A tartalomból: A nukleáris energia kivételt tud képezni a túlideologizált érzelmi alapú viták alól x Szuverenitási, nemzetbiztonsági kérdéssé vált a nukleáris energia x A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek meg kell védenie a nukleáris energia békés célú felhasználásának jogát x Vlagyimir Putyin megtekintette az orosz nukleáris erők gyakorlatát x Az amerikai Westinghouse lehet az első lengyel atomerőmű kivitelezője.

 Kormány – energia – atomenergia

A nukleáris energia kivételt tud képezni a túlideologizált érzelmi alapú viták alól

PAKS-PRESS 2022. október 26. – A nukleáris energia talán kis kivételt tud képezni a túlideologizált, érzelmi alapú viták alól és a szektor a kelet-nyugati együttműködés olyan szelete, amely valamennyire még sértetlen maradt. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, tárcavezető a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) miniszteri szintű konferenciájára érkezve beszélt, hangsúlyozta, hogy Európa minden idők legsúlyosabb energiaellátási válságával néz szembe az ukrajnai háború és az „elhibázott” szankciós válaszok miatt. A jelenlegi helyzetben így azok az országok tudnak a legstabilabban helyt állni, amelyek képesek maguk megtermelni az általuk felhasznált energia, jelentős részét. Márpedig Magyarország esetében ez főként nukleáris reaktorokkal lehetséges, ezért is fontos a paksi bővítés, amelynek keretében az atomerőmű kapacitása 2000 megawattról 4400-ra fog nőni – húzta alá.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az elmúlt hónapokban és években a kormány hatalmas vitákat folytatott az Európai Unióban annak érdekében, hogy megszűnjön a negatív diszkrimináció a nukleáris energiával szemben, azt a megújuló forrásokkal egyenlő feltételekkel kezeljék, illetve a szektor mentességet kapjon az Oroszországgal szembeni szankciók alól.

A kapacitásbővítésre nagy szükség van – mondta -, mivel Magyarországon az autó- és elektromos akkumulátorgyártó vállalatok energiaigénye jelentősen emelkedni fog a következő években. Majd kiemelte: bár sok bíráló orosz beruházásként tekint a paksi bővítésre, a turbinákat az amerikai General Electric, az irányítástechnikát pedig a francia Framatome és a német Siemens szállítja. Majd hozzátette, hogy a nap folyamán találkozik a General Electric vezetőivel, a Siemens képviselőivel nemrég Németországban tárgyalt és hamarosan egyeztetni fog a Framatome vezetőivel is Franciaországban.

A miniszter közölte, ez példázza azt is, hogy a nukleáris energia „a kelet-nyugati együttműködés olyan szelete, amely valamennyire még sértetlenül megmaradt”.

„A nemzetközi viták észszerűtlen, túlideologizált és érzelmi alapokra helyezése alól talán a nukleáris energia pici kivételt tud jelenteni, a paksi atomerőmű maga erre egy bizonyíték” – fogalmazott. +++

Szuverenitási, nemzetbiztonsági kérdéssé vált a nukleáris energia

PAKS-PRESS 2022. október 26. – A nukleáris energia szuverenitási, nemzetbiztonsági kérdéssé vált, mivel nélküle nincs ellátásbiztonság sem Európában, sem Magyarországon – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban. A tárcavezető az amerikai Nukleáris Energia Intézet (NEI) kerekasztal-beszélgetésén rámutatott, hogy nem pusztán az ukrajnai háború és a szankciós válaszintézkedések miatt állt elő a mostani, példa nélküli energiaellátási válság Európában. Mint mondta, ehhez az is kellett, hogy az elmúlt években a kontinens „túlságosan elkényelmesedett”, elmaradtak fontos beruházások és infrastruktúra-fejlesztések, a hosszú távú szerződések helyett egyre inkább a spot piacra támaszkodtak a szereplők, illetve a zöld átmenet is „ideológiai kérdéssé” vált. Szijjártó Péter problémásnak nevezte, hogy ez utóbbi mindenféle alap nélkül erős atomenergia-ellenes állásponttal párosult a csernobili és fukusimai katasztrófára hivatkozva, márpedig szerinte ez olyan, mintha egy közúti baleset miatt lemondanánk az autóhasználatról.

Leszögezte: a nukleáris energia sokkal függetlenebbé teszi Európát, kevésbé védtelenné a nemzetközi energiapiacoktól, így a szektor szuverenitási kérdéssé vált, nélküle nincs ellátásbiztonság, nincsenek megfizethető energiaárak és nincs zöld átállás.

A miniszter arról számolt be, hogy a kormány hatalmas vitákat folytatott azért, hogy az Európai Unió olcsó, biztonságos, fenntartható és zöld energiaelőállítási módnak ismerje el a nukleáris energiát, illetve mentesítse az ágazatot az Oroszországgal szembeni szankciók alól. Bár utóbbit többször kimondták, a nukleáris beruházásokhoz szükséges szolgáltatásokat és termékeket is kivonták a korlátozások köréből, több intézmény és bank egyfajta „túlteljesítés” miatt továbbra is tart az ilyen ügyletektől.

Közölte, hogy a magyar energiamixben a nukleáris energia 17 százalékkal szerepel, a hazánkban előállított villamos energia 45 százalékát a paksi erőmű termeli meg, az áramfelhasználás 34 százalékát fedezve. A jelenlegi négy, egyenként 500 megawatt teljesítményű blokk mellé az orosz Roszatommal 2014-ben aláírt szerződés alapján 2030-ra két VVER-1200 típusú reaktor lép majd működésbe 2400 megawattos összteljesítménnyel. Az erős társadalmi támogatottságot élvező projekt során pedig eleget tesznek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak – tudatta. +++

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek meg kell védenie a nukleáris energia békés célú felhasználásának jogát

PAKS-PRESS 2022. október 26. – A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) fontos szerepe van abban, hogy felemelje a szavát az államok azon szuverén joga mellett, hogy békés célból felhasználják a nukleáris energiát – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a NAÜ miniszteri szintű konferenciáján mindenekelőtt a súlyos európai energiaválságról beszélt, és rámutatott, hogy Magyarország Ukrajna közvetlen szomszédjaként közvetlenül és rendkívül súlyosan érzi a háború negatív hatásait.

Erre példaként hozta fel, hogy hazánk tavaly hétmilliárd eurót fordított energiaköltségekre, míg ez idén 19 milliárd euró, jövőre pedig akár 29 milliárd euró is lehet. Mint közölte, Magyarországnak nincsenek jelentős kőolaj- és földgázforrásai, így egyetlen lehetőségét a nukleáris energia jelenti arra, hogy valamelyest függetlenedni tudjon a nemzetközi energiapiac „őrült fejleményeitől”.

Szijjártó Péter az energiaellátást nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdésnek nevezte, s rámutatott, hogy az atomerőművek olcsó, biztonságos és fenntartható módját jelentik az áramtermelésnek.     Szavai szerint ezért folytatni kell a küzdelmet a nukleáris energiával szembeni negatív diszkrimináció ellen, hiszen bizonyos csoportoknak még mindig erős ellenérzéseik vannak mindenféle tényalap nélkül, pusztán „ideológiai és politikai motivációból”. Magyarország a nukleáris energiát már több mint negyven éve használja, és csak pozitív tapasztalatai vannak, enélkül nincs ellátásbiztonság, nincsenek megfizethető árak és nincs zöld átmenet – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a paksi bővítés a valaha volt legnagyobb hazai zöldmezős beruházás, költsége 12 milliárd euróra rúg, a projekt százezer munkahelyet biztosít, eredményeképpen pedig évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz megelőzhető. Kiemelte, hogy a jól szervezett és finanszírozott atomenergia-ellenes mozgalmak többek között Magyarország szuverenitását is veszélyeztetik, ugyanis az energiamix meghatározása nemzeti hatáskör. Ezzel kapcsolatban pedig a NAÜ-nek fontos szerepe van abban, hogy felemelje a szavát a nukleáris energia békés célú felhasználásának joga mellett, kiegyensúlyozott, igazságos és pártatlan hozzáállásra van szükség – szögezte le.

Végül méltatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tevékenységét, például az ukrajnai válságban is tapasztalt racionális megközelítését, amely a további eszkaláció helyett segített a nukleáris katasztrófa megelőzésében.  Hozzátette: a fegyveres konfliktust illetően a világ már a 25. órában jár, és ha minden így megy tovább, annak rendkívül súlyos következményei lesznek. +++

Ukrajna – háború – orosz nukleáris erők              

Vlagyimir Putyin megtekintette az orosz nukleáris erők gyakorlatát

PAKS-PRESS 2022. október 26. – Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán megtekintette az orosz stratégiai nukleáris erők gyakorlatát, melynek keretében ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek többszöri kilövését gyakorolták. Szergej Sojgu védelmi miniszter azt jelentette Putyinnak, hogy a manővereken egy nagy erejű nukleáris csapást szimuláltak, válaszul egy Oroszország elleni feltételezett atomtámadásra. Putyin nemrég arra figyelmeztetett, hogy kész „minden rendelkezésre álló eszközt” bevetni Oroszország területének védelmében.

A gyakorlaton egy Jarsz típusú orosz interkontinentális rakéta kísérleti kilövése szerepelt az észak-oroszországi Pleszeck indítóállásából, valamint egy Szinyeva ICBM típusú rakétáé egy orosz atom-tengeralattjáróról a Barents-tengeren. A gyakorlat részeként Tu-95-ös stratégiai bombázók is indítottak manőverező robotrepülőgépeket gyakorló célpontokra.

A Kreml nyilatkozata szerint a gyakorlaton minden feladatot teljesítettek, és az összes rakéta elérte a kitűzött célpontokat. Ilyen légi, szárazföldi és tengeri hadgyakorlatokat évente tartanak Oroszországban a nukleáris erők képzésére és felkészültségük demonstrálására.

Oroszország előzetesen értesítette Washingtont a tervezett hadgyakorlatról a Biden-adminisztráció keddi közlése szerint. A Pentagon és az amerikai külügyminisztérium szerint így Oroszország eleget tett a legutóbbi amerikai-orosz fegyverzetellenőrzési megállapodás előírásainak. +++

Lengyelország-USA-atomenergia

Az amerikai Westinghouse lehet az első lengyel atomerőmű kivitelezője

PAKS-PRESS 2022. október 26. – Az amerikai Westinghouse Electric Company lehet a lengyel kormány stratégiai partnere az első lengyel atomerőmű építésében, és dél-koreai atomreaktor is épülhet Lengyelországban – jelentette be szerdán Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter.  A politikus a varsói szejmben újságíróknak nyilatkozva elmondta: a döntés még nem született meg, de „sok minden arra mutat”, hogy a Westinghouse lesz a varsói kormány stratégiai partnere az atomerőmű építésében. Tervezett dél-koreai útja kapcsán Sasin elmondta: a közeljövőben lehetséges egy, a lengyel kormány stratégiai projektjével párhuzamos beruházás meghirdetése is, amelyet dél-koreai partnerekkel valósítanának meg. 

Sasin és Anna Moskwa klímaügyi és környezetvédelmi miniszter vasárnap Washingtonban Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel tárgyalt. A tárgyalások után Moskwa megerősítette, hogy az első lengyelországi atomreaktor a tervek szerint 2033-ban állhat működésbe. Az említett reaktor építése a békés célú, harminc évre szóló atomenergetikai együttműködésről aláírt, 2021 februárjában életbe lépett lengyel-amerikai kormányközi megállapodás egyik eleme. A megállapodás keretében az amerikai Westinghouse technológiai és finanszírozási ajánlatot készített az AP1000 technológiájú erőműre.

Lengyel atomreaktorok építésére a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), valamint az Électricité de France (EdF) francia energiaipari óriásvállalat is ajánlatot tett. A 2020-ban jóváhagyott lengyel atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat atomreaktort tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramtermelési kapacitású reaktor után két-három évente létesítenének további, 6-9 gigawatt kapacitású erőművet.

A 2040-ig szóló lengyel energetikai kormányprogram szerint fokozatosan csökken a szénalapú energia aránya. Az ukrajnai háború kapcsán azonban a kormányprogramot a jövő év elején úgy módosítanák, hogy az atomenergia mellett korszerűsített szénalapú energiának is maradjon helye az energiamixben – jelentették be nemrég. +++

Képünk: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal Washingtonban, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) miniszteri szintű konferenciáján. Fotó: Szijjártó Péter FB oldala.  

 Híreink: PAKS-PRESS/MTI//AP/REUTERS

 PAKS-PRESS 2022. október 26., szerda 19:10. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap