A tartalomból: Hőség – Folytatódik az aszály, az ivóvíz biztosítása a legfontosabb x Ukrajnai háború – Megalakult a Védelmi Tanács x Az EU energiaügyi tanácsa elfogadta az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát x Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni gazdasági szankciókat.

 Kormány-háború

Ukrajnai háború – Megalakult a Védelmi Tanács

PAKS-PRESS 2022. július 26. – Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd reggel a Karmelita kolostorban megalakult a Védelmi Tanács. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár közölte: a kormányon belül működő Védelmi Tanács foglalkozik majd többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel. A Védelmi Tanács a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozó fóruma, elnöke a miniszterelnök, titkára a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter valamint a miniszterelnök által kijelölt tagként a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács ülésén állandó meghívottként részt vesz a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára. A Védelmi Tanács szükség szerint, de legalább kéthetente ülésezik. +++

EU-gazdaság-jog

Az EU energiaügyi tanácsa elfogadta az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát

PAKS-PRESS 2022. július 26. – Az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát, melynek értelmében a tagországok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében – közölte az uniós tanács kedden. Az Energiaügyi Tanács rendelete szerint valamennyi EU-tagállam augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkenti a gázfelhasználást, hogy megelőzzék az ukrajnai háború miatt fenyegető energiaválságot. A rendelet kivételes és rendkívüli, korlátozott időre szól. Egy évig marad érvényben, az Európai Bizottság azonban 2023 májusáig vizsgálatot végez, hogy mérlegelje meghosszabbításának szükségességét – tették hozzá.

– Nem támogatjuk a tagállamok gázfogyasztásának 15 százelékos csökkentését. Mai döntésével Brüsszel újabb lépést tett a háborús gazdaság irányába – írta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közösségi oldalán.

– Az európai uniós gáztakarékossági rendelet megalapozatlan, végrehajthatatlan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit, ezért a kormány egyetlen tagállamként nemmel szavazott az elfogadására – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben. „Egyedül mi jeleztük, hogy nemmel szavazunk, mert a rendelet teljes egészében figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit” – emelte ki. Sérelmezte, hogy nem vették figyelembe hazánk különleges helyzetét, miután az ország évtizedek alatt kialakult energiaellátási struktúrája alapján rendkívül magas a földgáz aránya a nemzeti energiamixben, és a fogyasztás felét a lakosság adja, ami ugyancsak kivételesen magasnak számít. Ez szavai szerint nem minősítés, pusztán a helyzet leírása. Továbbá úgy vélekedett, hogy a rendelet negatív képet fest az EU versenyképességéről. „Ott lesz a földgáz a tárolókban, és majd nem engedjük felhasználni (.) Ez az európai gazdaságokra elképesztő hatásokkal fog bírni” – fogalmazott. „Ez egy megalapozatlan, hasznavehetetlen, végrehajthatatlan és a nemzeti érdekeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, pusztán kommunikációs célokat szolgáló, egyes nyugat-európai politikusok hitelességének megmentését célzó, káros javaslat” – hangsúlyozta. Kijelentette, hogy a kormány, felelős energiapolitikát folytat, ezért nagy erővel zajlik a gáztározók feltöltése, amelyek szintje már az éves fogyasztás 28,5 százalékán áll, szemben a 18 százalék alatti EU-átlaggal. +++

EU-Oroszország-Ukrajna-szankciók

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

PAKS-PRESS 2022. július 26. –  Az Európai Unió (EU) újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági korlátozó intézkedéseket, mivel – indoklása szerint – nem történt előrelépés a Donyec-medencei rendezést célzó minszki megállapodások végrehajtásában – közölte az uniós tanács közleményében kedden.

Az úgynevezett normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország 2015 februárjában hozta tető alá a második minszki megállapodást, és a szankciók időtartamát az Európai Tanács annak teljes körű végrehajtásához kötötte. Mivel a végrehajtás még mindig várat magára, az Európai Unió Tanácsa további hat hónapra meghosszabbították a szankciókat – írták.

A szankciók a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak. Kiterjednek a fegyverkiviteli és -behozatali tilalomra, a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelére, továbbá korlátozzák Oroszország hozzáférését a kőolajtermeléshez és -feltáráshoz felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz. +++

 Időjárás-aszály

Hőség – Folytatódik az aszály, az ivóvíz biztosítása a legfontosabb

PAKS-PRESS 2022. július 26. –  Tovább folytatódik az aszály, a legfontosabb az ivóvíz biztosítása, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden. A közlemény szerint az ország túlnyomó részén továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van, a hétvégi front nem hozott annyi esőt, amennyi enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható az aszályt érdemben mérséklő eső, jelentős mennyiség ugyanis csak lokálisan fordulhat elő.

Jelenleg a tizenkét vízügyi igazgatóságból tizenegy területén rendeltek el vízhiány elleni készültségi fokozatot: tizenkét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, nyolcban másodfokú, huszonkettőben harmadfokú – vagyis a legmagasabb – készültség van érvényben – közölte az OVF. Kiemelték, a rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben.

Kitértek arra is, hogy a folyókon még mindig igen alacsony a vízállás, sok helyen a valaha mért legkisebbhez közeli vagy azt alul is múló értékeket mértek. A Duna Budapestnél kedd reggel 98 centiméteren állt, a vízjárás stagnáló.

A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága jelentős csapadék hiányában tovább nőtt és már az ország nyugati felét is elérte. A Balaton átlagvízállása kedd reggel 85 centiméter volt. A Velencei-tó Agárdnál 64 centiméter, ami mindössze 1 centiméterre van a valaha mért legkisebb vízállástól.

Képünk: Folytatódik az aszály, az ivóvíz biztosítása a legfontosabb, biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben, a folyókon még mindig igen alacsony a vízállás, sok helyen a valaha mért legkisebbhez közeli vagy azt alul is múló értékeket mértek. Fotó: PAKS-PRESS/Kiss András Kristóf.

 Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

 PAKS-PRESS 2022. július 22., péntek 18.30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap