Ukrán válság – háború – Magyarország – Paks

PAKS-PRESS 2022. február 28. – Összefoglaló

A Roszatom nem változtat a Paks II. beruházás programján – „A Paks II. Atomerőmű projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak” – közölte a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft. A szervezet budapesti irodája a közleményében hozzátette, a „Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét.” 

A Párbeszéd uniós tanácsadója arra szólította fel a kormányt, hogy mondja fel a Paks 2 beruházásról szóló szerződést. Jávor Benedek egy hétfői online sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „az EU és más nemzetközi szereplők által bevezetett szankciók miatt a projekt gyakorlatilag megvalósíthatatlanná vált.” Mint ismeretes, Jávor az egyik legnagyobb és legvehemensebb támadója volt mindig az atomenergiának és a paksi beruházásnak, most elérkezettnek látta, hogy ismét támadásba lendüljön. Erős hátszelet ad számára, hogy az orosz-ukrán háború okán az ellenzék egyre erőteljesen követeli a projekt leállítását.

Oroszország 36 ország, köztük Nagy-Britannia és Németország és Magyarország légitársaságainak járatait tiltja ki légteréből – közölte az orosz légügyi hatóság. Az eddig tíz országból álló tilalmi lista mostantól magában foglalja az EU összes tagállamát, igy Magyaroroszágot is, továbbá Nagy-Britanniát, több brit területet és Kanadát – tájékoztatott az MTI.

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában, fontosnak nevezve, hogy hazánk ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba. „Ezt a döntésünket Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja” – jelentette ki.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy eközben Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius segélyakcióját készítik elő, amelynek keretében 600 millió forint értékben küldenek segélyt Kárpátaljára, többek között vizet, élelmiszereket, babaápolási és higiéniai termékeket. Szavai szerint erre a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében van szükség.

A menekültekkel teli vonatok folyamatosan érkeznek a Nyugati pályaudvarra, a helyszínen étellel, itallal és útmutatóval segítik őket – jelentette a közmédia tudósítója az M1 aktuális csatorna hétfő délutáni műsorában. A Nyugati pályaudvaron a Magyar Vöröskereszt és a Református Szeretetszolgálat munkatársai fogadják a menekülteket, akiket forró teával, üdítőkkel, ásványvízzel, péksüteményekkel, tisztálkodási szerekkel látnak el. – Azokat, akiknek nincs hová menniük, egy helyre gyűjtik és autóbuszokkal szállítják el biztonságos befogadóhelyekre – hangzott el a műsorban.

Szállás biztosításával, adománygyűjtésekkel, élelmiszerrel és takarókkal, valamint a felajánlásokat fogadó számlaszámok létrehozásával is segítik az önkormányzatok, oktatási intézmények, szervezetek az ukrajnai háború elől Magyarországra menekülőket.

Pakson, Szabó Péter polgármester szombaton, rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kárpátaljai Viskkel felvett kapcsolat alapján alapvető eszközökre van szükség, ezek, segélyszervezetek útján jutnak majd el. Továbbá 2,5 millió forinttal támogatják a polgármesteri és alpolgármesteri keretből a paksi testvértelepülés lakosságát. A paksiak segítségét is várják, lehetőség szerint matracot, ágyneműt, tisztálkodószereket, tartós élelmiszereket várnak hétfő reggeltől a gyűjtőhelyekre, a Képtárba, a Csengey Kulturális Központba és a Polgármesteri Hivatalba.

Szabó Péter arról is beszélt: Pakson is élnek kárpátaljai magyarok és ide is érkezhetnek – róluk a Hivatal gondoskodik.

Ugyancsak szombaton, a békéért imádkoznak Pakson a Jézus Szíve Nagytemplomban az emberek. II. János Pál pápa, Assisi Szent Ferenc, Szent Ignác és a rózsafüzér imádságai hangzottak el.

Hétfőn, már a paksi adománygyűjtés első napján, a Paksi Képtár zárásának idejére zsákszám érkeztek a nagy dobozok, tartós élelmiszerekkel megrakva. Ágyneműket, babholmikat, takarókat, matracokat, tisztálkodószereket hoztak.

A Paks-Press értesülései szerint a Paksi Kistérségi Szociális Központ megkezdte a felkészülést a menekültek befogadására. A Prelátus épületének szállodai szárnyában tudnak majd menekült családoknak helyet és ellátást biztosítani. 

Képünk: Korpácsi Ferenc a Paksi Képtár munkatársa a paksi lakosság adományait fogadja 2022. február 28-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

 Híreink: PAKS-PRESS/MTI

 PAKS-PRESS 2022. február 28., hétfő 18.45. +++ 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap