A tartalomból: Egyre több a galamb a lakótelepen x Önálló Energiaügyi Minisztérium jön létre x Atomenergia – Szocsi: nagyobb az érdeklődés az atomenergia iránt x A paksi projekt a Roszatom egyik kulcsfontosságú projektje x Az új paksi blokkokhoz mintegy 2,5 millió tonna cementre lesz szükség x Magyar résztvevők: panelbeszélgetések, szerződéskötés x Óvodapedagósok továbbképzése a Hétszínvirág Óvodában.

OGY – Kormány – gazdaság

Önálló Energiaügyi Minisztérium jön létre

PAKS-PRESS 2022. november 22. – Változtatott a kormány szerkezetén kedden a parlament: december 1-jétől létrejön az Energiaügyi Minisztérium, az építési és beruházási tárca neve Építési és Közlekedési Minisztériumra változik, jövő év január 1-jétől pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással létrejön a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A képviselők 134 igen, 50 nem szavazattal és öt tartózkodás mellett fogadták el a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását a kormányfő kezdeményezésére. Az Energiaügyi Minisztérium létrehozását a kormány azzal indokolta, hogy a háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése; a brüsszeli szankciók miatt az energiaárak folyamatosan ingadoznak, ezért egységes energiairányításra van szükség. Az új tárca – amelynek vezetésére Lantos Csabát kérte fel a miniszterelnök – a Technológiai és Ipari Minisztérium átnevezésével jön létre. Az új struktúrában a közlekedéssel összefüggő feladatokat az építésügyi tárca veszi át. Az Építési és Beruházási Minisztérium új névvel: Építési és Közlekedési Minisztériumként folytatja működését december elsejétől. Január 1-jétől a minisztériumok felsorolása kiegészül a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal, amely a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással jön létre. Nagy Márton eddig tárca nélküli miniszterként felelt a területért. +++

Atomenergia – Szocsi

Egyre nagyobb az érdeklődés az atomenergia iránt

PAKS-PRESS 2022. november 22. – Egyre nagyobb az érdeklődés az atomenergia iránt, a Roszatom az elmúlt négy év alatt 13 nagyteljesítményű atomerőművi blokk kivitelezését kezdte meg a világban, jelenleg 23 atomerőművet épít, és 11 országból 34 blokk építésére van megrendelése – hangsúlyozta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első helyettese az Atomexpót záró keddi sajtótájékoztatón, Szocsiban. A Roszatom a 2020-2030. közötti stratégiájában célul tűzte ki, hogy az atomenergia-termelés mellett új területeken jelenik meg, például szélerőmű parkokat épít, az új üzletágak között szerepel az energiatárolás, és üzletet látnak a hidrogéntechnológia fejlesztésében, alkalmazásában is. A stratégiai tervek szerint 2030-ra a Roszatom bevételének 40 százalékát adják majd az új üzleti területek.

A paksi projekt a Roszatom egyik kulcsfontosságú projektje

PAKS-PRESS 2022. november 22. – Az Atomexpón Alekszandr Merten, a Paks II. projekt igazgatója, a Roszatom atomerőműépítéssel foglalkozó leányvállalata, az ASZE társaság alelnöke magyar újságíróknak hangsúlyozta, a paksi projekt a Roszatom egyik kulcsfontosságú projektje. A Paks II. beruházás ütemezésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a projektet abban a tempóban valósítják meg, amelyet a megrendelő kér. A megrendelő a Paks II. Zrt., a beruházáshoz szükséges engedélyek előkészítésében a Roszatom segít, de a Paks II. Zrt. az engedélyes, és megrendelőként a beruházás ütemét is ő meghatározza meg – hívta fel a figyelmet. A projekt igazgatója rámutatott arra, az uniós szankciók a Roszatomra jelenleg nem vonatkoznak, ugyanakkor a beruházás megvalósításában éreztetheti hatását a beszállítói hálózatok sérülékenysége és a recesszió. Hozzátette, az új blokkok tervezett üzembeállása 2030, de nagyon sok múlik a megrendelő Paks II. Zrt.-n, a magyar hatóságokon, illetve a döntéshozókon.

Az új paksi blokkokhoz mintegy 2,5 millió tonna cementre lesz szükség

Alekszandr Merten példaként említette, hogy az atomerőmű építkezéshez mintegy 2,5 millió tonna cementre lesz szükség, a terméket jelenleg extraadó érinti. Ez némi problémát jelenthet, ha sikerül a cement-kérdést megoldani, akkor a szükséges építőanyagot Magyarországon tudják beszerezni, ha nem, külföldről kell majd megvásárolni, ennek pedig időbeli és költségkihatásai is lehetnek. A magyar beszállítók bevonásáról Alekszandr Merten elmondta, hogy már most is vannak magyar cégek a projektben, amelyek nagyon jól dolgoznak. Példaként említette a Duna Aszfaltot, amely kellő minőségben és gyorsan kitermelte mínusz 5 méterig az alapozás előkészületeihez a földet, illetve a KÉSZ-csoportot, amely az üzemeltetési épületeket építi. Remélhetőleg több magyar cég is bekapcsolódik a projektbe, miután számos tender van folyamatban – jegyezte meg.  

Magyar résztvevők: panelbeszélgetések, szerződéskötés

PAKS-PRESS 2022. november 22. – A Szocsiban megrendezett hétfő délutáni szekcióülésen, dr. Hugyecz Attila Paks II. Zrt. főtanácsadója elmondta: a majdani kezelő személyzetet segítő, több mint negyven oktatót és trénereket is fogadunk. Szólt arról is, hogy a blokkok indulása előtt a WANO és a NAÜ szervzeteitől szakembereket hívunk meg, hogy értékeljék a felkészültségünket.

Szabó Péter Paks polgármestere kedden részt vett a „Modern technológiák a mindennapi életben”című panelbeszélgetésen, amelynek közös témája volt az okos városok létrehozása. Ismeretes: Pakson megvalósult már több korábbi elképzelés is, igy például az elektromos busz –és kerékpárközlekedés struktúrája, az okostelefonokra telepíthető buszmenetrend, az elektromos töltő hálózat kiépítése. A panelbeszélgetésen Szabó Péter bemutatta az atomváros okos fejlesztéseit, köztük a közlekedéshez, és az e-mobilitáshoz köthető projekteket.

A Dunaújvárosi Egyetem és a Roszatom bázisegyeteme, a MEPhI (Moscow Engineering Physics Institute) oktatási együttműködési keretmegállapodást kötött az Atomexpón. +++

Itthon – Paks

Óvodapedagósok továbbképzése a Hétszínvirág Óvodában

PAKS-PRESS 2022. november 22. – A Hétszínvirág Óvodában, 2022. november 25-én a Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége szervezésében, óvodapedagógusoknak továbbképzést tartanak. Az eseményre közel 50 pedagógust várnak, elsősorban a városból, de várható érdeklődés Szekszárdról és Tolnáról is.  +++

Egyre több a galamb a lakótelepen

PAKS-PRESS 2022. november 22. – Rendszeresen méretes galambraj köröz az Építők útja közeli lakóházak felett a kora reggeli órákban. Számos kellemetlenségeket, kárt okoznak, a populáció szaporodása jól érzékelhető, de még nem drámai. Vándorolnak is, az egyik tömbtől a másik városrészig, védekező mechanizmusok vannak, jó megoldás azonban kevésbé, mégis a penelházak lakóközösségei tehetnek a legtöbbet a galambok életterének csökkentésért. Vannak, akik etetik őket és vannak, akik a réseket, odukat próbálják betömi, más közösségek riasztókat szerelnek fel, amelyek csak ideig-óráig, néhány napig működnek. A gond nemcsak Pakson létezik, más városok lakói is szenvednek – ezek a bejegyzések az intenetes felületeken is olvashatók. Boldog Gusztáv természetvédelmi mérnök a jelenséggel kapcsolatban elmondta, a galambok a rendelkezésre álló forrásokat használják ki, a városokban megtalálják a fészkelőhelyeket, az élelmet és a biztonságot – fogalmazott. Általános vélekedés, hogy csak a közös gondolkodás, összefogás segíthet. +++

Képünk: Méretes galambraj köröz az Építők útja közeli lakóházak felett a kora reggeli órákban. PAKS-PRESS/Kiss G. Péter.  

Híreink: PAKS-PRESS/MTI

PAKS-PRESS 2022. november 22., kedd 18:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap