A tartalomból: A Magyar Posta ideiglenesen bezár 366 postát, a döntés Paksot is érinti x Energia – árak – paksi atomerőmű x Robbanás miatt tönkrement a zaporizzsjai atomerőmű egyik tápvezetéke x A kormány újra kihirdeti a háború miatti veszélyhelyzetet x Már harmadik alkalommal emelkednek a nyugdíjak.

 Energia – árak – paksi atomerőmű

Országgyűlés – napirend előtti felszólalások

PAKS-PRESS 2022. november 2. – A zöldpolitikáról, az inflációról, az Oroszországgal szembeni brüsszeli szankciókról és az energiapolitikáról is szó volt a napirend előtti felszólalások között, az Országgyűlés hétfői illetve szerdai ülésén.

Kanász-Nagy Máté (LMP) szerint válságok időszakát éli a világ és ezekből a kiutat a zöldmegoldások jelentik, ezért is indított az LMP zöldkonzultációt. Hozzátette: bár a kormánynak az elmúlt tíz évben bőven lett volna ideje megszabadulni az orosz szénhidrogénfüggéstől, valódi megoldásokkal lehetne találkozni, például a szélenergia tiltásának feloldásával, az országos szigetelési programmal, az atomenergia kivezetésével. A napenergia kapcsán azt firtatta, miért nem fejlesztette a kormány a villamosenergia-hálózatot. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára szerint senki nem tett annyit az energiafüggetlenségért és -diverzifikációért, mint az Orbán-kormány. Hozzátette: 2010 előtt a baloldali kormányok eladták az energetikai cégeket és a földgáztározókat, és a szankciók miatti kiemelten rossz energiahelyzetben fontos, hogy ezek ismét magyar kézben vannak. Rossz és felelőtlen kérésnek nevezte a paksi bővítés leállítását, szerinte ugyanis a villamosenergia-termelés növelése a mostani helyzetben kulcskérdés. A napenergiával összefüggésben fontosnak tartotta a villamosenergia-hálózat fejlesztését, rugalmasabbá tételét.

Szerdán napirend előtt az Országgyűlésben, Harangozó Tamás MSZP országgyűlési frakciócsoportjának frakcióvezető-helyettese, azt kérdezte miniszterelnöktől, hogy miután az atomergia legolcsóbb, a megközelítőleg 12-13 forintos előállítású paksi, atomerőműves áramot, és a Mátrai Erőműben pedig 24 forintért állítják elő az áramot, miért kapja a lakosság hetven forintért, az önkormányzatok, vállalkozások 250-300 forintért? – Minden egyes többletbevételt a rezsicsökkentésre fordít a kormány – válaszolta Orbán Viktor. Ismeretes, hogy a kormány havi 181 ezer forint összegű támogatást ad minden család rezsiszámlájához. +++

Ukrajnai háború

Robbanás miatt tönkrement a zaporizzsjai atomerőmű egyik tápvezetéke

PAKS-PRESS 2022. november 2. – Aknarobbanás miatt megrongálósott a zaporizzsjai atomerőmű 4-es blokkjának tápvezetéke, „a taposóakna robbanása tönkretette a zaporozsjei atomerőmű egyik erőművi blokkjának fő tápvezetékét, ez egy újabb incidens, amely rávilágít a létesítmény nukleáris biztonságának instabil helyzetére a háború következtében” – nyilatkozta Rafael Grossi. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatója elmondta, a robbanás az atomerőmű üzemterületén kívül történt, aminek következtében a 750 kilovolt (kV) feszültségű külső vezeték megszakadt az állomás kapcsolóberendezése és a fő elektromos transzformátor között. Emiatt a 4-es blokk egy biztonsági vonalról kapja a hűtéshez és egyéb kritikus nukleáris biztonsági funkciók ellátásához szükséges villamos energiát – írja a Kárpáti Igaz Szó. +++ 

Kormány-veszélyhelyzet

A kormány újra kihirdeti a háború miatti veszélyhelyzetet

PAKS-PRESS 2022. november 2. – A kormány a novembertől életbe lépő alaptörvény-módosítás jogi kereteinek megfelelően újra kihirdeti az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa miatti veszélyhelyzetet – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Azt írták, hogy az erről szóló kormányrendeletek megjelentek a Magyar Közlönyben, emellett a kormány az Országgyűlés elé terjeszti a veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó törvényjavaslatot is.

Mivel a veszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvényi szabályok az Országgyűlés májusi döntése értelmében november 1-jétől megváltoznak, a jelenleg érvényes veszélyhelyzetet szükséges megszüntetni és az új alaptörvényi felhatalmazásoknak megfelelően a veszélyhelyzetet újra ki kell hirdetni. A különleges jogrend fenntartására továbbra is szükség van, hiszen a Magyarországgal szomszédos Ukrajnában a fegyveres konfliktus és az annak következtében kialakult humanitárius katasztrófa elhúzódik, sőt a háború és a szankciók gazdasági hatásai Magyarországot is rendkívüli helyzet elé állítják – emelték ki. A veszélyhelyzet fenntartása a kormány számára megteremti a hatékony és gyors döntéshozatal jogi kereteit a háború elől menekülők megsegítéséhez, valamint Magyarország fizikai, gazdasági és energiaellátási biztonságának védelméhez. Emellett a kormány él azzal a lehetőséggel, amelyet az Országgyűlés hétfői törvénymódosítása teremtett meg, miszerint a kabinet kezdeményezheti a veszélyhelyzet legfeljebb 180 nappal történő meghosszabbítását, ha a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó körülmény továbbra is fennáll. +++ 

Itthon – kormánydöntés

Már harmadik alkalommal emelkednek a nyugdíjak

PAKS-PRESS 2022. november 2. – A kormány döntés értelmében, néhány nap múlva kapják kézhez az újabb kiegészítő nyugdíjemelést az érintettek, ezzel idén már harmadszorra érkezik ilyen kiegészítés az elszálló infláció miatt. Az elhibázott brüsszeli szankciók ellenére a magyar gazdasági növekedés nem maradt el, ezért a januári 5 százalékos, a júliusi 3,9 százalékos emelés után most novemberben újabb 4,5 százalékot kapnak a nyugdíjasok. Csaknem 13,5 százalékos nyugdíjemelésben részesülhetnek az idősek, amely a visszavezetett 13. havi nyugdíjra is értendő. Orbán Viktor korábban emlékeztetett, becsületbeli ügye a kormánynak az idősekről való gondoskodás. Az emelt összegű nyugdíjat november 12-én utalja a kincstár. Aki postai úton kapja meg a pénzt, annak a szokásos naptári napon kézbesíti a postás. +++

Gazdaság-posta

A Magyar Posta ideiglenesen bezár 366 postát, a döntés Paksot is érinti

PAKS-PRESS 2022. november 2. – A Magyar Posta ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését az energiafelhasználás csökkentése érdekében, az irányítási és a szolgáltatási területeken történő átalakítások eredményeként pedig 300 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítési szándékot jelentett be – tájékoztatott a vállalat.

A Magyar Posta Zrt. közleménye szerint azon a 101 településen, ahol több szolgáltatóhely működik, a fennmaradó postahivatalok megemelt kapacitással, több ügyfélkiszolgáló pulttal fogadják majd az ügyfeleket. Azon a 109 településen, ahol nincs másik nyitvatartó posta, a szolgáltatások a máshol már jól bevált mobilposta segítségével lesznek elérhetők.

A Magyar Posta kiemelte: az érintett mintegy 740 dolgozó nem veszti el a munkáját, mindegyüket más postahelyekre irányítják át. A változás nem érinti a postai küldemények házhoz kézbesítését sem.  A társaság folyamatosan gondoskodik az ügyfelek megfelelő tájékoztatásáról, az érintett posták november 11-ig állnak az ügyfelek rendelkezésére – közölték.

A Magyar Posta hangsúlyozta: jelenleg és a jövőben is lényegesen túlteljesíti jogszabályi kötelezettségeit, mert az előírt mintegy 1600 posta helyett a szüneteltetést követően is országszerte több mint 2200 posta áll az ügyfelek rendelkezésére. A hazai lefedettség nemzetközi szinten is kiemelkedő, míg Magyarországon 3,46 posta jut 10 ezer lakosra, addig ez a szám Európában 2,91.

A változások értintik Paksot is, bezárják a Paks Hegy utca 4. szám alatti postát (Dunakömlőd), helyette Paks 1-es postát Paks, Dózsa György út 30. ajánlják az ügyfelek számára. +++

Képünk: Postások pihenőben, a paksi központi postahivatalnál. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/Kárpáti Igaz Szó.

PAKS-PRESS 2022. november 2., szerda  17:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap