A tartalomból: A jövőben is minden magyar család kap rezsicsökkentett árú gázt és áramot x Ellátási problémák lehetnek, ha nem tudjuk elősegíteni, hogy import üzemanyag érkezzen Magyarországra x Kiszli Vanda Európa-bajnok Silkeborgban, Juhász István Molnár Csanáddal megnyerte a válogatót ifi kenusok 500 méterén x Pupp Réka első a világranglistán x Harmadik alkalommal tartanak gulyásbajnokságot Biritón.

Kormány-gazdaság

A jövőben is minden magyar család kap rezsicsökkentett árú gázt és áramot

PAKS-PRESS 2022. július 29. – A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig – hangsúlyozta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor azt mondta: a rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden magyar családnál megmarad és ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján és a gázszámláján is. Ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot – hangsúlyozta a kormányfő. A miniszterelnök hozzátette: ebben az évben ez a rendszer biztosan fenntartható.

Ha nem sikerül kezelni a mostani energiakrízist, októbertől háborús gazdasági helyzetre kell készülni egész Európában. Függetlenül attól, hogy mi történik az orosz-ukrán fronton, és függetlenül attól, hogy mit „ókumlálnak ki” Brüsszelben, nekünk a kezünkben kell, legyen minden eszköz, hogy az ország energiaellátása biztosítva legyen. A miniszterelnök kijelentette: ha Brüsszel nem változtat, októbertől háborús gazdasági helyzetre kell készülni egész Európában. Szavai szerint tűzszünetről kellene megállapodni, az oroszok ellen hozott szankciók nem működnek, a stratégia „elbukott”, újat kell kialakítani – mondta. „Tüzet oltani sem lángszóróval szokott menni az ember. Amerikának ebben kulcsszerepe van.”

Az aszálykárok felmérését követően azt látni, hogy Magyarország élelmiszerrel történő ellátása nincs veszélyben – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor jelezte: az a képessége az aszállyal sújtott magyar mezőgazdaságnak is megvan, hogy tízmillió embert ellásson élelmiszerrel. Sőt lesz export is, de a megszokott méretűnél sokkal kisebb – mondta a kormányfő. Hozzátette: ez bevételkiesést jelent a magyar gazdaságnak, de a saját ellátásunk biztonsága nincs veszélyben.

A miniszterelnök beszélt a gazdák kárenyhítéséről is. Elmondta, hogy a kárenyhítési alap kimerült, de a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák megsegítésére. Még kell egy jó hét, amíg véglegesítik a döntéseket, de a gazdák kapnak további segítséget – közölte Orbán Viktor. 

A kormány további két évvel meghosszabbította a lakásépítések öt százalékra csökkentett áfáját – jelentette be a miniszterelnök. A lakásépítések áfájának átmeneti, 25-ről 5 százalékra csökkentése az év végén kifutott volna. Azt látták, hogy sok ember „felgyorsította a lakásépítési szándékait”, kapkodni kezdett, hogy beleférjen a mostani szűk határidőbe. Erre nincs szükség, nem kell kapkodni, mert a kormány létrehozta a gazdasági növekedést megvédeni hivatott kabinetet, amelynek javaslatára biztosítani fogják a következő két évben is az egyébként lassuló lakásépítési piac megtámogatását az ötszázalékos áfával – emelte ki a kormányfő. +++

Gazdaság-energia-üzemanyag

Ellátási problémák lehetnek, ha nem tudjuk elősegíteni, hogy import üzemanyag érkezzen Magyarországra

PAKS-PRESS 2022. július 29. – Erről tájékoztatta a kormányt a Mol elnök-vezérigazgatója, miután Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt pénteken. Hernádi Zsolt a Budapesten tartott doorstep sajtótájékoztatón kiemelte, ha az ársapka továbbra is változatlan formában fennmarad, akkor nem fog beérkezni az országba import üzemanyag. Mindez azért fontos, mert a százhalombattai finomító normál körülmények között sem tudja kielégíteni a belföldi dízel-fogyasztást. A finomítót azonban a tervezett karbantartás miatt hétfőn le kell állítani, ez a lépés nem halasztható tovább. Hernádi Zsolt elmondta, hogy a kormány tudomásul vette ezt a tájékoztatót. +++

Maratoni kajak-kenu Eb

Kiszli Vanda Európa-bajnok Silkeborgban

PAKS-PRESS 2022. július 29. – A magyar szövetség honlapjának tájékoztatása alapján női kajak egyesben Kiszli Vanda magabiztosan nyerte a rövidkörös versenyt. Öt éremmel, közte két arannyal zárta a magyar csapat a Silkeborgban zajló maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság első napját. A felnőtteknél csütörtökön az egyesek rövidkörös, azaz 3,4 kilométeres versenyeit rendezték, és Kiszli a Világjátékok után az Eb-n sem talált legyőzőre ebben a számban. A sportág örökös bajnoka 15 másodperccel előzte meg az ezüstérmes spanyol Eva Barriost, míg a verseny másik magyar indulója, a kétszeres világbajnok Czéllai-Vörös Zsófia mindössze két másodperccel maradt le a dobogóról, így lett negyedik. +++

Szeged, Maty-Éri Kajak-Kenu Pálya

Juhász István Molnár Csanáddal megnyerte a válogatót ifi kenusok 500 méterén

PAKS-PRESS 2022. július 29. – Juhász István (Atomerőmű Sportegyesület) a szegedi Molnár Csanáddal megnyerte az ifi kenusok 500 méterét, ezzel a válogatót, legyőzve a friss Európa-bajnok egységet, kiharcolva a szétlövést a szegedi világbajnokságra. Pálfalvi Viktor lett kenu 1000 egyesben ezüstérmes az országos bajnokságon a 15 évesek között. +++ 

Cselgáncs

Pupp Réka első a világranglistán

PAKS-PRESS 2022. július 29. – Hosszú idő, hét év szünet után ismét van világelsőnk: az elmúlt másfél évben sikert sikerre halmozó paksi judós, Pupp Réka átvette a vezetést a legfrissebb világranglistán – írja a judionfo portál. A Nemzetközi Judo Szövetség Marius Vizer elnökké választása után, 2007-ben vezette be a világranglistát, amelyet a 100 kilósoknál még abban az évben az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, s a párizsi szupertornán aranyérmes Hadfi Dániel vezetett.

Az 52 kilogrammos súlycsoportban, ahol Pupp Réka az elmúlt másfél esztendőben az olimpiai ötödik helyezés mellé nyolc érmet gyűjtött az IJF World Tour viadalain, ezek között volt egy Európa-bajnoki bronzérem, és három Grand Slam-győzelem, tavaly Bakuban, az idén pedig Antalyában és Budapesten érte el Braun Ákos tanítványa.

A világranglista állása. NŐK. 52 KG 1. (4.) PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)

  1. Amandine Buchard (francia)
  2. Astrid Gneto (francia)
  3. (98.) GYERTYÁS RÓZA (Koroncó-Tutti)
  4. (106.) KNETIG EMŐKE (Mogyi-Bajai JC)
  5. (171.) KELLER REBEKA (Ippon Judo Tatabánya) +++

Itthon – Paks

Harmadik alkalommal tartanak gulyásbajnokságot Biritón

PAKS-PRESS 2022. július 29. – Gulyásbajnokságot, színpadi programokat, stand up comedy előadást és koncerteket tartanak a helyi közösségi házban, július 30-án. A főzőverseny kilenc órakor kezdődik, az eredményhirdetés délután két órakor lesz. Este nyolc órakor lép színpadra Velorex GTI, a programot Dj Hooker retro partyja zárja.

rus/kgp/

Képünk: A rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden magyar családnál megmarad és ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján és a gázszámláján is.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/HVG

 PAKS-PRESS 2022. július 29., péntek 18.30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap