A tartalomból: Magyarország célja az energia-autonómia elérése x Nő az önkormányzatok támogatása jövőre x Az idén újra lesz Strandok éjszakája.

Magyarország-EU-gazdaság-energia

Magyarország célja az energia-autonómia elérése

PAKS-PRESS 2022. június 28. – Gőzerővel zajlik a paksi atomerőmű bővítésének előkészítése, amit a kormány folyamatosan próbál gyorsítani, így a héten újabb, mérföldkőnek számító előrelépés várható az engedélyezési folyamatban – jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elmondta, pénteken Isztambulban találkozik az orosz Roszatom vezérigazgatójával a helyzet áttekintése érdekében, s a cél továbbra is az, hogy 2030-ra újabb működő reaktorok lépjenek üzembe Pakson.

„A magyar energiaellátás jelenleg stabil és biztonságban van” – összegzett. Szólt arról is, hogy újraindult a földgázszállítás Magyarországra a déli irányból, miután sikerrel lezárultak a Török Áramlat vezetéken hosszú ideje tervezett karbantartási munkálatok, hétfőn este 7 órától újraindult a földgázszállítás az Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországra érkező vezetéken, Mint közölte, hazánk pontosan megkapja a tavaly megkötött hosszú távú gázvásárlási szerződés szerinti mennyiséget a déli szállítási útvonalon, amelynek a megbízhatósága továbbra is 100 százalékos. „A magyar ellátásbiztonság szempontjából nem kell semmifajta veszélytől tartani” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy rendben zajlik a gáztározók feltöltése: míg az Európai Unió tagállamaiban átlagosan az éves fogyasztás 15 százalékáig töltötték fel idáig a létesítményeket, Magyarországon ennek szintje 23 százalékos. Továbbá aláhúzta, hogy Magyarországon zavartalanok a kőolajszállítások is a Barátság nevű vezetéken keresztül. „Az ellátás stabil és biztonságot ad számunkra” – mondta Szijjártó Péter.

Magyarország energiarendszerre vonatkozó terve nem csak zöldebbé és klímabarátabbá kívánja tenni a magyar energiarendszert, nemcsak el kívánja érni a kibocsátási célokat, hanem célul tűzte ki az ország energia-autonómiájának elérését – közölte a technológiai és ipari miniszter. Palkovics László, a tagországi energiaügyekért felelős miniszterek tanácskozását követően, Kadri Simson energiaügyi biztossal folytatott megbeszélésének részleteit ismertetve kijelentette: az energiaellátás szempontjából Magyarországnak amennyire csak tud, függetlenednie kell a környezetétől. Magyarország azzal is foglalkozik, ha egyetlen irányból sem érkezik energia, miként tud olyan energiahelyzetet teremteni, ami a helyben előállított energiára alapul – tette hozzá. +++

Önkormányzat-támogatás

Nő az önkormányzatok támogatása jövőre

PAKS-PRESS 2022. június 28. – Jövőre nem csökken, hanem 95 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása – mondta a pénzügyminiszter kedden Budapesten, miután a jövő évi költségvetésről tartott előadást a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén. Varga Mihály az előadást követő sajtótájékoztatón azt mondta, jövőre 969 milliárd forint lesz a teljes önkormányzati támogatási keretösszeg, az önkormányzati rendszer teljes gazdálkodási kerete pedig négyezer milliárd forint. A miniszter kiemelte: a cél, hogy a jelenlegi háborús körülmények között is válságállóvá tegyék a magyar gazdaságot és a települések költségvetését. Szita Károly kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: azt kérték Varga Mihálytól, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségek emelkedését, számíthassanak a kormány segítségére. Hozzátette: az önkormányzatoknak a legfontosabb, hogy a jelenlegi körülmények között megőrizzék az elmúlt tíz év eredményeit. +++

Gazdaság-turizmus-fürdők

Az idén újra lesz Strandok éjszakája

PAKS-PRESS 2022. június 28. – A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők. Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára elmondta: július közepéig várják a fürdők jelentkezését, amelyek éjszakáig tartó nyitva tartással tudják fogadni a fürdőzőket. A programhoz eddig tucatnyi fürdő csatlakozott. Minden évben július utolsó szombatján hosszított nyitvatartással és különleges programokkal várják országszerte több tucat strandon, gyógyfürdőben, termálfürdőben, és aquaparkban a látogatókat – tette hozzá. Tavaly több tízezer vendég fordult meg a programhoz csatlakozó több mint 40 fürdőben a Strandok éjszakáján. A fürdők szabadon szervezhetnek helyi programokat és biztosíthatnak a vendégeknek kedvezményt. Minden fürdő igazodhat már kialakult saját nyitvatartási rendjéhez, a programhoz csatlakozás a szövetség tagjainak díjmentes – közölték. Magyarországon a természetes vizek strandjait nem számítva összesen nagyjából 200 gyógy-, és élményfürdő működik. A csatlakozó fürdőkről és a részletes programokról a www.furdoszovetseg.hu weboldalon és a szövetség hivatalos közösségi oldalán, a Csobbanj velünk Facebook-oldalon lehet tájékozódni. +++

Képünk: Munkások dolgoznak a Paks II. Zrt. telephelyéhez vezető utak felújításán már az északi oldalon, 2022. június 28-án. 

 Híreink: PAKS-PRESS/MTI

 PAKS-PRESS 2022. június 28., kedd 18.00. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap