A tartalomból: Tart még az indián nyár, a klímaváltozás eredményeképpen az őszi átlag-, és maximumhőmérsékletek emelkednek, országos átlagban 1,5 Celsius fokkal x Mindhárom németországi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítják x Kovács Pál: az energiahatékonyság növelése versenyképességi kérdés x A kormánypártok nem tartanak központi ünnepséget, Pakson koszorúznak, a Csengeyben emlékeznek és kitüntetéseket adnak át.

Világgazdaság-energia-Németország

Mindhárom németországi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítják

PAKS-PRESS 2022. október 18. – Mind a három, még működő németországi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítják 2023 tavaszáig – döntött hétfőn Olaf Scholz kancellár. A szociáldemokrata politikus a két koalíciós partnere, a Zöldek és a liberálisok (FDP) közötti vitát lezárva közölte, hogy a három erőmű üzemidejét legfeljebb bő három hónappal, 2023. április 15-ig hosszabbítják meg, és az illetékes minisztériumoknak haladéktalanul el kell készíteniük az ehhez szükséges jogszabályokat. Olaf Scholz így hatalmi szóval zárta le az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításáról a Zöldek és az FDP között hetek óta folytatott vitát, amelyben a partnerei a közvetítésével sem tudtak megállapodásra jutni. A koalíciót megosztó vita az energiaárak meredek emelkedésével és Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben alakult ki. +++

Az energiahatékonyság növelése versenyképességi kérdés

PAKS-PRESS 2022. október 18. –  A gazdaság energiaintenzitásának csökkentése és az energiahatékonyság növelése versenyképességi kérdés; ehhez kiváló eszköz az Integrált Energiahatékonysági Projekt – mondta Kovács Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese kedden a MEKH és a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) rendezvényén. Az elnökhelyettes rámutatott: a MEKH és a TIM közös projektje a magánfelhasználók és a közintézmények számára is hasznos eszközöket biztosít majd az energiahatékonysági fejlesztésekhez.  A Nemzeti Energiastratégia célkitűzése, hogy az ország végsőenergia-felhasználása 2030-ban se haladja meg a 2005-ös értéket – idézte fel. Amennyiben a végsőenergia-felhasználás mégis meghaladja a kijelölt szintet, akkor a különbség kizárólag karbonsemleges energiaforrásból származhat – tette hozzá. Az Integrált Energiahatékonysági Projekt 4 milliárd forintos uniós támogatásból valósul meg; a fejlesztések most indulnak és a tervek szerint 2023. novemberig tartanak. +++

Itthon – Október 23

A kormánypártok nem tartanak központi ünnepséget, Pakson koszorúznak, a Csengeyben emlékeznek és kitüntetéseket adnak át 

PAKS-PRESS 2022. október 18. –  Október 23-án, vasárnap, a kormánypártok nem tartanak központi ünnepséget – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzettel. Pakson a délutáni koszorúzás után a Csengey Központban mond köszöntőt Szabó Péter polgármester, majd Pro Urbe Emlékérmeket adnak át.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Budapesten hangsúlyozta: a Fidesz–KDNP politikusai, és helyi, választókerületi szinten méltóképpen megemlékeznek az 1956. október 23-i forradalom évfordulójáról.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy „hagyományosan az október 23-i nemzeti ünnep fontos eseménye szokott lenni Orbán Viktor miniszterelnök beszéde”. A miniszterelnök 23-án a zalaegerszegi Mindszentyneum ünnepélyes átadásán beszél – adott tájékoztatást az atv.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófönöke.

A zalaegerszegi Mindszentyneum – a Mindszenty József Látogatóközpont új épülete – a bíboros, esztergomi érsek életére épülö történeti kiállításnak ad majd otthont. Mindszenty József 25 évig volt Zalaegerszeg plébánosa.

Pakson, az ünnep délutánján három órakor, a Városháza előtti téren Szabó Péter polgármester mond beszédet, a megemlékezésen közreműködnek a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulói. Bereményi Géza: Corvin-köziek versét Jantner Enikő és Otterbein Petra mondja el, majd a megemlékezés részvevői az ötvenhatos Emlékmű előtt koszorúznak.

Este a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében köszöntőt mond Szabó Péter, majd átadják a korábban a képviselőtestület által megítélt Pro Urbe Emlékérmeket Pupp Réka többszörös aranyérmes cselgáncsozónak és dr. Bodnár Imrének, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatójának. A kitüntetéseket a Tehetséges Paksi Fiatalok Alapítvány díjátadója követi.

A résztvevők ünnepi műsort tekinthetnek 1956. emlékére, „Kit nemessé emelt a föld porából/Sok ritka szenvedés” – In memoriam dr. Tarisznyás Györgyi címmel. Az előadók a Paksi Vak Bottyán Gimnázium 11. évfolyamos tanulói. Rendező: Hermánné Tóthegyi Judit, továbbá Prantner-Zatykó Tünde, Szeriné Hipszki Györgyi tanárok. Az 1956-os paksi megemlékezést pohárköszöntő zárja. +++

Képünk: Fiatalok Pakson, egy szál pólóban, 2022. október 18-án. Tart még az indián nyár, a klímaváltozás eredményeképpen az őszi átlag-, és maximumhőmérsékletek emelkednek, országos átlagban 1,5 Celsius fokkal nőtt az októberi havi maximumhőmérséklet 121 év alatt. Paks-Press Fotó – Kiss G. Péter.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2022. október 18., kedd 18:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap