A tartalomból: További 700 milló köbméter gázt vásárol Magyarország Moszkvától x Tusnádfürdő, összefoglaló, 2022. július 21-én, csütörtökön.   

Energia – diplomácia

További 700 milló köbméter gázt vásárol Magyarország Moszkvától

PAKS-PRESS 2022. július 21. – Magyarország kötelessége, hogy biztosíta az ország energiaelltását és a gazdaság működőképességét – mondta a magyar külgazdasági –és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján Moszkvában, csütörtökön. Szijjártó Péter elmondta: a földgáztárolók feltöltése folyamatosan történik, jelenleg 27,3 százalékos az arány, de ennél biztosabbra kell menni, a már megkötött mennyiségen felül, további 700 milló köbméter vásárlása szükséges, ez orosz források nélkül nem lenne lehetséges. – Ezt a mennyiséget tudjuk fogadni, naponta 20 millió köbmétert – ismertette a magyar tárcavezető. Hozzátette: a pénzügyi forrásokat biztosítjuk, október 15-én megkezdődik a fűtési szezon, erre az időre célunk, hogy Magyarországon legyen elég földgáz. – Békét akarunk, a háború nagyon rossz, minél előbb legyen vége a konfliktusnak, azonnali tűzszünet szeretnénk, nem akarunk ütközőzónában lenni – húzta alá Szijjártó Péter, aki még Alekszandr Novak energiaügyekért felelős, és Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterelnök-helyettessel tárgyalt Moszkvában. Szijjártó Péter kíséretében jelen volt Süli János, KKM paksi beruházásért felelős államtitkára.

A közös energetikai projektek megvalósításában sikereket értek el. Lavrov megjegyezte, hogy a világjárvány ellenére a tavalyi kétoldalú áruforgalom 25 százalékkal nőtt. Megegyeztek abban, hogy a Roszatommal együtt fejezik be Paks 2. bővítését, és ez mindenre kiterjed az építéstől kezdve a műszaki kiszolgálásig. Az orosz külügyminiszter ezt egy kiemelt projektnek nevezte. +++

PAKS-PRESS 2022. július 21. – Az Európai Bizottság szerdán új javaslatcsomagot mutatott be, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában. Az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást. A javaslat szerint felhatalmaznák a bizottságot arra, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást” hirdethessen ki, amely valamennyi tagállam számára kötelező gázkereslet-csökkentést írna elő. A bizottság sajtóközleménye szerint a riasztást akkor lehetne kiadni, „ha súlyos gázhiány vagy kivételesen magas gázkereslet kockázata állna fenn”. A bizottsági terv értelmében az uniós tagállamoknak szeptember végéig naprakésszé kell tenniük nemzeti vészhelyzeti terveiket és be kell mutatniuk, hogyan kívánják teljesíteni a 15 százalékos csökkentési célt. A tagállamoknak kéthavonta jelentést kell tenniük a bizottságnak az elért eredményekről. Mivel néhány tagállam erősebben függ az orosz gáztól, fontos, hogy a tagországok szolidáris alapon szükség esetén kisegítsék egymást, azonban a „szolidáris gázellátást” igénylő tagállamoknak be kell mutatniuk, hogy milyen intézkedéseket hoztak a kereslet belföldi csökkentésére. A rendelet jóváhagyásához az uniós országok megerősített többségi szavazatára van szükség. A tagállamok energiaügyi miniszterei jövő kedden tárgyalnak Brüsszelben a javaslatcsomagról. +++

Tusványos – 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Tusnádfürdő, összefoglaló, 2022. július 21., csütörtök

PAKS-PRESS 2022. július 21. – A Európai Uniót lényegében a saját szankciói gyengítik, a kérdés az, hogy túl tudja-e élni az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseket – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön Tusnádfürdőn. Varga Mihály a Vihar előtt, vihar után? – Infláció, energiaár, recesszió című panelbeszélgetésen hangsúlyozta: Európának egyelőre szüksége van az orosz energiára, az átállás pedig hosszú időbe telik és források kellenének hozzá. A meghozott szankciók nem működnek, ráadásul ebben az ügyben nemzetközi együttműködés sincs, és nagy gondot okoz az uniónak az euró és a dollár árfolyamának változása. Ebben a tekintetben Európa „mélyen a vesztesek között van” – fogalmazott. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány ragaszkodik a békéhez és a biztonsághoz, arra törekszik, hogy a rendelkezésére álló forrásokat az eddig elért társadalmi-gazdasági eredmények megőrzésére fordítsa.

A lakosság számára az átlagos fogyasztás felett is a valós piaci árnál alacsonyabb árakat állapítottak meg a villany- és gázfogyasztásra – jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Tusványoson. Németh Szilárd közölte: meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja, ez a limit a földgáz tekintetében 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havonkénti fogyasztásnak felel meg. Hangsúlyozta, bevezettek egy új tarifát, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval kisebb, mint a versenypiacokon tapasztalható ár: 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forintért kapják a magyarok kWh-ként az áramot, e fölött pedig 70 forint 10 fillérért. A valós, tehát a versenypiaci ára az áramnak 268 forint 90 fillér – mondta.

Megjegyezte: a kedvezményes határig 23 forint 10 fillér az éjszakai áram a háztartások számára, e fölötti fogyasztásnál pedig 62 forint 90 fillér. Kitért rá: a földgáznál a kedvezményes tarifa az 1729 köbméter/év fogyasztásnál 102 forint köbméterenként, fölötte 747 forint, a valós piaci ár pedig 1020 forint.

– Magyarország „élelmiszerszuverenitása” mellett érvelt az agrárminiszter a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumbeszélgetésén, csütörtökön. – Az Európai Unió piaci szabályozása a békeidő logikájára épül, de a háborús helyzetben Magyarországnak joga kell, hogy legyen az élelmiszerszuverenitáshoz – mondta Nagy István. Változtatni kell azokon az uniós szabályokon, amelyek szerint Magyarország hibát követ el, amikor védeni próbálja a mezőgazdasági termékeit és élelmiszerbiztonságát a nyugati, gazdagabb államok nagyobb fizetőképességétől – közölte. Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi minisztere azt mondta: a környezetvédelemben nincs szuverenitás, de vannak olyan területek, amelyekben a tagállamokra kellene bízni a döntést. +++

Válságkezelés, Európa jövője és a magyar nemzetpolitika: a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetőinek péntek délelőtti nemzetpolitikai kerekasztala, a hagyományos szombat délelőtti politikai fórumon pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást, valamint válaszol a közönség kérdéseire.

A Tusványos számos kulturális, hagyományápoló, ismeretterjesztő és szórakoztató programot is kínál, új rendezvényhelyszínként mutatkozik be a Magyar Kultúra Sátor és a Buzánszky Jenő Sportterasz.

A fesztivál koncertprogramja a hét folyamán a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast is fellép.

Képünk: Tusványos – 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

(PAKS-PRESS) Tusnádfürdő, 2022. július 21., csütörtök – Fiatalok a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor második napján az erdélyi Tusnádfürdőn, 2022. július 21-én. Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf. +++

 Híreink: PAKS-PRESS/MTI/INDEX  

PAKS-PRESS 2022. július 21., csütörtök 18.20. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap