A tartalomból: Kovács Pál – tudatosabban, okosabban és hatékonyabban kell bánnunk az erőforrásainkkal x Az Egyesült Államok felkészült a nukleáris háborúra x Szijjártó: Magyarországon semmifajta korlátozásra nem lesz szükség a földgázfelhasználás tekintetében x Bejelentés: eddig nem látott pedagógusbér-emelés jön.

Ukrajna – háború

Az Egyesült Államok felkészült a nukleáris háborúra

PAKS-PRESS 2022. október 13. – Az amerikai kormányzat megvitatta az Oroszország atomfegyver-használatára adott lehetséges válaszlépéseket – mondta Joe Biden amerikai elnök a CNN-nek adott interjúban, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Voltak erről megbeszélések, de a részletekbe nem megyek bele. Felelőtlenség lenne részemről arról beszélni, hogy mit tennénk vagy mit nem tennénk – mondta Joe Biden. Az amerikai elnök hozzátette, nem számít arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök taktikai atomfegyvereket vetne be az ukrajnai konfliktusban. Véleménye szerint ez a forgatókönyv „szörnyű végkifejlethez vezethet”. Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának helyettes vezetője néhány órával Biden nyilatkozata előtt azt mondta: az amerikai MLRS rakétarendszer Kijevbe szállítása felgyorsítja az orosz–ukrán konfliktus világháborúvá válását. A leggyorsabb módja annak, hogy az ukrajnai konfliktust egy világháború visszafordíthatatlan következményévé fokozzák, ha a kijevi vezetést nagy hatótávolságú MLRS-szel látják el – írta Telegram-csatornáján a helyettes vezető. Medvegyev azt tanácsolta a NATO vezetésének és az Egyesült Államok intézményeinek, hogy gondolkodjanak józanul, és mérjék fel a kockázatokat. +++

Kormány-gazdaság

Szijjártó: Magyarországon semmifajta korlátozásra nem lesz szükség a földgázfelhasználás tekintetében

PAKS-PRESS 2022. október 13. – Magyarország földgázellátása a jelenlegi válsághelyzetben is biztonságban van, miután a Gazprom vezérigazgatója megerősítette hosszú távú elkötelezettségét a Török Áramlat működtetése és a magyarországi szállítások fenntartása mellett – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Moszkvában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Alekszej Millerrel folytatott esti tárgyalását követően fontos kérdésnek nevezte, hogy mi lesz a mostani fűtési szezonban, de szavai szerint legalább ennyire lényeges az is, hogy a következő két-három télen hogyan lehet majd biztosítani Európa ellátását, minthogy az északi szállítási útvonalak gyakorlatilag ellehetetlenültek. Aláhúzta, hogy egyedül a Török Áramlaton keresztül zavartalan még mindig a tranzit Oroszország felől, így bebizonyosodott, hogy azt megérte megépíteni.  Látogatásának okára kitérve pedig leszögezte: „az volt a célom, hogy megbizonyosodjak arról, hogy a Gazprom is hosszú távú együttműködésben érdekelt Magyarországgal, illetve hogy megszerezzem az elkötelezettségüket a hosszútávú együttműködésre velünk.”

Szijjártó Péter közölte, hogy az orosz energetikai óriáscég északról a biztonságosan és kiszámíthatóan működő déli útvonalra helyezi át a hangsúlyt a szállítások terén, illetve a hazánk számára eddig kisebb mértékben Ausztria felől érkező mennyiséget is a Török Áramlatra irányítja át. „Ezzel még biztosabbá válik Magyarország energiaellátása” – fogalmazott. A miniszter hangsúlyozta: „Így egészen biztos lehet mindenki abban, hogy Magyarországon semmifajta korlátozásra nem lesz szükség a földgázfelhasználás tekintetében” – emelte ki. +++

Kormányinfo – a kormány legújabb döntéseiről

Bejelentés: eddig nem látott pedagógusbér-emelés jön

PAKS-PRESS 2022. október 13. – Jelentős béremelkedést vetített előre a pedagógusoknál az EU-val történő, lehetséges megállapodást követően a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, csütörtökön. Gulyás Gergely közlése szerint januártól 21 százalékos bérnövekedés várható, az azt követő évben közel 25 százalékkal, egy évvel később pedig a jelenlegi bázishoz mérten 29-30 százalékkal kell emelni a béreket. Ha létrejön a megállapodás az Európai Bizottsággal, eddig nem látott mértékű béremelés jöhet a pedagógusoknak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Kiemelte: a megállapodással 2025-re elérhető az a cél, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát keressék a pedagógusok. Jövőre csaknem 21, majd 25, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés – közölte.  Gulyás Gergely szerint, ha sikerül megállapodni, már január 1-jén az eddig tervezett 10 százalék helyett megvalósulhat a közel 21 százalékos emelés. Megjegyezte: a rendszerváltás óta háromszor kaptak jelentős béremelést a pedagógusok, ebből kettő az Orbán-kormány idején volt.

– Magyarország energiaellátása biztosított – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Beszámolt arról is, hogy a jövőben benyújtandó napelemes pályázatoknál változtatnak a betáplálás szabályain.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: „Magyarország gázellátása fél évig akkor is biztosított lenne, ha egyetlen molekula gáz sem érkezne az országba”. Azt mondta, az ország a jelentős tárolókapacitások, a komoly gázvásárlások és a tározók magas feltöltöttsége miatt biztonságban van.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy annak, akinek napeleme van, az abból származó energiát betáplálja a hálózatba. Ezen a szabályon változtatni kell, mert a magyar villamosenergia-hálózat egy nagyobb, költséges felújításig nem tud több energiát befogadni – közölte. „A még elő nem jegyzett”, be nem nyújtott igények kapcsán változtatnak, felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget, ezzel az eljárás is egyszerűsödik – ismertette Gulyás Gergely. +++

Erőművek Éjszakája

Kovács Pál: tudatosabban, okosabban és hatékonyabban kell bánnunk az erőforrásainkkal

PAKS-PRESS 2022. október 13. – Országszerte 70 helyszínen látogathatók az erőművek az idei Erőművek Éjszakáján, október 28-án, amelyre rekordszámú, csaknem hatezer látogatót várnak a szervezők – jelentette be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kovács Pál azt mondta, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényének célja, hogy a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet a tudatos erőforrás felhasználásra a környezet védelme érdekében. „Tudatosabban, okosabban és hatékonyabban kell bánnunk az erőforrásainkkal, mert a meg sem termelt és fel nem használt energia a legolcsóbb” – mondta. Kiemelte: a magyar gazdaság úgy lehet versenyképes, ha az energiaintenzitás csökkentésével egységnyi bruttó hazai terméket kevesebb energiafelhasználással állít elő. – Ennek eléréséhez az energiahivatal 2021-2030 között 337 petajoule (PJ) energiamegtakarítási kötelezettséget írt elő az energetika területén működő gazdasági társaságok számára – ismertette.

Orbán Péter, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) főtitkára arról beszélt, hogy idén is szorosan kapcsolódik egymáshoz a Távhőszolgáltatás Napja és az Erőművek Éjszakája. 

A harmadik Erőművek Éjszakája idén új helyszínekkel bővül: az erőművek és a fűtőművek mellett megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók és a hulladékgazdálkodók telephelyei is.

Nagy az érdeklődés az Erőművek Éjszakájának paksi programjára – betelt a regisztráció. A Múzeum október 28-án, 15 és 19. óra között óránként indít majd tárlatvezetést és tart látványos fizikakísérleteket, de akinek most nem sikerült regisztrálni, később még szervezhet látogatást – az atomerőmű folyamatosan nyitva áll a látogatók előtt – írja közösségi oldalán az intézmény. Hozzátették, a speciális biztonsági előírások miatt Paksra október 13-án éjfélig lehetett jelentkezni. +++

Képünk: – Tudatosabban, okosabban és hatékonyabban kell bánnunk az erőforrásainkkal, mert a meg sem termelt és fel nem használt energia a legolcsóbb – fogalmazott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese, Kovács Pál, az Erőművek Éjszakája csütörtöki sajtótájékoztatóján. Paks-Press Fotó/Archiv/Kiss G. Péter. +++

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2022. október 13., csütörtök 18:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap