A tartalomból: Orbán Viktor az európai energiaválságról tanácskozott a kabinetvezető miniszterekkel x Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány x Németh Szilárd: a nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kaphatják a gázt x Az európai átlag feletti a magyarországi földgáztározók töltöttsége x A kata helyett más adózási formák választhatók.

Diplomácia-miniszterelnök

Orbán Viktor az európai energiaválságról tanácskozott a kabinetvezető miniszterekkel

PAKS-PRESS 2022. július 13. – A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. A kabinetvezetői értekezletet azért tartották, mert az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban. A kormánykabinet ülésén Orbán Viktor miniszterelnök, Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára, Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és Tuzson Bence kormányzati államtikár, valamint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vett részt.

Szijjártó Péter a cseh, osztrák, szlovák, szlovén külügyminiszterrel a Puskás Arénában tartott tanácskozását követően fontosnak nevezte az öt ország gazdasági kapcsolatait, azok további erősítését is. Felhívta a figyelmet, hogy az európai kontinens „rendkívül durva kihívásokkal néz szembe, a háború miatt a fizikai biztonságunk került veszélybe”. Ezt a szomszédos országok – és Magyarország is – még jobban érzi, mint a többi európai nemzet. – Az európai országok gazdaságának háborús inflációs környezetben kell működniük, az energiaellátás „a totális bizonytalanság helyzetébe kezd süllyedni” – fogalmazott a miniszter. +++

Kormányinfo – hétpontos intézkedés

Gulyás Gergely: Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány

PAKS-PRESS 2022. július 13. –  A kormány hét pontban álló intézkedéscsomagot fogadott el, amely augusztusban lép életbe – jelentette be a miniszterlenökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Ezek:  Magyarország 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre emeli a hazai gázkitermelést, a kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be, a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tüzifákra, egyetlen kivétel a bértárolás, a kormány jelentősen fokozza a lignitkitermelést, a Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani, a biztonságos áramellátás fenntartására a kormány döntött arról, hogy a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi. A hetedik pontban azt kéri a kormány, hogy aki teheti, mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A döntés értelmében a csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar fogyasztású háztartás mértékéig marad érvényben, aki ennél többet fogyaszt, annak a piaci árat kell megfizetnie. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó. +++

Németh Szilárd: a nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kaphatják a gázt

PAKS-PRESS 2022. július 13. –  A nagycsaládosoknak jelenlegi is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben is. Egy háromgyermekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs – mondta. +++

Az európai átlag feletti a magyarországi földgáztározók töltöttsége

PAKS-PRESS 2022. július 13. – Magyarországon az európai átlag feletti a földgáztározók töltöttsége – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, az öt közép-európai külügyminiszter találkozóját követő sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter közölte: folyamatosan zajlik a magyarországi földgáztárolók feltöltése. A feltöltöttségi szint jelenleg 44 százalékos. Magyarország az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolta, miközben Európában ez az átlag 16,7 százalék. Emellett megindították a kereskedelmi tárgyalásokat annak érdekében, hogy a hosszútávú szerződéseken felül újabb földgázmennyiségeket vásároljanak. Számításaik szerint a fűtési szezon kezdete előtt még 700 millió köbméter vásárlása lehetséges – ismertette.

Felgyorsították a paksi atomerőmű beruházását is. A cél az, hogy „jövőre az első beton már a földben legyen” – fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve: emellett a jelenleg üzemelő paksi atomerőmű biztonságos üzemeléséhez szükséges fűtőelem szállítmányok számára is tárgyalnak újabb alternatív szállítási útvonalakról. +++

Magyarország-kormány-adózás, kata

Gulyás: míg egy katás havi 50 ezer, egy ápolónő átlagosan 184 ezer forint adót fizet

PAKS-PRESS 2022. július 13. –  Nem fogadható el az, hogy míg egy katás havi 50 ezer forint adót fizet úgy, hogy munkaviszonyt vált ki, egy ápolónő pedig átlagosan havi 184 ezer forintot – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón. Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett: 2012-ben a katáról szóló önálló törvény elfogadásakor – amelyet akkor egyetlen ellenzéki párt sem szavazott meg – a kormány célja az volt, hogy a lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozóknak vezessenek be egy átalányadót. Tájékoztatása szerint az első százezer katázó kilencven százaléka ebbe a körbe tartozott, azonban a Pénzügyminisztérium adatai szerint a katázók kétharmada ma már munkaviszonyt vált ki. A szabályozás lehetőséget adott az eredeti cél kijátszására, és ezt most megszüntette a kormány – közölte a tárcavezető. 

A kata helyett ezek az adózási formák választhatók

Az Országgyűlés megszavazta kedden a kata átalakítását – írja az Origo. A portál összegyűjtötte, hogy a KATA helyett mely más adózási formák választhatók.

Általányadózás – Amennyiben a korábbi KATA-s vállalkozó egyéni vállalkozó marad, akkor a legvalószínűbb, hogy a továbbiakban a szintén nagyon egyszerű adózást biztosító általányadózást választja. Ez jelenleg 24 millió forint bevételig érhető el. Az átalányadózás lényege, hogy a vállalkozónak nem kell költségszámlákat gyűjtenie, hanem a bevétel alapján kell kiszámolni a jövedelmét egy meghatározott költségszint (főszabályként 40 százalék) figyelembe vételével. Azon túl, hogy viszonylag egyszerű ez az adózási mód, a legnagyobb előnye, hogy a minimálbér feléig nem is kell adót fizetni éves szinten 1,2 millió forint számított jövedelemig (azaz kétmimllió forint bevételig) teljesen adómentes. A részmunkaidőben vállalkozók esetében szinte biztos, hogy ez egy nagyon kedvező alternatíva. Ha valaki már adóköteles jövedelmet szerez, akkor az adómentes részt meghaladó jövedelem alapján kell megfizetnie az SZJA-t és a járulékokat. A főfoglalkozású egyéni vállalkozó azonban a társadalombiztosítási járulékot a minimálbér után, a szociális hozzájárulási adót a minimálbér 112,5 százaléka után akkor is köteles megfizetni, ha a jövedelme adómentes, ez összesen 66 ezer Ft minimum adófizetési kötelezettséget jelent. Havi 1 millió forint bevételt és költség nélküliséget feltételezve az átalányadózó egyéni vállalkozó összes adóterhelése mindössze 23 százalék. A munkabér adóterhelése –kedvezmények nélkül – jelenleg 41,2%.

Normál szabályok szerint adózás – Ha a költségelszámolás a korábbi KATA-s vállalkozó számára kedvezőbb, választhatja a normál szabályok szerint adózó egyéni vállalkozóvá válást is. A magas költséghányaddal működő, vagy adott esetben veszteséges vállalkozók számára vélhetően ez a legjobb alternatíva, mivel itt van lehetőség a költségszámlák elszámolására, és igy adott esetben nagyon kicsi (veszteség esetében 0 forint adófizetési kötelezettség keletkezik.) A főfoglalkozású vállalkozónak a társadalombiztosítási járulékot legalább a minimálbér után (a szociális hozzájárulási adót a minimálbér 112,5 százaléka után) itt is meg kell fizetnie. Havi 1 millió forint bevételt és költség nélküliséget feltételezve az összes adóterhelés 30 százalék ebben az esetben.

Munkavállalóként való munkavégzés – Egyéni vállalkozó esetén elképzelhető, hogy felhagy a vállalkozási tevékenységgel és megjelenik a munkaerőpiacon, ahol a munkaerőpiac jelenlegi helyzete mellett viszonylag gyorsan és nagy valószínűséggel fog tudni munkát vállalni. Várhatóan sok cég munkavállalóként foglalkoztatja tovább azokat, akiknek korábban csak kata-s egyéni vállalkozóként volt hajlandó munkát adni. ennek nagy előnye, hogy a járulékok megfizetése magasabb nyugdíjat eredményez. 

EKHO – Az előadóművészek, színészek, újságírók, operatőrök, díszlettervezők és sok más hasonló szakma képviselői, valamint a sportolók és az edzők továbbra is választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, mely szintén egy egyszerű, csökkentett terhekkel működő adónem, ahol (a magánszemélyt terhelő) 15 százalék plusz (a kifizetőt terhelő) 13 százalék EKHO-t kell fizetni a kifizetések után. Az EKHO választása 60 millió forintig is lehetséges, a sportolók esetében ennél is magasabb az összeghatár.

KIVA – A nem egyéni vállalkozók választhatják a növekedést elősegítő KIVA adónemet, vagy választhatják a társasági adó szerinti adózást, esetleg dönthetnek az egyéni vállalkozóvá válás mellett is. A KIVA egyszerűsített adónem, amely kiváltja a szociális hozzájárulási adót és a társasági adót. A KIVA mértéke 2022. január 1-jétől csak az adóalap 10 százaléka. Minden vállalkozásnak kedvező lehet, de különösen azoknak lehet érdekes, amelyeknél a saját maga és a foglalkoztatottjai után kifizetett munkajövedelem nagyobb a nyereségnél, vagy növekedésre fordítják vissza a nyereséget. +++

Képünk: Budapest, 2022. július 13. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án. MTI/Kovács Tamás +++

 Híreink: PAKS-PRESS/MTI/INDEX/ORIGO

 PAKS-PRESS 2022. július 12., szerda 18.35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap