A tartalomból: Lemondott csütörtökön Boris Johnson a brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról x Az Európai Parlament az atomenergiát és a földgázt is fenntartható energiaforrásnak minősítette x Paks I. üzemidőhosszabbítását is kezdeményezi a kabinet x Válsághelyzetben is folytatódnak a településeket támogató programok x Pupp Réka ismét tatamin, ezúttal Budapesten.

Külpolitika – távozik Boris Johnson

Lemondott csütörtökön Boris Johnson a brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról

PAKS-PRESS 2022. július 7. – A lépéssel megszűnik Johnson miniszterelnöki tisztsége is, de a kormányfő bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait. Johnson, aki 2019 óta állt a kormányzó Konzervatív Párt és a brit kormány élén, csütörtök délután, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felolvasott lemondó nyilatkozatában úgy fogalmazott: az alsóházi konzervatív frakció immár egyértelművé vált szándéka az, hogy a párt élére új vezető, ebből következően a kormány élére új miniszterelnök kerüljön. +++

EU-EP-gazdaság, atomenergia

Az Európai Parlament az atomenergiát és a földgázt is fenntartható energiaforrásnak minősítette

PAKS-PRESS 2022. július 7. – Az Európai Parlament (EP) elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni indítványt, mely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek, ezzel mindkét energiahordozó biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezhet. Az Európai Bizottság javaslata szerint a gáz- és atomenergia-ágazatok magánberuházásainak szerepük van a zöld átállásban, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények mellett ezért megengedi, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál az Európai Parlament szerdai döntése miatt, – jelentette be az osztrák környezetvédelmi, energiaügyi és innovációs miniszter. Leonore Gewessler közleményében azt írta: „Különösen az ukrajnai háború fényében nem engedhetjük meg, hogy „zöldfestő programot” működtessünk a nukleáris- és földgázenergiába való befektetések terén. „Az atomenergia és a földgáz felhasználása nem járul hozzá a klímavédelemhez – jelentette ki.

Mint az korábbról is ismeretes, szomszédunk mindig kerékkötője volt az atomenergiának. +++

Paks I. üzemidőhosszabbítását is kezdeményezi a kabinet

PAKS-PRESS 2022. július 7. – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön beszámolt arról, hogy Magyarország megvizsgálja, hogy az energiafüggetlenség hogyan növelhető. Igyekeznek gondoskodni a Mátrai Erőmű jelenleg nem működő erőműinek beindításáról. Három gázturbinás erőművet is építenének a következő két-három évben és Paks I. üzemidőhosszabbítását is kezdeményezi a kabinet. Növelnék a hazai gáztermelést, a jelenlegi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárdra. Ezt az teszi lehetővé, hogy például a makói palagázt a jelenlegi gázárak mellett már megéri kitermelni. – A rendelkezésre álló 3 gigawattnyi naperőművi kapacitást pedig a jövő év végére növelné 6 gigawattra a kormány – tette hozzá. +++

Gazdaság-pénzügy

Válsághelyzetben is folytatódnak a településeket támogató programok

PAKS-PRESS 2022. július 7. – Válságok között a cél továbbra is az országépítő munka folytatása, a családok, a munkahelyek védelme, a települések támogatása és a gazdaság növekedési pályán való tartása – jelentette ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: jövőre is fennmaradnak a családokat érintő adó- és járulékkedvezmények, folytatódik az otthonteremtési program, megmarad a 13. havi nyugdíj, a nyugdíjprémium és az infláció mértékének megfelelően a nyugdíjak tovább emelkednek a következő évben. Mindezek mellett emelkednek az egészségügy és az oktatás működésére és fejlesztésére rendelkezésre álló források is, valamint 2023-ban is folytatódnak az önkormányzati beruházásokat támogató programok: a Modern Városok – és a Magyar Falu Program – ismertette a tárcavezető. +++

Cselgáncs Grand Slam – Magyarország

Pupp Réka ismét tatamin, ezúttal Budapesten

PAKS-PRESS 2022. július 7. – A hölgyeknél az olimpiai ötödik helyezett Pupp Rékának (52 kg, Atomerőmű SE) az olasz Pierucci vagy a kanadai Deguchi lehet az első ellenfele a legjobb nyolc közé jutásért. A japán származású Deguchi neve ne tévesszen meg senkit, az 57 kilósoknál szereplő korábbi világbajnok húgáról van szó – írja a judóinfo szakportál. Hat olimpiai és tizenöt világbajnok, valamint 28 magyar cselgáncsozó szerepel a péntektől vasárnapig sorra kerülő budapesti Grand Slam-viadalon, amely az olimpiai kvalifikáció első európai állomása.

A GS-nek 154 ezer dollár (60 millió forint) az összdíjazása, az aranyéremért négyezer, az ezüstért 2400, a bronzért pedig 1200 dollár jár. A Papp László Sportarénában sorra kerülő viadalra 63 ország 412 versenyzője regisztrált, hazai részről ott lesz a tatamin pénteken a kétszeres Grand Slam-győztes, olimpiai ötödik Pupp Réka, szombaton a háromszoros Eb-bronzérmes, Grand Slam-győztes Ungvári Attila, az Európa-bajnok Karakas Hedvig és a Mongóliában harmadik Varga Brigitta, vasárnap pedig a hatszoros korosztályos Európa-bajnok Sipőcz Richárd is. Sérülés miatt ugyanakkor hiányozni fog az Európa-bajnoki bronzérmes és tokiói olimpikon Özbas Szofi, az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián pedig pozitív koronavírusteszt miatt lett harcképtelen.

A magyar fővárosban az IJF World Tour keretében eddig két világbajnokságot, öt Grand Prix- és egy Grand Slam-viadalt rendeztek.

A nézők számára ingyenes a belépés, a jegyekhez előzetes regisztráció útján lehetett hozzájutni a Magyar Judo Szövetség felületén. A selejtezős program mindhárom napon 10 órakor kezdődik, míg az éremküzdelmekre 17 órától kerül sor. +++

Képünk: PAKS – Építkezések a Paks II Zrt. területén. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. 

 Híreink: PAKS-PRESS/MTI

PAKS-PRESS 2022. július 7., csütörtök 18.30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap