PAKS – Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, lerövidül a karantén ideje, az orvossal való konzultáció után bárki megkaphatja a negyedik oltást x Támogatás igényelhető elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok vásárlásához x Életveszélyes a Balaton jege, nem szabad rámenni x Ingyenes idegen és magyar nyelvi képzések – sajtótájékoztató. A részletek:

Kormány

Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, lerövidül a karantén ideje, az orvossal való konzultáció után bárki megkaphatja a negyedik oltást.

PAKS-PRESS 2022. január 13. – Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón. Gulyás Gergely közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá.

A koronavíruson „átesettség fogalma” az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki. Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

Negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat. Az erről szóló rendelet a héten megjelenik – jelentette be Gulyás Gergely.

Arról is tájékoztatott, hogy lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét. kifejtette: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”.

Elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok. – Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – ismertette a miniszter. +++

Támogatás igényelhető elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok vásárlásához

PAKS-PRESS 2022. január 13. – Várhatóan 800 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár, e-cargo bicikli szerezhető be abból a 400 millió forintos támogatási keretből, amelyre február 7-től pályázhatnak egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok – jelentette be Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán a nettó vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint összegű támogatás nyerhető el. Az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok a kisteherautóknál jóval olcsóbbak és kedvezőbbek a fenntartási költségeik, kisebb a helyigényük, emellett hozzájárulnak a levegőszennyezettség és a zaj csökkentéséhez.

Pályázni szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet majd a https://elektromobilitas.humda.hu oldalon. +++

Rendőrség – figyelmeztetés

Életveszélyes a Balaton jege, nem szabad rámenni

PAKS-PRESS 2022. január 13. – Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni – figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrségi honlapon. Azt írták: a tó, parti sávjának egyes részein és a kikötőkben csütörtök hajnalra kialakult jég mindössze 1-3 centiméter vastag, így alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra. A szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog – hangsúlyozták. „A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert” – közölték. Felhívták a figyelmet arra, hogy „tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötőkben és veszteglőhelyeken, valamint folyóvizeken”. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályainak betartását.

Paks – nyelvoktatás

Ingyenes idegen és magyar nyelvi képzések – sajtótájékoztató

PAKS-PRESS 2022. január 13. – A „Nyitott Paks” elnevezésű projekt keretében orosz, angol és magyar, mint idegen nyelv tematikájú ingyenes nyelvi képzések lesznek elérhetők, ezekre elsősorban Paks város és környéke lakosságát, a közintézmények szakembereit, az erőmű magyar dolgozóit valamint a térségben munkavállalás céljából tartózkodó, harmadik országból érkező állampolgárokat várnak. A várhatóan hétszáz fő képzése hatvanórás modulokban, kezdő – újra kezdő – fenntartó tematikában, heti négy, illetve intenzív, heti tizenkét órás beosztásban történik. A létszám, egy-egy megalakult csoportban, három –és tizenkét fő között lehet. Az indulást szintfelmérés előzi meg. Az eljárási rend szerint a projekt, toborzással kezdődik, a lehetőséget meghirdetik több felületen, és a médiában is. +++

Képünk: – Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára és Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója (b-j) az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok vásárlási támogatásáról tartott sajtótájékoztatón a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. budapesti irodájában 2020. január 13-án. MTI/Kovács Attila.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI

PAKS-PRESS 2022. január 13., csütörtök 18.15. +++

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap