A tartalomból: Novák Katalin: elkezdődhet a jövőre esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése x Nagymennyiségű zöld villamosenergia érkezhet Azerbajdzsánból x Koncessziós társaságok veszik át 1237 kilométernyi autópálya üzemeltetését x Viziközmű sorsáról tanácskoztak a képviselők.

Egyház – diplomácia – köztársasági elnök

Novák Katalin: elkezdődhet a jövőre esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése

PAKS-PRESS 2022. augusztus 25. – Elkezdődhet a jövőre esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése, miután a katolikus egyházfő magánaudienciáján megerősítette, hogy szándékában áll a látogatás – mondta el a köztársasági elnök csütörtökön Rómában a közmédiának. Novák Katalin közölte, hogy 40 perces magánaudiencián járt a katolikus egyházfőnél. A találkozónak három fő témája volt: a jövő évben esedékes magyarországi pápalátogatás, az ukrajnai háború és a családok támogatása. A köztársasági elnök elmondta, hogy a találkozón átadott egy hivatalos meghívólevelet Ferenc pápának, és kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra. A főpásztor megerősítette, hogy szándékában áll Magyarországra látogatni, így elkezdődhet a pápalátogatás előkészítése – tette hozzá. +++

Ukrajnai háború

Lekapcsolták a zaporizzsjai atomerőmű két blokkját

PAKS-PRESS 2022. augusztus 25. – Lekapcsolták az elektromos hálózatról csütörtökön a zaporizzsjai atomerőmű két blokkját az ukrán tüzérség támadása miatt, majd az egyiket újból beindították – közölte Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsja megyei Moszkva-barát katonai-polgári közigazgatásának vezetője. „A mai napon az ukrán fegyveres alakulatok által a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő távvezetékekre mért csapás következtében tűz keletkezett a 750 kilovoltos légvezeték védelmi övezetének területén. A tűz rövidzárlatot okozott az elektromos vezetékekben. Az erőmű vészhelyzeti relévédelme kioldott, és két erőműegység leállt, így a régió áramellátás nélkül maradt. Közvetlenül a tűz eloltása után az egyik egységet újra üzembe helyezték” – írta Telegram-csatornáján. +++

Energia

Nagymennyiségű zöld villamosenergia érkezhet Azerbajdzsánból

PAKS-PRESS 2022. augusztus 25. – A külgazdasági és külügyminiszter szerda kora este a Facebook-oldalán tudatta, hogy a háború és az arra adott szankciós válaszok miatt kialakult európai helyzet rámutat az új energiaforrások felfedezésének és ellátásba történő bevonásának fontosságára. Ebben pedig Magyarország egyik partnere Azerbajdzsán. Mindezt alátámasztja az is, hogy az ázsiai országgal nemrég az Európai Unió energetikai megállapodást kötött. – A mi kapcsolataink abszolút stratégiai jellegűek, gyakoriak az eszmecserék, így volt ez ma is, amikor Parviz Shahbazov kollégával, azeri energiaminiszterrel tárgyaltam telefonon – közölte a miniszter, majd hozzátette: Azerbajdzsán nagymennyiségű zöld villamosenergiát fog előállítani, melyet egy tengeralatti vezetéken át előbb Georgiába, onnan pedig Romániába fognak eljuttatni. Arról egyeztek meg, hogy ehhez a nagyszabású tervhez hazánk is csatlakozik. Az energiát részben mi magunk is felhasználhatjuk, részben pedig tranzitútvonalként szolgálunk. Szijjártó Péter szerint a beruházás három-négy év alatt megvalósulhat – írja az ATV. +++

Gazdaság-közlekedés-autópálya

Koncessziós társaságok veszik át 1237 kilométernyi autópálya üzemeltetését

PAKS-PRESS 2022. augusztus 25. – A kormány által korábban kiírt koncessziós eljárás eredményeképpen 1237 kilométer gyorsforgalmi útszakasz üzemeltetését átadja az állam öt különböző társaságnak szeptember elejétől – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön. A közlemény szerint így az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., az AKA Alföldi Koncessziós Autópálya Zrt., az M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt., az M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt. és a MAK Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. veheti át az üzemeltetést. Tájékoztattak arról, hogy a Magyar Közút továbbra is üzemeltet 291 kilométernyi gyorsforgalmi utat. Ezen felül a jövőben továbbra is ellátja 31 ezer kilométernyi, településeket összekötő, illetve azokon átmenő országos fő- és mellékút fenntartási feladatait. A településeken belüli utak többségét, összesen több mint 140 ezer kilométernyi utat a jövőben is a helyi önkormányzatok kezelnek. +++

Itthon – Paks-Szekszárd

Viziközmű sorsáról tanácskoztak a képviselők

PAKS-PRESS 2022. augusztus 25. – A víziközművek üzemeltetése – karbantartásuk és fejlesztésük – folyamatos kihívást jelent a tulajdonos önkormányzatoknak. Egy jogszabálymódosítás alapján az önkormányzati hátterű víziközmű-társaságok esetében is lehetőség van társulási csatlakozást kezdeményezni a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV Zrt.) vállalatnál – olvasható a Társaság honlapján.

A folyamat részeként 2022 januárjában és februárjában már tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának és a társasági részesedések magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében.

Ezek alapján tárgyalt Paks képviselőtestülete a Mezőföldvíz Kft. sorsáról.  Augusztus végéig kell jelezni az önkormányzatoknak arról, hogy kíván-e az állami integrációhoz csatlakozni, a tárgyalások, egyeztetések lefolytatásnak és a végső döntésnek a dátuma november első napjai lehetnek. – A paksi viziközműrendszer nagy veszteségekkel működik, ezért a polgármesteri javaslat arról szól, hogy a vagyonátadás történjen meg, ezzel a szolgáltatás felelőssége is áthelyződik – fogalmazott Szabó Péter. Hozzátette, az önkormányzat kasszájából a továbbiakban, évente nem kell több százmillió forintot költeni. A Deák Ferenc frakció információ és előzetes számítások hiányára hivatkozva nem szavazta meg az előterjesztést, a szavazatok többségével azonban elfogadták azt.

Szekszárd átadná az államnak részesedését a helyi vízszolgáltatóban

Átadná az államnak Szekszárd a helyi vízszolgáltatóban lévő részesedését. A tolnai megyeszékhely jegyzője a közgyűlés csütörtöki ülése után azt mondta: a helyi vízszolgáltató zökkenőmentes működésének biztosításáért Szekszárd önkormányzata részt kíván venni az állami integrációs programban. Gábor Ferenc jelezte: a közgyűlés ülésének zárt részén a képviselők csaknem mindegyikének támogatásával fogadta el a testület azt a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében az önkormányzat részt kíván venni a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV) által koordinált integrációs folyamatban. A szolgáltató a növekvő költségei miatt veszteségessé vált.

Tavaly decemberben és idén januárban több dél-alföldi település döntött úgy, hogy részt vesz az NV integrációs programjában, egyúttal az Alföldvíz Zrt.-ben lévő tulajdonrészét ingyenesen átruházza az államra.

Képünkön: Novák Katalin magánaudiencián járt a katolikus egyházfőnél

Vatikánváros – A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök ajándékot ad Ferenc pápának a magánaudencián a Vatikánban 2022. augusztus 25-én.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2022. augusztus 25., csütörtök 18.20. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap