Atomenergia

Közel felére csökkentette a csernobili sugárzást a levegőben egy új technológia

Paks-Press 2021. december 9. – Egy svájci cég szerint huszonnégyezer helyett öt év alatt semlegesíteni tudják az atomkatasztrófa környéki sugárzást – írja a svájci Exlterra, egy fenntartható és környezetbarát technológiákkal foglalkozó vállalatra hivatkozva a PC World. Mint olvasható, rendkívül biztató technológiai újításról van szó. A vállalat a csernobili elzárt zónát felügyelő állami szervvel közösen tesztelte NSPS nevű újítását, aminek segítségével jelentős eredményeket értek el a talaj és a levegő sugárszennyezésének csökkentésében, a technológia jövőbeli felhasználásában pedig mindkét fél komoly lehetőségeket lát.

A kísérlet egy egyhektáros területen folyt 2019 novembere és 2020 szeptembere között, a szűk egy év után a talajban 37, a levegőben pedig lenyűgöző, 47 százalékkal kisebb sugárfertőzöttséget mértek. A reményre okot adó teszt kapcsán a technológiát kifejlesztő Exlterra azt állítja, a huszonnégyezer év helyett, amire a radioaktív anyagok természetes lebomlásához szükség lenne, mindössze öt év alatt semlegesíteni tudnák a teljes zónában megtalálhaó szennyeződést.

Az ehhez használt NSPS, azaz teljes nevén Nucleus Separation Passive System azért is kiváló, mert bármilyen vegyszer vagy más szennyező anyag használatát mellőzi, teljes egészében az atomfizika elvén alapul. „Ezek az eredmények lenyűgözőek. Ez az első eset harmincöt év alatt, hogy ilyen technológia sikeresen csökkentette ilyen nagymértékben a sugárzás mértékét a levegőben és a talajban is. Ez valódi reményt jelent a területnek, beleértve a szarkofág kezelését is” – nyilatkozta Szergej Kirejev a felelős ukrán hatóság képviseletében. Az Exlterra vezetői hozzátették, hogy Csernobil mellett más, radioaktív szennyezés által sújtott területeken, így például a fukusimai erőmű környén is hatékonyan be tudnák vetni az NSPS-t. +++

Koronavírus – járvány

Megnyílt a regisztrációs honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához

Paks-Press 2021. december 9. – Megnyílt a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához is. Az interneten azok a szülők tudnak időpontot foglalni, akik érvényes regisztrációval rendelkeznek. A jövő héten érkező szállítmány várhatóan 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé december 15-től. A gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál történik.

Az első vakcinaszállítmány várhatóan jövő hét elején érkezik meg Magyarországra.  A gyermekek oltása a tervek szerint országosan december 15-étől indul. Az első szállítmányban várhatóan 138 ezer adag vakcina érkezik, amelynek a fele – tehát 69 ezer adag vakcina – oltható el, a másik felét félre kell tenni a második oltáshoz, mert a további gyermekvakcina szállítmányok sorsa még bizonytalan. A második oltás a gyermekeknél is az első oltás után 3 héttel lesz esedékes.

Egy ampullában 10 gyermek oltásához való vakcina lesz, így az oltást is ennek megfelelően úgy kell megszervezni, hogy egy kinyitott egy ampullára 10 gyermeket kell szervezni a házi gyermekorvosoknak is. Gyermekek regisztrációja: https://vakcinainfo.gov.hu/ +++

Jog-bíróság-embercsempészet

Illegális bevándorlás – Három és fél év fegyházra ítéltek egy moldáv embercsempészt Pakson

Paks-Press 2021. december 9. – Gyorsított eljárásban három és fél év fegyházbüntetésre ítélt a Paksi Járásbíróság egy moldáv férfit, aki nemzetközi bűnszervezet tagjaként, az általa vezetett kamion rakterében, csaknem száz illegális bevándorlót próbált átcsempészni Magyarország területén. A Szekszárdi Törvényszék közleményében – az elsőfokú ítéletről beszámolva – azt írta, november elején, több csoportban 97 illegális bevándorló jutott át ismeretlen embercsempészek segítségével a szerb-magyar „zöld” határon. Az embercsempészek a migránsokat Baja közelében egy erdős területen magukra hagyták azzal, hogy várják meg az értük jövő szállító járművet, amely eljuttatja őket Ausztriába.

A moldáv embercsempész egy román rendszámú, ponyvás rakterű tehergépkocsival érkezett november 10-én a Duna-parti város külterületére, ahol felvette a többségében szír származású migránsokat. A férfi még aznap egy rendőri intézkedés során bukott le Dunaföldváron.

 A bíróság közleménye szerint a vádlott egy nemzetközi embercsempész hálózat tevékenységéhez kapcsolódott, ezért őt bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt három és fél év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet nem jogerős, az eljárás másodfokon, a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik. +++

Paks

Szódavíz – egy magyar kultuszital

Paks-Press 2021. december 9. – Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója nyitotta meg a „Szódavíz – egy magyar kultuszital a Paksi Városi Múzeumban” – című időszaki kiállítást 2021. december 9-én. Más tárgyak mellett bemutatják az 1900-as évek elején használt, kézihajtású állóhengeres töltőgépet, egy párizsi Févre-féle, kétpalackos szódakészítő üveget, egy eredeti, paksi golyós üveget is. Mint ismeretes, a szódavíz Magyarországon Jedlik Ányos nevéhez fűződik, aki egy új és zseniális módszert talált fel a mesterséges ásványvíz előállítására, mivel az addig használt gyártás technológiai leírásai szigorúan védettek és titkosak voltak. Nem ő, hanem Joseph Priestley fedezte fel a szénsav vízben történő elkeverésének módját, de találmányával ő vetette meg a magyar szikvízgyártás alapjait. A szódavíz és a fröccs – akár málnafröccs formájában is – olyan népszerűségre tett szert az elmúlt évszázadokban, és olyannyira meghatározta minden népréteg és társadalmi osztály tagjainak fogyasztási szokásait. A kiállítás február végéig látogatható. +++

 Időjárás-előrejelzés

A hét végén is várható havas eső, hószállingózás

Paks-Press 2021. december 9. – A hét végén is várható havas eső, hószállingózás, és a hóval borított területeken mínusz 10 foknál hidegebbre is számítani kell – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Pénteken általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, helyenként tartósabban párás, ködös területek is előfordulhatnak. A tartósan borult tájakon hószállingózás, szitálás sem kizárt. A minimumok általában mínusz 6 és plusz 3 Celsius-fok között alakulnak, de a vastag hóval borított tájakon akár mínusz 10 fok alá is lehűlhet a levegő.

A maximumok jellemzően 0 és plusz 5 fok között alakulnak, de a vastag hóval fedett tájakon egész nap fagypont alatt maradhat a hőmérséklet. +++

Képünk: Csernobil – jelenet az HBO filmjéből.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/ PC World

PAKS-PRESS 2021. december 9., csütörtök 20.00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap