Híreink: Orbán Viktor fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját x Smart City Fejlesztések Pakson x A hétvégén folytatódik az Adventi Udvar programsorozata, vasárnap meggyújtják a negyedik gyertyát a város adventi koszorúján. A részletek: 

 Atomenergia

Orbán Viktor fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját

Paks-Press 2021. december 17. – Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, pénteken.

A megbeszélésen, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter is, a felek megállapították: a Pakson épülő két új blokk a garanciája annak, hogy a következő évtizedekben is hazai forrásból a szükséges mennyiségben rendelkezésre álljon az olcsó, klímabarát villamosenergia.

A pénteki egyeztetésen áttekintették a Paks II. projekt állását. A felek azon dolgoznak, hogy a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásokkal illetve biztonsági követelményekkel összhangban valósuljon meg a beruházás, és a két új paksi blokk 2029-ben és 2030-ban megkezdhesse kereskedelmi üzemét.

– Az Európát sújtó rezsiválság idején különösen fontos, hogy az atomenergia az ellátásbiztonságon túl az árstabilitás megteremtésében, a rezsicsökkentés fenntartásában is jelentős szerepet játszik – hangzott el.

Közlekedés

Smart City Fejlesztések Pakson

Paks-Press 2021. december 17. – Több mint 500 millió forinttal támogatja Magyarország Kormánya a paksi tömegközlekedés fejlesztésének előkészítését. A támogatási szerződést pénteken, Budapesten írta alá dr. Kutnyánszky Zsolt az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes-államtitkára és Szabó Zoltán a Paksi Közlekedési Kft. igazgatója. Jelen volt Süli János miniszter és dr. Mosóczi László államtitkár.

A megállapodás nyomán kiépülhet a korszerű utastájékoztató rendszer, érkezik 14 elektromos autóbusz és további hidrogén üzemű járművek, nyolc villámtöltő, okos autóbusz megállóhelyeket építenek ki, megvalósulhat a szabad parkolóhely felismerő rendszer, és a mobil alkalmazás. +++

Itthon

Adventi udvar

Paks-Press 2021. december 17. – A hétvégén folytatódik az Adventi Udvar programsorozata. Szombaton délután szaloncukor-készítésre várják az érdeklődőket a Csengey Központba, öt órától Áger Bálint lép színpadra. Egy óra múlva a Shisha Café koncertje kezdődik.

Vasárnap Szabó Péter polgármester meggyújtja a negyedik gyertyát a város koszorúján. Ezt követően az atomerőmű nyugdíjasklubjának kórusa ad műsort, öt órakor kezdődik a Humen Brass Band koncertje. Janicsák Veca, a Csillag Születik és az X Faktor műsorának sztárját láthatja a közönség este hat órakor. +++

Képünk: Jótékonysági süteményvásár – Egy kisfiú kóstol egy süteményt a paksi és dunakömlődi nyugdíjasklubok süteményvásárán, a Csengey Központ aulájában, 2021. december 17-én. A  sütemények árából befolyt összeget teljes egészében rászoruló családoknak juttatják el. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

Híreink: PAKS-PRESS/MTI

PAKS-PRESS 2021. december 17., péntek 19.00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap