíz éve szerzett gólt az FTC ellen, de kapusának, Dibusz Dénesnek lőtt már néhány gólt, mielőtt csapattársak lettek.

A 82. Magyar Kupa-döntő szerdán 19.30-kor kezdődik a Puskás Arénában. A magyar szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint eddig 30 ezer belépőt vásároltak a szurkolók. A találkozót az M4 Sport közvetíti. +++

Képünk: Paks-Ferencváros küzdelem a Kupáért. A 82. Magyar Kupa-döntő szerdán, 19.30-kor kezdődik a Puskás Arénában.

Híreink, képünk: PAKS-PRESS/MTI/MLSZ

PAKS-PRESS 2022. május 9., hétfő 18.25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap