A tartalomból: Megválasztották az „Év fáját” Pakson x Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte a részleges mozgósítást Oroszországban x Szijjártó: felejtsük el a nyolcadik szankciós csomagot x MVM: dolgozókat szállító elektromos autóbuszt állítanak tesztüzembe a Mátrai Erőmű térségében.

 Ukrajna – Oroszország – háború

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte a részleges mozgósítást Oroszországban

PAKS-PRESS 2022. szeptember 21. – A „különleges hadművelet” övezetében az érintkezési vonal hossza meghaladja az ezer kilométert, továbbá az orosz és szakadár szövetséges erők „nemcsak neonáci formációkkal, hanem valójában a kollektív Nyugat teljes katonai gépezetével” állnak szemben, ami szerinte Oroszország létét fenyegeti. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy a mozgósítás során 300 ezer tartalékost hívnak be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán arra szólította fel a világ vezető politikusait, hogy a háborús helyzetre tekintettel mondjanak le a semlegesség álláspontjáról, az Egyesült Államokat pedig arra, hogy ösztönözze a többi demokratikus országot, segítsenek többet, adjanak még több fegyvert Ukrajnának. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a találkozó keretében Zelenszkij különmegbeszélést folytatott Bill Clinton volt amerikai elnökkel is. A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) szakértői legfrissebb elemzésükben – amelyből az Ukrajinszka Pravda idézett – rámutattak arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azért akarja annektálni az orosz erők által megszállt ukrajnai területeket, hogy elrettentse az ukrán hadsereget az ellentámadástól, és azt „Oroszország elleni támadásnak” nyilvánítsa. Az ukrán nemzeti gárda a Telegram üzenetküldő alkalmazáson figyelmeztette a Putyin által meghirdetett részleges mozgósításban érintett oroszokat, hogy Ukrajnában fogság vagy halál vár rájuk.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat arról számolt be, hogy az orosz erők szerdára virradó éjjel ismét tüzet nyitottak a zaporizzsjai atomerőműre, megrongálva a hatos energiablokk kommunikációs berendezését. A támadás következtében az erőmű blokktranszformátora és segédtranszformátorai lekapcsoltak. Az áramkimaradás miatt a biztonsági rendszerek két dízelgenerátorának vészindítása történt az üzemanyaghűtő szivattyúk működésének biztosítására – írta a Telegramon az Enerhoatom.

Az oroszországi részleges mozgósítás bejelentését követően nem született döntés az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” státusának megváltoztatásáról és a hadiállapot bevezetéséről – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak szerdán Moszkvában. Peszkov nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy a mozgósítottak előtt le fogják-e zárni a határt. A Rigában szerkesztett Meduza orosz ellenzéki hírportál szerint a részleges mozgósításról szóló orosz elnöki bejelentés nyomán több irányban elfogytak a repülőjegyek, illetve megugrott az áruk. A portál tájékoztatása szerint útlevél nélkül Örményországba, Fehéroroszországba, Kirgizisztánba és Kazahsztánba lehet legkevesebb egy hónapra elutazni, és több mint harminc országba lehet vízummentesen elutazni. Az RBK gazdasági napilap is megerősítette, hogy az Oroszországgal szomszédos országokba szóló repülőjegyek elfogytak.

Vlagyimir Vologyin, az alsóház elnöke felszólította a katonai tapasztalattal rendelkező képviselőket, hogy önként jelentkezzenek a „különleges hadműveletben” való részvételre.  Az orosz alsóház után szerdán 147:1 arányban az felsőház is elfogadta azt a törvénymódosítás-tervezetet, amely két-három évig terjedő szabadságvesztésre szigorítaná a háborús időszakban a felettes szabályos parancsának, illetve a katonai vagy harci tevékenységben való részvétel megtagadását. Ezen túlmenően a módosítás szerint 15 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mozgósítás vagy hadiállapot idején ellenáll a szolgálati kötelezettségét teljesítő felettesének, vagy ezen kötelezettség megszegésére kényszeríti őt. +++

Szijjártó: felejtsük el a nyolcadik szankciós csomagot

PAKS-PRESS 2022. szeptember 21. – Európa jobban szenved az ukrajnai háborúra válaszul kivetett korlátozásoktól, mint Oroszország, ezért el kell felejteni a nyolcadik szankciós csomagot, az ugyanis csak tovább mélyítené a nehézségeket – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés magas szintű hetén, New Yorkban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Unió hagyományos informális külügyi tanácsülését követően kiemelte: mára a büntetőintézkedésekről „minden kétséget kizáróan kiderült, hogy azok sokkal fájdalmasabbak” Európának, mint Oroszországnak, hiszen a szankciók nyomán elszabadult az infláció, egekbe szöktek a rezsiköltségek a kontinensen. Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a világ többi részén már kialakult az a kép, miszerint magánál a háborúnál súlyosabbak a szankciók hatásai, hiszen mindazoknak a kihívásoknak, amikkel a világ most szembenéz, igazából a szankciók az okai és nem közvetlenül a háború. Ráadásul jön a tél, egyre súlyosabbak lesznek az ellátási kihívások, ezért fontos lenne abbahagyni az olyan intézkedések emlegetését, amelyek tovább mélyítenék a válságot – vélekedett. A miniszter érintette az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai nukleáris létesítmény helyzetét is, és fontosnak nevezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) törekvéseinek támogatását és a reaktorok minél előbbi biztonságba helyezését, amihez a harci cselekmények mihamarabbi teljes körű beszüntetésére lenne szükség a térségben. +++

Gazdaság-energetika-közlekedés

MVM: dolgozókat szállító elektromos autóbuszt állítanak tesztüzembe a Mátrai Erőmű térségében

PAKS-PRESS 2022. szeptember 21. – Dolgozókat szállító elektromos autóbuszt állítanak tesztüzembe a Mátrai Erőmű térségében – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a Mátrai Erőmű előtt, a járművet bemutató szerdai sajtóeseményen. Steiner Attila hangsúlyozta: Magyarország villamosenergia-ellátásának egyik alappillére az erőmű. A kormány ezért határozott úgy az energiaválságra reagálva, hogy az MVM-csoportot, ezen belül a visontai vállalatot is megnövelt, lignitalapú villamosenergia-termelésre hatalmazza fel. – A döntés célja, hogy a helyben előállított villamosenergia minél inkább elérhető legyen Magyarországon – mondta. +++ 

Itthon – Paks

Megválasztották az „Év fáját”

PAKS-PRESS 2022. szeptember 21. – Az ÖKO Munkacsoport Alapítvány 2022-ben, másodszor hirdette meg „Az év fája Paks” akcióját. A szavazatok alapján a Pollack Mihály úti tölgyfa lett az év fája.  Ebből az alkalomból egy táblát helyeznek el, a tervek szerint 2022. október 4-én. A lakosság számára három lehetőséget jelöltek meg, ez között volt a kompnál lévő platán, a Pollack Mihály úton lévő tölgyet és a Kishegyi út és Gagarin utca sarkán lévő platánt. A szavazatok alapján a tölgyfa lett az év fája Pakson 2022-ben, amely helyi védettséget élvez, ezt 2008 –óta a természeti értékként megjelölt fa előtt tábla is hirdeti. +++

Képünkön: Az ÖKO Munkacsoport Alapítvány 2022-ben, másodszor hirdette meg „Az év fája Paks” akcióját. A szavazatok alapján a Pollack Mihály úti tölgyfa lett az év fája Pakson, 2022-ben. Ebből az alkalomból egy táblát helyeznek el, a tervek szerint 2022. október 4-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.  

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2022. szeptember 21., szerda 18:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap