A tartalomból: Takarékossági intézkedésekről szóló javaslatokat fogadtak el a képviselőtestület szerdai ülésén, a kisgyermekek közösségeit nem érintik a városban az energiaválság hatásaira válaszul tett önkormányzati intézkedések x Oroszország kész a párbeszédre a zaporizzsjai atomerőműről x  A kormányszóvivő a nyugdíjasok ellátásáról is beszélt x Paksra történt, csempészett cigaretta szállításáért ítéltek el két férfit Szekszárdon.

Ukrán háború – Atomenergia 

Oroszország kész a párbeszédre a zaporizzsjai atomerőműről

PAKS-PRESS 2022. október 12. – Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentett be, amikor Szentpéterváron fogadta Rafael Grossit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját. Az orosz elnök „aggasztónak” nevezte az Ukrajna legnagyobb, az orosz hadsereg által március óta megszállt atomerőművénél kialakult helyzetet. Putyin egyébként október 5-én elrendelte az erőmű létesítményeinek orosz szövetségi tulajdonba vételét. Az erőmű térségében gyakori a tűzharc, amelyért mindkét fél a másikat teszi felelőssé. Putyin a Grossival folytatott megbeszélés kamerák előtt folytatott részében arról is beszélt, hogy a nukleáris tevékenységet túlzottan átpolitizálták, amit veszélyesnek minősített. +++

Kormány-tájékoztatás

A kormányszóvivő a nyugdíjasok ellátásáról is beszélt

PAKS-PRESS 2022. október 12. – A nyugdíjkiegészítés és -prémium, az inflációs nyugdíj-kiegészítést november 10. és 15. között kapják kézhez a nyugdíjasok, ez a 4,5 százalékos emelés januárig visszamenőleg jár, és a 13. havi nyugdíjra is érvényes, a gazdasági növekedésnek köszönhető nyugdíjprémiumot pedig szintén novemberben fizetik ki – többek között erről beszélt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalára szerdán feltöltött, Kormányinfó Plusz nevű videójában, amelyben állampolgárok által feltett kérdésekre válaszolt. +++

Paks – Önkormányzat

Takarékossági intézkedésekről szóló javaslatokat fogadtak el a képviselőtestület ülésén

PAKS-PRESS 2022. október 12. – Más önkormányzatok után Paks is költség megtakarításokról döntött, ezt Szabó Péter polgármester a város működőképessége érdekében, az energiaválság hatásaira válaszul tett intézkedések részeként terjesztette elő, hangsúlyozta, hogy a döntéssorozat szakmai és politikai egyeztetés, konszenzus eredménye. – Az újra nyitások feltételeit, lehetőségeit az önkormányzat figyelemmel kíséri, és kellő időben felülvizsgálja – hangzott el.

Mint ahogyan az már korábban várható volt, és a bizottsági üléseken már az elmúlt héten is tárgyaltak róla, Paks önkormányzata költség-megtakarításokról határozott a testületi ülésén, szerdán.

Az intézkedési terv indoklásában többek között az szerepel, hogy a város energiaköltségei drasztikusan megnövekedtek, várhatóan a 2023. évben az elektromos áram árának emelkedése körülbelül 1,5-2 milliárd forint, a gáz árának emelkedése körülbelül 500 millió forint többletkiadást jelent. Az inflációs hatás miatt a 2023. évi dologi kiadásoknál minimum 400-600 millió forint plusz költséggel számolnak, a szolidaritási hozzájárulás a jövő évben várhatóan 1,8 milliárd forint lesz. 

A költségmegtarítások részletezésénél sorolta: egyeztetéseket tartanak, hogy a városban az utcai közvilágítás hajnalban egy órával lesz kevesebb, este fél órával később kezdődik. A templomok és egyéb köztéri szobrok díszkivilágítását szüneteltetik. Az adventi időszakban a városháza előtti élő karácsonyfa, illetve a tavaly vásárolt atomtéri díszfenyőfa kivételével nem lesz karácsonyi díszkivilágítás.

A Paksi Bóbita Bölcsőde és Konyhában, a Paksi Napsugár Óvodában, a Paksi Benedek Elek Óvodában és a Paksi Életfa Idősek Otthonában energiatakarékossági intézkedések nem lesznek, ezeken a helyeken csupán az egyéb dologi kiadások minimális csökkentése lehetséges, a beszerzések a nélkülözhetetlen elemekre korlátozódnak.

A Paksi Városi Múzeumot érintő megtakarítás része, hogy a Paksi Képtár épületét 2022. október 15-től lezárják, temperáló fűtés marad, a képtár dolgozóit a városi múzeum épületében foglalkoztatják. A Múzeumban 18 Celsius-fok lehet a maximum hőmérséklet október 15-től. Váltoik a Deák-ház nyitva tartása, 9-től 17 óráig lesz látogatható a múzeum. 2022. december 19-től 2023. február végéig a múzeumi kiállítás zárva lesz.

A Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár Kincskereső Gyermekkönyvtárának épületét szintén 2022. október 15-től bezárják, és temperáló fűtésre térnek át. A gyermekkönyvtári szolgáltatás a főépület helytörténeti részlegében folytatódik, az épületben maximum 18 Celsius-fok lehet a hőmérséklet. Hétvégén a könyvtár zárva tart, a téli időszakban 2022. december 24-től 2023. január 8-ig zárva lesz.

A Paks Kistérségi Szociális Központnak bérelt épületek bérleti szerződését megszüntetik, továbbra is biztosítják a Csengey Dénes Kulturális Központban a foglalkozások, szakkörök, tánccsoportok próbáinak feltételeit. A bevételt hozó és pályázati támogatással bíró programok, színházi előadások továbbra is megtarthatók lesznek. A Cseresznyéskert Erdei Iskolát 2022. október 15-től a fűtési szezon végéig lezárják, a Dunakömlődi Faluházat pedig 2022. október 23-tól szintén a fűtési szezon végéig. A kulturális központ és a város által szervezett rendezvények minimális keretek között, helyi előadókkal és művészekkel tarthatók meg a jövőben. 

A következő szezonban a paksi műjégpályát az önkormányzat nem üzemelteti, a gyógyfürdőt 2022. december 1-től, átmenetileg bezárják. Ugyancsak bezárják a biritói a gyapai és csámpai közösségi házat, csak úgy, mint a Prelátus épületét, és az üdülőket is.

Az ellenzéki PDF képviselőjének, Mezősi Árpádnak szavai szerint az intézkedéseket akkor támogatják, ha azok tartalmazzák, az önkormányzati munkahelyek megőrzését. Szántó Zoltán alpolgármester javasolta, hogy a csomag része legyen: az átmeneti intézkedések hatálya alatt az önkormányzat nem tervez személyi intézkedéseket.

A képviselő-testület döntött arról is, hogy újabb öt évre feladatellátási szerződést köt az önkormányzat dr. Szőcs Teodóra vállalkozó háziorvossal a 9. számú háziorvosi körzet ellátására, továbbá az Ezüstfa utcával bővül a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola körzete, a Paksi Bezerédj Általános Iskola beiskolázási körzete a Panoráma közzel lesz több.

Személyi kérdésekről is döntések születtek: Perlik Tamást, a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatóját Seemann Erika váltja, a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.-nél, miután Kovács István műszaki területekért felelős ügyvezető 2022. augusztus 31. napjával lemondott tisztségéről, a testület most arra adott felhatalmazást Szabó Péternek, hogy György Attila ügyvezetővé választását támogassa a közgyűlésben. +++

 Paks – bűnügy

Csempészett cigaretta szállításáért ítéltek el két férfit

PAKS-PRESS 2022. október 12. – Több, mint ötmilliárd forint értékű, Ukrajnából csempészett cigaretta szállításáért ítélt jogerősen börtön- és pénzbüntetésre két ukrán-magyar állampolgárságú férfit a Szekszárdi Törvényszék szerdán. Bajusz János, a törvényszék sajtótitkára az MTI-nek elmondta, az előkészítő ülésen a 48 éves elsőrendű vádlott 3 év 6 hónap börtön- és 750 ezer forint pénzbüntetést, a 46 éves másodrendű vádlott 1 év 7 hónap börtön- és 675 ezer forint pénzbüntetést kapott.

A bíróság öt, illetve három évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától. A tényállás szerint az elsőrendű vádlott, aki egy szállítással foglalkozó cég vezetője volt, 2021-ben egy ukrán állampolgár megrendelésére szállított árukat Magyarországra, köztük big-bag zsákban sót, amelyet egy felsőpakonyi raktárban tároltak.

Bár a férfi tudott arról, hogy a zsákokban magyar, zárjegy nélküli, adózatlan cigaretták vannak, 2021 októberéig folytatta a szállítást és raktározást. A törvényszék ismertetése szerint 2021. október 11-én a NAV Bevetési Igazgatóság folyamellenőrzési osztálya a paksi kikötőben egy ukrán hajó uszályának ellenőrzése közben a jódozott só között 2 millió 375 ezer 465 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát talált, amelynek értéke 4 milliárd 347 ezer forint volt.

A vádlottak az előkészítő ülésen beismerő vallomást tettek és egyezséget kötöttek a vádhatósággal, amelyet a bíróság elfogadott. +++

Képünk: Játszótér – A kisgyermekek közösségeit nem érintik a városban az energiaválság hatásaira válaszul tett önkormányzati intézkedések. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/Szabó Péter polgármester FB oldala/TelePaks/

PAKS-PRESS 2022. október 12., szerda 18:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap