A tartalomból: Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége – mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége – mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon x Az Idősek Világnapját rendezik meg a Csengey Dénes Kulturális Központban, a programban egészségügyi szűréseket, vizsgálatokat vehetnek igénybe a Paksi Gyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével.

Gazdaság-energia-földgáz

Jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége

PAKS-PRESS 2022. szeptember 27. –  Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége – mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, „ha (…) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz”. A miniszter kiemelte, hogy a villamosenergia-hálózatnak minden környező országgal van megfelelő sávszélességű kapcsolata, és stabil az üzemanyagellátása.

Palkovics László jelezte: küszöbön áll az ország energiastratégiájának felülvizsgálata. Kifejtette: a legfontosabb kérdés a földgáz arányának csökkentése az energiamixben. A jelenlegi energiamixben a földgáz aránya a távfűtéssel, elektromos energiaelőállítással együtt 44-45 százalékos. A cél, hogy 2050-re lehetőség szerint csak annyi földgázt kelljen felhasználni Magyarországon, amennyi az időjárásfüggő, megújuló energiaforrások kompenzálásához szükséges. További feladat a növekvő elektromos energiaigény kiszolgálása, amihez az elektromos rendszeren jelentős fejlesztést kell megvalósítani. Kiemelt jelentősége van az energiahatékonyságnak – jegyezte meg.

Elmondta: jelenleg 16 milliárd euró értékben 31 projekt van tervben, ezek közül 11 milliárd euró a villamosenergia-rendszer fejlesztését jelenti. A projektek között szerepel a paksi atomerőmű húszéves üzemidő-hosszabbítása és a mátrai erőmű fejlesztése is, utóbbiban a cél az erőmű teljes zöld átalakítása. Itt kaphat helyet egy TCG, termokémiai elgázosító erőműközpont. Jelenleg olyan átalakításokat terveznek, amelyekkel 2025-ig 25 százalékkal megnövelik az erőmű teljesítményét.

Kitért arra is, hogy a naperőműkapacitás gyorsabban nőtt a tervezettnél, és 2025-ig 8, 2028-ig pedig 12 gigawatt kapacitás lesz Magyarországon. A miniszter szerint az a kérdés, hogy hogyan lehet a hálózatot olyan ütemben fejleszteni, hogy ez az energia valóban a rendszerbe kerüljön.

Beszélt arról, hogy a szélenergiáról a kormányon belül is vannak viták; megjegyezte, hogy a szélenergia előnye, hogy egy 4 megawattos szélerőmű lényegesen kisebb területet vesz igénybe, mint egy ugyanilyen teljesítményű, hat hektárt elfoglaló naperőmű. +++

Itthon – Paks

Az Idősek Világnapját rendezik meg a Csengey Dénes Kulturális Központban

PAKS-PRESS 2022. szeptember 27. –  Idősek Világnapját szeptember 30-án tartják, a programban egészségügyi szűréseket, vizsgálatokat vehetnek igénybe a Paksi Gyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével. Lesz laborszűrés: koleszterin-, vércukorszintmérés (8.00 órától 13.00 óráig 10 perces előjegyzéssel) testzsírszázalékmérés, táplálkozási tanácsadás, vérnyomásmérés (8. órától 13. óráig 10 perces előjegyzéssel), frissítő masszázs (8. órától 13. óráig 10 perces előjegyzéssel), és gyógytorna 9., 10., 11. és 12. órakor. Előjegyzések a vizsgálat napján érkezési sorrendben 7.30-tól kérhetők a Csengey Dénes Kulturális Központ előterében lévő regisztrációs pultnál.

Szabó Péter, Paks város polgármestere délután öt órakor mond köszöntőt, majd Szécsi Pál emlékkoncertet láthat a közönség, „Szereted-e még…?”címmel, az előadók Gergely Róbert, vokál: Némedi-Varga Tímea, Gere Orsolya.

A 17 órakor kezdődő ünnepségre a belépés díjtalan, de belépőkártyához kötött. A jegyek átvehetők a Csengey Dénes Kulturális Központ jegypénztárában (hétfőtől csütörtökig 13.-18.óra között).

Az ünnepséget követően állófogadáson látja vendégül a megjelenteket Paks Önkormányzata. +++

Képünkön: Az 52. Nemzetközi Gázkonferencia Siófokon

Siófok, 2022. szeptember 27. Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond az 52. Nemzetközi Gázkonferencia megnyitóján Siófokon, a Hotel Azúrban 2022. szeptember 27-én. MTI/Vasvári Tamás

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2022. szeptember 27., kedd 20:30. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap