A tartalomból: Orbán: a háborúk korába lépett az európai történelem x A Kata-törvény x Az ellenzéki pártok a miniszterelnöki rádiónyilatkozatot bírálták x Megkezdődött a határvadászok toborzása x A tavalyinál több, jó minőségű búzát gyűjtöttek be eddig Tolnában x Bőséges programkínálat szombat-vasárnapra Pakson. 

Kormány-miniszterelnök

Orbán: a háborúk korába lépett az európai történelem

PAKS-PRESS 2022. július 15. – Brüsszelnek be kell látnia, hogy kudarcot vallott a szankciós politika – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban. Az európai történelem a háborúk korába lépett, nem csak a frontokon, de a világgazdaságban is zajlik: háborús infláció, háborús árak. Megkérdőjelez mindent, amihez hozzászoktunk. Most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk. Az első csata az energiáért, ez elviselhető rezsiárakért zajlik, de lesz csata a munkahelyekért is. Az európai gazdaság teljesítménye csökkenni fog, a következő hónapban már európai gazdasági visszaeséssel kell számolni – fogalmazott a miniszterelnök. Kijelentette: Brüsszelben be kellene lássák, hogy a szankciós politika ellenkező hatást váltott ki: most jobban fáj Európának, mint az oroszoknak, a háború pedig elhúzódik. Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát. Lesz ahol nem lesz energiaforrás, van ahol lesz, de nagyon magas áron. Be tudjuk szerezni a szükséges mennyiségű energiaforrást, a kérdés, hogy mennyi ideig tudjuk elviselhető áron.

Elmondta: energia-veszélyhelyzetet kellett hirdetni, Gulyás Gergely vezetésével egy operatív törzs is felállt, aminek a döntéseket kell végrehajtani és újabbakat előkészíteni, ha szükséges. A rezsicsökkentést próbáljuk megmenteni úgy, hogy aki átlagos szinten fogyaszt, annak legyen csökkentett a rezsiár, aki felette, az piaci árat fizeti vagy visszatér az átlag alá. Ha ezt nem így tennénk, a teljes rezsicsökkentési politikát meg kellene szüntetni.

Orbán Viktor szól arról is, hogy Nyugaton nincs rezsicsökkentés, de a teljes rezsiár kifizetése kisebb hányad a fizetésben. Rezsicsökkentés ott kell, ahol túl nagy arányát teszi ki a jövedelemnek a rezsi díja, ezért kell védeni a családokat. 

A baloldal azt mondta, hogy mindenki fizesse ki annak az energiának az árát, amit elfogyaszt, de Magyarországon ennek a következményei súlyosak lennének. A baloldal sosem támogatta a rezsicsökkentést, mi meg akarjuk védeni. A háború előtt belefért, hogy mindenkinek rezsicsökkentett energiát adjunk, most nem fér bele.

 Magyarország a szankciókat mindig ellenezte. Nem segítenek és rossz az európai gazdaságnak is. Brüsszelben azt kell mondani, hogy a szankciós politikát meg kell szüntetni, csak a béke a megoldás. Háborús helyzetre az összefogás a jó válasz, nem a politikai haszonlesés. A hadsereget belül mozgósítani kell, új forrásokat kell hozzá rendelni, mert a keleti határhoz a NATO is új erőket vezényel és ott nekünk is meg kell jelennünk – fejtette ki.

A háború nekünk nem érdekünk. Azon dolgozunk, hogy egy szerencsétlen európai helyzetből, hogy tudunk kimaradni, mi az az út, amin áthaladva a háború kevésbé sújtja az országot – mondta Orbán Viktor. +++

A Kata-törvény

PAKS-PRESS 2022. július 15. – A kata-törvény módosításáról a miniszterelnök azt mondta: jó és szükséges döntésnek tartja ezt. Felidézte, hogy 2012-ben azok között volt, akik ezt kigondolták, régen ezeket „maszekoknak” hívták, nekik akartak egy egyszerű adózási formát létrehozni, ők olyan kisvállalkozók, akik a lakosságnak adnak szolgáltatást. Orbán szerint eleinte nem is volt semmi baj, de aztán a cégek rájöttek, hogy vannak értelme, ha ráveszik a munkavállalókat, hogy menjenek át katába, akkor jobban járnak. – Az emberek is próbálnak felszínen maradni, a cégekkel van inkább baj – fogalmazott, hozzátéve: szerinte 450 ezer katásból 300 ezer egy cégnek számláz, itt színlelt szerződésekről lehet szó. Ha jól megy a szekér, ezt elbírja a gazdaság, de ha háború van, ez egyszerűen nem fér bele, főleg a nyugdíj miatt – jelentette ki. A miniszterelnök szerint egy ápolónő átlagosan 86 ezer forinttal járul hozzá az egészségügyi és nyugdíjkiadásokhoz, egy katás meg 33 ezerrel, ez nem fenntartható, mert „ki fog lyukadni a nyugdíjkassza”. A miniszterelnök mindenkit arra kért, nézze meg, milyen adózási formát választ, vannak még kedvezményes formák, átalányadózás, kiva, ekho, lehet egyéni vállalkozóvá is válni – sorolta. Szeptember 25-ig tudnak nyilatkozni az érintettek, hogy melyik adónemet választják. A baloldaliak meg sem szavazták, sőt, kritizálták ezt a parlamentben, Orbán szerint viszont a becsületes kisvállalkozók számára nyitott marad a lehetőség, sőt, az adókedvezmény mértékét meg is fogják emelni, hiszen nőnek az árak. +++

Az ellenzéki pártok a miniszterelnöki rádiónyilatkozatot bírálták

PAKS-PRESS 2022. július 15. – Hazugsággal, felelőtlenséggel vádolta a kormányfőt az MSZP társelnöke pénteken Orbán Viktor reggeli rádiós interjújára reagálva. A Momentum szerint a rádiónyilatkozat egyértelmű beismerése annak, hogy a kormány nem tudja és nem is akarja megvédeni a magyar családokat. Az LMP arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök nagyon is tehetne az energiaválság-klímaválság hatásai ellen, míg a DK szerint Orbán Viktor beismerte, hogy nem fogják megvédeni a munkahelyeket. +++

Megkezdődött a határvadászok toborzása

A munkaerőpiachoz viszonyítva jó kondíciókat ajánlanak

PAKS-PRESS 2022. július 15. – Megkezdte a rendőrség a határvadászok toborzását, a rendőrség honlapján már elérhető a pályázati anyag – jelentették be rendőri vezetők pénteki sajtótájékoztatójukon, Budapesten. Tarcsa Csaba műveleti országos rendőrfőkapitányság-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka arról beszélt: a Készenléti Rendőrségen önálló határvadász ezred jön létre, amely Bács-Kiskun megyében 14, Csongrád-Csanádban 6, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyében pedig 1-1 századból áll majd. Pozsgai Zsolt személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy az első körben 2200 alkalmas jelentkezővel kötnek 3 éves szerződést. Reményét fejezte ki, hogy sokan jelentkeznek majd határvadásznak, mivel – mint mondta – a munkaerőpiachoz viszonyítva jó kondíciókkal tudnak állást kínálni.

Itthon – mezőgazdaság

A tavalyinál több, jó minőségű búzát gyűjtöttek be eddig Tolnában

PAKS-PRESS 2022. július 15. – A tavalyinál több, jó minőségű búzát arattak le a termőterület 59 százalékán Tolna megyében; az árpa termésátlaga elmarad az előző évitől – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója csütörtökön az MTI-vel. Vendégh Edit tájékoztatása szerint az őszi búzát 28 342 hektáron takarították be eddig, 6,61 tonnás hektáronkénti átlaggal; 2021-ben 6,14 tonna termett hektáronként. A gyengébb termőképességű, aszály-, illetve május 25-én jégveréssel sújtott területeken, a megye keleti és déli részein gyengébb eredményeket értek el. A termény nagy részének jó a minősége, átlagosan 14-15 százalék a fehérje- és 30-32-es a sikértartalom, ami étkezési búzának felel meg. A 18 520 hektáron termesztett őszi árpa aratása befejeződött, a takarmánynövényből átlagosan 6,72 tonna termett. A termés hektolitersúlya 53 és 60,7 kilogramm között van, amely nem éri el a hektoliterenkénti 63-65 kilogrammos minimum értéket, és alacsony a fehérjetartalma is. A repce termőterületének 60 százalékán, 6694 hektáron végeztek az aratással, a termés hektáronkénti átlaga – 2,4 tonna – szintén elmarad a tavalyi, 2,78 tonnás mennyiségtől, olajtartalma ugyanakkor megfelelő, 40-40,5 százalékos. Az olajos növényben főleg Paks környékén a téli aszály és a kora tavaszi fagy tett kárt. +++

Itthon – Paks

Bőséges programkínálat szombat-vasárnapra Pakson

PAKS-PRESS 2022. július 15. – Komolyzenei koncertest a Szent István téren, az Erzsébet Nagy Szálloda előtt, Paksról startól a Gemenc Nagydíj kerékpáros futam, Csápán nosztalgia találkozót tartanak, kétnapos lesz a nemzetközi junior Atom kupa az Atomerőmű Sportcsarnokban. A rendezvények miatt útlezárások várhatók és megváltozik a helyi közlekedés útvonala és menetrendje. +++

Képünk: Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2022. július 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2022. július 15., péntek 18.35. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap