A fertőzöttek száma ismét emelkedik, amelynek oka a rendkívül fertőző omikron variáns terjedése – közölte a koronavírus tájékoztató portál, a hazai fertőzések 11 százalékát már ez a variáns okozza. A napi számokban is látható az emelkedés: csütörtökre 6454 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, ami csaknem a duplája az egy hete közölt adatnak, december 30-án 3361 új koronavírusos esetről számoltak be a hivatalos szervek.

A részletek:

Koronavírus – Kormányzati honlap: bőven van vakcina akár a megerősítő harmadik oltásra is

Paks-Press 2022. január 6. – Magyarországon továbbra is bőven van vakcina mindenkinek, akár a megerősítő harmadik oltásra is. Az 5-11 éves gyermekek oltására még csak a megrendelt mennyiség kilenc százaléka érkezett meg, de a következő napokban további szállítmányokat várnak – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati oldalon azt írták: a most terjedő omikron variáns miatt mindenkinek javasolják a harmadik oltás beadatását, aki már négy hónapnál régebben kapta meg előző oltását. A kórházi oltópontokon továbbra is elérhető mind az öt, még rendelkezésre álló vakcina: Pfizer, Sinopharm, Moderna, AstraZeneca és Janssen. A háziorvosoknál az általuk leadott igények szerint érhetők el az egyes vakcinák. Az eddig beérkezett vakcinából 15,5 millió adagot adtak be eddig első, második és harmadik oltásként.

Magyarország az első uniós beszerzésben összesen 24 millió adag oltóanyagot rendelt, ebből 22 millió adag már megérkezett. Az első uniós vakcinabeszerzésben 10,8 millió adag Pfizer-vakcinát rendeltek, amely 2021. november végére meg is érkezett. Ezt a felnőttek, valamint a 12-17 év közötti korosztály oltásához használják – ismertették.

Megjegyezték továbbá, hogy a keleti vakcina beszerzése révén „Magyarország más országokat megelőzve érte el” a lakosság több mint 50 százalékának az oltását, előbb kezdődhetett meg az ország és a gazdaság újraindítása, a korlátozások eltörlése és a harmadik oltások beadása. A Magyarország által vásárolt, egymillió ember oltásához elegendő orosz Szputnyik vakcina már tavaly ősszel elfogyott, a Sinopharm – amelyből a cikkhez mellékelt táblázat szerint 2 600 000 ember oltásához elegendő mennyiség érkezett – továbbra is elérhető.

Magyarországon tehát a vakcina nem akadálya annak, hogy valaki felvegye az oltást, ez kizárólag egyéni döntés kérdése – írták, hozzátéve: a regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló folyamatosan nyitva van.

A háziorvosok a megyei oltási munkacsoportoknak jelezhetik vakcinaigényüket a praxisukban esedékes oltásokhoz. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást.

Ismételten hangsúlyozták, hogy „továbbra is az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben”. Ezért őket a védőoltás felvételére biztatják. A megerősítő harmadik oltás szintén mindenkinek ajánlott, aki már négy hónapnál régebben kapta meg előző oltását – fűzték hozzá.

Paks-Press 2022. január 6. – A fertőzöttek száma ismét emelkedik, amelynek oka a rendkívül fertőző omikron variáns terjedése – közölte a koronavírus tájékoztató portál, a hazai fertőzések 11 százalékát már ez a variáns okozza.

A napi számokban is látható az emelkedés: csütörtökre 6454 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, ami csaknem a duplája az egy hete közölt adatnak, december 30-án 3361 új koronavírusos esetről számoltak be a hivatalos szervek.

A tájékoztató oldal szerint az omikron által érintett országok járványügyi adataiból már látszik, hogy gyorsabb terjedésre képes, mint az eddig domináns delta variáns. Ezt a WHO számszerűsítette is, az omikron duplázódási ideje 1,5–3 nap. A duplázódási idő azt mutatja meg, hogy hány nap alatt nő kétszeresére egy adott időszakban a fertőzések száma. Ebben természetesen időszakonként és országonként is vannak eltérések, de ez a 3 nap alatti átlag nagyon gyorsnak számít.

Az omikron tüneteire is kitértek, mint írják az EU-ban jelentett esetek között jelentős a tünetmentesek aránya. A variáns kevésbé támadja meg a tüdőt, és elsősorban inkább a felső légutakra koncentrálódik. Főként orrdugulás, torokfájás a fertőzés következménye, vagyis náthaszerű tünetekkel jelentkezik a megbetegedés.

Paks-Press 2022. január 6. – Januárban oltásiakció-hétvégéket szerveznek, Pakson. A városban két helyen, a gyógyászati központban, és a háziorvosoknál időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet jelentkezni az oltásra.

A paksi háziorvosi praxisok januárban, kilenc körzetben, pénteken és a szombati napon oltanak. Kérésként hangzott el, hogy lehetőleg mindenki a saját háziorvosát keresse fel. A házi orvosoknál pénteki napokon 14-18 óráig, szombaton 10 órától 18 óráig lehet jelentkezni. Az oltó orvosok elérhetősége és az oltási időpontok megtalálhatók az interneten is.

A gyógyászati központban első alkalommal január 6-án, csütörtökön kezdődött el az oltás. és közel egy hónapig tart. Az első órákban mintegy harminc ember jelentkezett az oltás felvételére.

A pénteki napokon és szombatonként a bőrgyógyászati rendelőben, akár előzetes regisztráció nélkül is felvető a vakcina. Az oltásokra előzetes időpontfoglaló internetes bejelentkezés is lehetséges, ezeket az időpontokat tartják majd.

A 12 év feletti gyermekeket is oltják, a 12 év alattiakat a házi gyermekorvosi praxisokban látják el. A „problémás esetekkel” Szekszárdon foglalkoznak. A 12 év alatt Pakson oltott, kockázatmentes gyermekek esetében eddig nem tapasztaltak szövődményeket.  Az a tapasztalat, hogy akik fertőzés után vettek fel oltást, nem találkoztak szövődménnyel – védettséget csak az oltás jelent. +++

Képünk: Oltásra jelentkezők a Paksi Gyógyászati Központ bőrgyógyászati szakrendelőjének várójában, 2022. január 6-án. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.)

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/HVG

PAKS-PRESS 2022. január 6., csütörtök 19.00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap