A tartalomból: Átvette hivatalát Novák Katalin x Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk kora lesz x Lezárultak a kormányalakítási tárgyalások x Egészségügyi beruházások Tolnában x Polgármesterek francia atomerőműveket látogattak meg x Forster József kapta az idén a német nemzetiségi ünnepen az Arany Rozmaring” – Díjat x Ádám Martin a szezon gólkirálya, Bognár távozik Paksról.

Államfő-beiktatás

Átvette hivatalát Novák Katalin 

PAKS-PRESS 2022. május 16. – Minősített felelősségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök szombaton, hogy elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, Magyarország, a honfitársai, a magyarok, és mit gondol „közös életünkről és világban betöltött helyünkről”.

Novák Katalin beiktatási ünnepségén Budapesten, az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren kiemelte: ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd cselekedetei köztársasági elnökként.

Az államfő úgy fogalmazott: együtt vagyunk itt Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt vagyunk abban a szándékban és akaratban is, hogy a magyaroknak a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után a huszonegyedik században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk. +++

Kormány-kormányfő

Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk kora lesz

PAKS-PRESS 2022. május 16. – Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz, a legfontosabb feladat, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, miközben nem fogad el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben, miután a parlament újraválasztotta miniszterelnöknek.

Beszéde elején a miniszterelnök megköszönte a választópolgárok bizalmát. „Engem most itt a képviselők választottak meg, de nem felejtem el, hogy a felhatalmazás a választóktól, a magyar emberektől jön” – fogalmazott. Kiemelte: zsinórban négyszer győztek annak ellenére, hogy pénzügyi válságok, világjárvány, migránsáradat és már háború is fenyegetett.

„A belharc és a viszály a boldog békeidők luxusa”, de „most nem ilyen időket élünk” – vélekedett. Hangsúlyozta: „baj idején az összefogás parancs”, és aki kihúzza magát alóla, veszélyt hoz a közösségre, a nemzetre és a hazára. Az ilyen pártoknak és politikusoknak ezért a választók alaposan ellátják a baját – mondta. A kormányfő emlékeztetett: az évtized a koronavírus-járvánnyal kezdődött és háborúval folytatódott. A háború és a válaszként adott európai szankciós politika energiaválságot idézett elő, az energiaválság és az amerikai kamatemelések együtt elhozták a magas infláció korszakát, és mindez együtt el fogja hozni a recesszió, a gazdasági visszaesés időszakát, amikor a gazdasági teljesítmény csökkenése, stagnálása és csekély emelkedésének évei váltogatják majd egymást Európában – fejtette ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta: „egy háborús évtized képe bontakozik ki a szemünk előtt”, és bár jó lenne, ha nem így lenne, „nekünk nem a vágyainkból, hanem a valóságból kell kiindulnunk”. A kormányfő szerint ez nehéz feladat, de sikerülhet, mert a magyarokat keményfából faragták, ezért „makacsul ellenállunk a hanyatlásnak”.

Arra is kitért, hogy az orosz-ukrán háború okán több stratégiai döntés is felértékelődött, a többi közt a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéséé, amely pótolhatja a lerombolt ukrajnai szállítási útvonalakat, vagy a déli gázvezetéké, amely az Ukrajnán át haladó gázvezetékeket helyettesítheti.

Bekövetkezhet az energiaellátás válságkorszaka is – hangsúlyozta -, amelyben azok lesznek biztonságban, akik maguk állítják elő energiaszükségletük fedezetét. Ezt teszik majd lehetővé az új paksi blokkok és a napenergia-beruházások, amelyeket a miniszterelnök nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságúnak nevezett. +++

Lezárultak a kormányalakítási tárgyalások

PAKS-PRESS 2022. május 16. – Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról. Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd. Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost, a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt, a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben. +++

Egészségügyi beruházások Tolnában

Közel 900 millió forintból fejlesztik a járóbeteg-ellátást

PAKS-PRESS 2022. május 16. – Csaknem 900 millió forintos beruházással fejlesztik a dombóvári, a bonyhádi és a szekszárdi kórházhoz tartozó járóbeteg-ellátást az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program támogatásával. A dombóvári Szent Lukács Kórház rendelőintézetében 295 millió forint értékben elsősorban infrastrukturális fejlesztéseket valósítanak meg. A bonyhádi kórház rendelőintézetében a 292 millió forintos támogatás jelentős részét orvosi eszközökre és műszerekre fordítják. A szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórházhoz tartozó rendelőintézetben 285 millió forintos támogatásból hét orvosi szakmát fejlesztenek. A traumatológiai ellátás számára mennyezeti csöves, direkt digitális felvételező röntgen, a szédülés ambulanciára pedig Video Head Impulse Test érkezik. Vesznek újszülöttek hallásvizsgálatára szolgáló készüléket, gége- és hörgőtükröző berendezéseket és számos endoszkópos eszközt. Az intézmény a projekt leírásában kitér arra, hogy a hatékonyabb orvosi eszközök több beteg ellátást teszik lehetővé, így csökkenhet a várólistákon szereplők száma. +++

Itthon

TEIT: Polgármesterek francia atomerőműveket látogattak meg

PAKS-PRESS 2022. május 16. – Franciaországi tanulmányútjukat zárták a települési társulás polgármesterei. A településvezetők a Blayais után a Golfech atomerőművet, illetve annak Európarekorder, 180 méter magas hűtőtornyait, majd turbinacsarnokát és gépházát is megtekintették. A francia tanulmányúton részt vett a csoport tagjaként Szabó Péter, Paks polgármestere. A TEIT közleménye szerint a létesítményben a tízévente esedékes főjavítást hajtják végre. Megemlítettek egy nagyon előremutató megoldást is: a golfech-i energiatermelés 17 százalékát újrahasznosított nukleáris üzemanyagból állítják elő. +++

XXII. Német Nemzetiségi Nap Pakson

Forster József kapta az idén a német nemzetiségi ünnepen az Arany Rozmaring” – Díjat 

PAKS-PRESS 2022. május 16. – Forster József az elismerést Féhr Györgytől, a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől a Táncsics Parkban felállított sátorban vette át, 2022. május 14-én. +++

Labdarúgás

Ádám Martin a szezon gólkirálya, Bognár távozik Paksról

PAKS-PRESS 2022. május 16. – A vendég Paks döntetlent játszott az OTP Bank Liga 33., záró fordulójában, 2022. május 14-én. A paksi Ádám Martin 31 találattal, toronymagasan végzett a labdarúgó OTP Bank Liga 2021-22-es góllövőlistájának élén, melynek második helyén a fehérvári Kodro és a Budapest Honvéd játékosa, Nenad Lukic 15-15 góllal zárt.

A magyar válogatott támadó az 1980-81-es szezon óta az első, aki elérte a 30 gólos határt, akkor Nyilasi Tibor zárt 30-cal, egy évvel korábban pedig Fazekas László nyert 36-tal.

Bognár György bejelentette, hogy távozik a Paksi FC labdarúgócsapatának vezetőedzői posztjáról és az MTK-nál folytatja pályafutását.

A tréner szombaton, az OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában a MOL Fehérvárral játszott 2-2-es döntetlen után az M4 Sportnak elmondta, érdekesnek találta az MTK ajánlatát, a klub pedig érzelmileg közel áll hozzá. Azt gondolom, hogy tudok segíteni a következő egy-két évben – tette hozzá. A Paks a hatodik helyen végzett az élvonalban. Korábbi sajtóértesülések szerint Bognár György az MTK sportigazgatójaként folytatja, míg fia, a Paks másodedzőjeként dolgozó ifjabb Bognár György vezetőedző lesz a kék-fehéreknél, akik kiesőhelyen állnak a bajnokságban, sorsuk a vasárnapi (mai) utolsó játéknapon dől el. Bognár játékosként kilenc évet töltött az MTK-nál, később utánpótlás szakágvezetőként, majd a 2001/02-es szezonban rövid ideig vezetőedzőként is dolgozott a klubnál. Paksról két év után távozik, tavaly negyedik lett a csapattal. +++

Képünk: Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

Budapest, 2022. május 16. Novák Katalin köztársasági elnök gratulál Orbán Viktor miniszterelnöknek a kormányfő eskütételét követően az Országgyűlés ülésén, 2022. május 16-án. MTI/Máthé Zoltán.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI

PAKS-PRESS 2022. május 16., hétfő 19.30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap