A tartalomból: Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő x Őrizetbe vették a zaporizzsjai erőmű két alkalmazottját x Fontos részletet tisztázott az új rezsiszabályokban az MVM x Felújítanak négy iskolát x Több mint kétezer általános iskolás jelentkezett a Fiatal Tehetség Programra x Szexuális kényszerítés miatt tartóztattak le egy férfit Pakson x Fojt Sára és Pupp Noémi képviseli a magyar színeket a müncheni döntőben.

Ukrajnai háború

Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

PAKS-PRESS 2022. augusztus 18. – Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják vádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A szóvivő emlékeztetett rá: az ukrán vezetés többször is azt híresztelte, hogy az atomerőművet megszálló orosz erők nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerekkel lövik az ukrán fegyveres erőket, a létesítményt fedezékként használva. Konasenkov hangsúlyozta, hogy az orosz erőknek nincsenek nehézfegyvereik sem az üzem területén, sem a környező területeken, csak objektumvédelmet ellátó egységek állomásoznak ott.   Kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők minden szükséges intézkedést megtesznek az atomerőmű biztonságának szavatolása érdekében.

Konasenkov azt hangoztatta, hogy augusztus 19-én a tervek szerint az ukrán tüzérség csapásokat mér majd a zaporizzsjai atomerőmű területére a Nikopol városban található lőállásokból. A következményekért az orosz fegyveres erőket fogják hibáztatni.

Igor Kirillov altábornagy, az orosz sugár-, vegyi- és biológiai védelmi erők parancsnoka csütörtökön kijelentette, hogy Moszkva kész olyan, nagyfelbontású felvételeket bocsátani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) rendelkezésére, amelyek cáfolják Kijev azon állítását, miszerint orosz fegyverek, sőt, nehézfegyverek vannak az atomerőmű területén.

 Őrizetbe vették a zaporizzsjai erőmű két alkalmazottját

– Azzal vádolják őket, hogy irányzóként segítették az ukrán tüzérséget – közölték szerdán a Zaporizzsja megyei Moszkva-barát hatóságok. A gyanúsítottakra tíz évtől életfogytig tartó börtönbüntetés várhat. Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai területi közigazgatás főtanácsának tagja kijelentette, hogy a nap folyamán legkevesebb hat lövedék csapódott be Enerhodarban, de magát az erőművet nem érte találat. A létesítmény rendes üzemmódban működik. Az oroszbarát hatóságok szerint az ukrán tüzérség az elmúlt hetekben rendszeresen támadta az erőművet, ami nukleáris katasztrófával fenyeget. A csapások megrongálták a kahovkai alállomás nagyfeszültségű vezetékét, ami miatt csökkenteni kellett két erőműegység kapacitását. +++

Energia

Fontos részletet tisztázott az új rezsiszabályokban az MVM

PAKS-PRESS 2022. augusztus 18. – Az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MVM) tisztázta, hogy a kedvezményes áron el nem fogyasztott mennyiség nem vész el, az elszámolás az éves időszakban biztosítja (2022. 08. 01. – 2023. 07. 31. között) a kedvezményes sávmennyiségig az alacsonyabb árat. Könnyebben élhetnek a rezsicsökkentett árral a feltöltőkártyás áramvásárlók is, miután egyszerűsítették a szabályzatot – számol be a portfolio. Szeptembertől a napi elszámolási gyakorlat helyett, évesre térnek át.

Oktatás

Felújítanak négy iskolát

PAKS-PRESS 2022. augusztus 18. – Felújítanak négy általános iskolát a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával. A tankerület tájékoztatása szerint a Bonyhádi Általános Iskola kakasdi, Bezerédj Amália tagintézményében 53 millió forintos ráfordítással az épület homlokzati hőszigetelését végzik el, a pincehelyi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában 25 millió forintért lecserélik a tetőhéjazatot, és a padlásteret hőszigetelik. A szakcsi iskola épületében 16 millió forintos beruházással szintén a padlásteret szigetelik, a teveli intézményben 35 millió forintos támogatással a tornatermi nyílászárókat cserélik ki, és járdát, lépcsőt újítanak fel. A munkák tavaszra fejeződnek be – tették hozzá. A tankerület területén a program keretében 2020-ban hat iskolát újítottak fel több mint 110 millió forintos támogatással; akkor a szakcsi, a kakasdi és a pincehelyi iskola mellett dalmandi, hőgyészi és szakályi iskolaépületeket korszerűsítették. +++

Több mint kétezer általános iskolás jelentkezett a Fiatal Tehetség Programra

PAKS-PRESS 2022. augusztus 18. – A 2022-es felvételi időszakban mintegy 2200 általános iskolás diák jelentkezett határainkon innen és túl a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjára (FIT) – közölte az intézmény.  Az általános iskolásoknak szóló képzés oktatási koncepciójában többféle alapcélt vegyítenek: egyrészt törekednek arra, hogy a diákok minél előbb minél több tudományterülettel – a kémiától a pénzügyi ismereteken vagy a drónprogramozáson át a retorikáig – megismerkedhessenek. Másrészt fontosnak tartják, hogy a tehetségek a tudományterületek összefonódását is érzékeljék – írta az MCC.

Itthon – Paks

Szexuális kényszerítés miatt tartóztattak le egy férfit Pakson

PAKS-PRESS 2022. augusztus 18. – Szexuális kényszerítés és rablás gyanújával tartóztatott le a bíróság egy 20 éves németkéri férfit, aki egy 55 éves nővel erőszakoskodott Pakson – közölte honlapján a rendőrség. Azt írták, hogy a férfi augusztus 11-én, késő este a Táncsics utcában, lakása közelében szexuális célzattal megtámadta, hátulról átkarolta, majd a földre rántotta a nőt, miközben többször megfenyegette. A sértett kiszabadult a férfi szorításából, igyekezett bemenekülni a lépcsőházba, de az elkövető ismét rátámadt. A dulakodásban elvette a nő táskáját, benne pénztárcájával, irataival, mobiltelefonjával. A sértett könnyű sérüléseket szenvedett. A férfi, akit a paksi nyomozók másnap őrizetbe vettek, elismerte a bűncselekményt, és részletes vallomást tett, a bíróság augusztus 15-én 30 napra letartóztatásba helyezte. +++

Sport, Multisport

Európa-bajnokság kajak-kenu, München

PAKS-PRESS 2022. augusztus 18. – Női K-2 500-on, olimpiai számban a 18 éves Fojt Sára és a délelőtt 1000 egyesben futamgyőztes, 24 esztendős Pupp Noémi képviseli a magyar színeket. A frissen összeült egység előfutamában kevéssel lemaradva a szlovákok mögött második lett, így pénteken a középfutamból juthat döntőbe. „Nagyon jó pályát jöttünk, bár sok összehasonlítási alapunk nincs, mert mindössze ez volt a második pályánk, egy hete sincs, hogy összeültünk. Örülök a második helynek, annyit sajnálok csak, hogy nem sokon múlott a futamgyőzelem. De talán a középfutam még a javunkra is válik” – nyilatkozott Pupp Noémi. A nyitónapon csak elő- és középfutamokat rendeztek az Eb-n, a döntőkre pénteken, szombaton és vasárnap kerül sor.

Képünkön:  Fojt Sára (b) és Pupp Noémi kajakosok a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 18-án.  MTI/Koszticsák Szilárd

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2022. augusztus 18., csütörtök 18.40. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap