A tartalomból: Az agrárdigitalizáció elterjedése hozhat áttörést a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben x Ötmilliárd forintos beruházással új sajtüzem épült Szekszárdon x Szabó Péter: önmagunkon kell kezdni a takarékoskodást.

Itthon – gazdaság

Az agrárdigitalizáció elterjedése hozhat áttörést a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben

PAKS-PRESS 2022. szeptember 15. – Az agrárdigitalizáció elterjedése azért is kiemelt fontosságú, mert a paksi erőművi fejlesztések kapcsán várhatóan több mint tízezer ember érkezik majd a térségbe, akiknek élelmezését a tervek szerint a környékbeli gazdálkodók segítségével oldanák meg. Ehhez – és az ideihez hasonló súlyos aszály hatékony kezeléséhez – egyaránt megkerülhetetlen a modern eszközök használata – mondta Süli János országgyűlési képviselő egy Cecén tartott gazdanapon, csütörtökön. Elhangzott: a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség kiváló adottságokkal és fejlesztési lehetőségekkel rendelkezik. Ezek kibontakozásához kíván hozzájárulni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közös projektje, melynek keretében a legkorszerűbb agrárdigitalizációs eszközök és smart-farming technológiák használatát ingyenesen biztosítják a térség gazdálkodói számára. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2022. április 1. óta közösen dolgozik azért, hogy a térség 99 településén elősegítsék a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetését és elterjesztését, valamint ehhez kapcsolódó képzéseket és szaktanácsadást valósítsanak meg a térségben gazdálkodók számára. Dr. Gyuricza Csaba rektor rámutatott: az elmúlt száz évben nem volt olyan időszak, amikor ennyi összetett kihívással és problémával kellett ilyen rövid idő alatt megküzdeni a mezőgazdaságnak, mint napjainkban. Most tehát különösen nagy segítséget jelent, hogy a projekt keretében nyolc mezőgazdasági permetező és felmérő drónt, különféle szenzorokat, valamint az adatok kiértékeléséhez szükséges legkorszerűbb elemző szoftvereket szereztek be, amelyeket a térség gazdálkodói ingyenesen vehetnek igénybe, a hatékonyabb termelés érdekében. A MATE szakemberei Vajtán és Cecén már végeztek terepi és drónos mintafelméréseket, melyek többek között a talajnedvességről, tápanyagellátottságról és a növények stresszállapotáról adnak előzetes információkat. Emellett elvégeztek egy komplex térgazdasági vizsgálatot is. Varga Gábor országgyűlési képviselő szavai szerint, szintén kulcsfontosságú lökést jelentene, ha a térségi gazdálkodók az évszázados agrártapasztalatokat valóban egybe tudnák fésülni a precíziós és smart-farming technológiákkal, és tevékenységüket megfelelő vízgazdálkodás is kiegészítené. Pálffy Károly, Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy Fejér megye 2021-2027-es időszakra vonatkozó Szent István Fejlesztési Programjában szintén kiemelt hangsúlyt kapott az agrárszektor fejlesztése. Ennek keretében – a mindennapi kenyér tényleges biztosítása érdekében – a közösségek élelmiszerönellátó képességét is fejlesztenék. +++

Ötmilliárd forintos beruházással új sajtüzem épült Szekszárdon

PAKS-PRESS 2022. szeptember 15. – A háború okozta infláció és energiaválság következtében minden eddiginél fontosabb az önellátás erősítése, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztése – jelentette ki a Pénzügyminisztérium vezetője, Varga Mihály, a Tolnatej Zrt. ötmilliárd forintos beruházásból épült szekszárdi sajtüzemének átadó ünnepségén. A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar élelmiszeripari vállalkozások a háborús válság ellenére is növelték beruházásaikat, az év első felében több mint 170 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány a kezdetektől stratégiai ágazatnak tekinti a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, támogatja a hazai termelés növelését és a technológiai fejlesztéseket. Ennek eredményeként a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt 12 évben majdnem 30 százalékkal emelkedett, az élelmiszergazdaság teljesítménye 16 százalékkal bővült – ismertette a miniszter. Mint mondta: a cél az önellátás az alapvető élelmiszerekből, és el kell érni, hogy az összes élelmiszeren belül pedig legalább 80 százalék legyen magyar termék. Emlékeztetett: a kormány az aszályhelyzetre tekintettel kedvező, szabad felhasználású hitelekkel és a hitelmoratórium meghosszabbításával is segíti az ágazat vállalkozásait. A miniszter a Tolnatej Zrt. beruházásáról szólva elmondta: az ötmilliárd forint értékű új sajtüzemi komplexum megépítését a kormány kétmilliárd forinttal támogatta. Az új üzemben évente 19 ezer tonna sajtot lehet előállítani, a fejlesztéssel a cég működése és munkahelyei a következő időszakban is biztosítottak. +++

Önkormányzat – képviselőtestület

Szabó Péter: önmagunkon kell kezdni a takarékoskodást

PAKS-PRESS 2022. szeptember 15. – Önmagunkon kell kezdni a takarékoskodást – ismételte meg Szabó Péter polgármester a szeptember 14-én, napirendek előtti felszólalásában az önkormányzat pénzügyi, gazdasági helyzetéről elmondott gazdasági helyzetelemzésről az újságíróknak tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön. A testületi ülés részletei között elmondta: az energia-árak növekedése és az infláció kényszerűen átírja a város költségvetését már ebben az évben is, a következő év azonban jelentősebb változásokat hozhat. Úgy indokolt, hogy a bevételek kiesése érzékenyen érinti a város pénztárcáját, a gépjármű adó 100 millió forintos kiesést okoz, de megemlítette a térítési díjak emelésének tilalmát, az áramárak-energiaárak brutális emelését, a rezsiköltségek általános növekedését és a már érezhető inflációs hatásokat is. Sorolta: 200 millióról 1,2-2 MRD–ra változik a villamos-energiaár, a gáz árában 500 milliós többletet várnak 2023 ban, az infláció 10-20 százalékra változik, ez 400-600 milliós kiadástöbblet: összességében 2,6-3 milliárd forint. Hangsúlyozta: egyensúlyban kell tartani a költségvetést, amely nehéz feladat. Hozzátette: a kiadások csökkentése és bevételek növelése lesz a kitűzött cél, de a döntéseket egyeztetések előzik meg – mondta el. A hivatal munkatársai már május óta számolnak – fűzte hozzá. Kiemelte: a költségvetésben jelenleg mindössze 30-40 százalék a kötelező kiadás – ez egy egészségtelen arány, a változásokról időben tájékoztatom majd a testületet és a lakosságot – jelentette ki Szabó Péter. Arról is szólt, hogy az önként vállalt feladatokból már az idén is csökkentenek, de október-november-decemberben ismertetik majd meg a döntéseket a 2023-as évre vonatkozóan, és akkor már részleteket is nyilvánosságra hoznak, egyes variációk már léteznek.

A hivatal és az önkormányzat magán kezdi a takarékosságot – ismételte meg, az önként vállalt feladatok csökkentése területén példaként a rendezvényeket említette. Ez már most, az adventi időszakot is érintheti – fogalmazott. Ugyanakkor aláhúzta, hogy a szociális hálóhoz nem nyúlnak hozzá, hogy a lakosság ne érezze közvetlenül a megszorításokat, például a segélyekre és támogatásokra továbbra is számíthatnak majd a rászorulók. Kérdésre válaszolva kifejtette: a létszámcsökkentést szeretnék elkerülni, a fűtési hőmérséklet csökkentésén még nem gondolkoznak.  

A felújítások és beruházások esetében a már vállalt és elkezdett munkákat elvégzik, félben nem hagynak semmit, ilyenek a külső településeken végzett munkálatok is. A következő évi beruházások sorsáról is majd novemberben adnak tájékoztatást.

A költségvetés szerdai módosításában reagáltak már a negatív hatásokra, 50 millióval emelték meg a keretet a gyermekétkeztetésben, a Szociális Központban és Életfa Idősek Otthonában bérrendezés is történt. +++                                                                        

Képünkön: Gazdafórum, konferencia – precíziós mezőgazdasági technológiák 

(PAKS-PRESS) Cece, 2022. szeptember 15., csütörtök – Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, Süli János országgyűlési képviselő, dr. Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke, Grónay Andrea, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője. (b-j.) a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. szervezésében tartott gazdafórumon, a Cecei Művelődési Ház nagytermében, 2022. szeptember 15-én. Paks-Press Fotó: Kiss András Kristóf. 

 Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

 PAKS-PRESS 2022. szeptember 15., csütörtök 18:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap