A tartalomból: Négy megszállt ukrán megyét csatolnak az Oroszországi Föderáció területéhez x Kormány – Kormányinfó – A téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években, miniszteri biztos koordinál önkormányzatok számára, amely lehetővé teszi, hogy a következő nagyon nehéz évet az önkormányzatok túl tudják élni, elég október 15-ig befizetni az MVM csekkeket.

 Ukrán-orosz háború

Négy megszállt ukrán megyét csatolnak az Oroszországi Föderáció területéhez

PAKS-PRESS 2022. szeptember 29. – Új szintre lép a háború, Vlagyimir Putyin orosz elnök holnap aláírási ünnepséget tart, melynek során négy megszállt ukrán megyét csatolnak az Oroszországi Föderáció területéhez. Az aláírási ceremóniát követően Putyin beszédet tart és találkozik a négy megszállt ukrán megye Oroszország által kinevezett vezetőivel. Az ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén a szavazók 93,11 százaléka, a szakadár Luhanszki Népköztársaságban 98,42 százaléka, a Donyecki Népköztársaságban a 99,23 százaléka, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra a szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazáson. Ezeket az adatokat közölte szerdán a TASZSZ hírügynökség a helyi választási hatóságokra hivatkozva az összes szavazat összesítése alapján. A részvételi arány a referendumon, az oroszországi szavazóhelyiségek adatait is beleértve a donyecki régióban 94,15 százalékos volt.

A TASZSZ szerint a választásokat Oroszországén kívül öt kontinens 45 országának képviselői követték figyelemmel és mindannyian elismerték a népszavazás nyitottságát és magasszintű szervezését. Az ENSZ értésre adta, hogy nem tervezi hitelesítő misszió küldését a Donyec-medencébe. Vezető nyugati hatalmak közölték, hogy csakúgy, mint 2014-ben a Krím esetében, a népszavazást illegitimnek, az eredményét pedig érvénytelennek tekintik. +++

Kormány – Kormányinfó

A téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években

PAKS-PRESS 2022. szeptember 29. – A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból – az őszi szünet terhére – hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek. Kifejtette: Európa ma egyedülállóan nehéz helyzetben van, a legnagyobb problémát az okozza, hogy a háború és a háborús szankciók miatt ugrásszerűen megnőttek az energiaárak, és Európában a családok, valamint a cégek szankciós felárat kénytelenek fizetni, ez pedig sokszor négy-ötszörös energiaszámlákat jelent.

A miniszter bejelentette: a kormány döntött arról, hogy a téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években megszokott volt: december 22-től január 8-ig fog tartani. Idén december 21-én kell utoljára iskolába menni és 2022. január 9-e lesz a szünetet követő első iskolai nap – közölte a miniszter, hozzátéve, ez a döntés is lehetővé teszi azt, hogy spóroljanak az energiával. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hozzátette: az őszi szünet „rovására” hosszabbodik meg a téli szünet.

Gulyás Gergely azt is bejelentette: ugyanebben az időszakban kormányzati igazgatási szünetet is el fognak rendelni. Ezekben a napokban kötelezően szabadságot kell kivenniük a kormányzati igazgatásban dolgozóknak, így jelentős spórolásra van mód a közigazgatás területén is – tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról is: a kormányülésen az önkormányzatokkal is foglalkoztak, mert a távhőhöz szükséges gázárak is ugrásszerűen megnőttek. Ez sokszor több mint tízszerese, de olyan is van, ahol húszszorosa az eddigi gázárnak, ami az önkormányzatoknak jelentős terhet okoz – mondta.

A kormány ezért Balla György országgyűlési képviselőt (Fidesz) felkérte, hogy miniszteri biztosként koordinálja a pénzügyi és a belügyi tárca, illetve a Technológiai és Ipari Minisztérium részvételével a tárgyalásokat az önkormányzatokkal, minden nagyobb önkormányzat vezetőjével üljön le, és a kisebb önkormányzatok számára is találjon olyan megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a következő nagyon nehéz évet az önkormányzatok túl tudják élni.

Gulyás Gergely szerint ebben az évben az önkormányzatok nagy többsége a plusz költségeket még éppen a hosszú távú szerződések miatt ki tudja gazdálkodni, viszont a következő évben nyilvánvaló, hogy még nagyobb spórolásra és még emellett is kormányzati segítségre lesz szükség.

Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenkinek el kell fogadni egy olyan programot, ami a legnagyobb, racionálisan lehetséges kiadáscsökkentést az energetika területén megfogalmazza és előirányozza. Jelezte: ha mindent megtesznek az önkormányzatok, akkor is lesznek olyanok, vagy talán azok lesznek többségben, akik segítségre szorulnak.

Gulyás Gergely megnyugtató választ adott a számlák rendezéséről, az MVM fizetési határideje miatt attól tartottak a nyugdíjasok, hogy még rosszul járnak majd. Előzmény, hogy sokan aggódtak amiatt, hogy a nyugdíjasok csak minden hónap 10-én kapják kézhez a nyugdíjukat, azonban az MVM a következő hónapban 5-ét jelölte meg fizetési határidőnek a számlákon. Erre Gulyás Gergely azt a választ adta, hogy elég 15-ig befizetni a csekkeket, addig senkire sem vethetnek ki büntetőkamatot.

Mivel az MVM állami tulajdonú cég, ezért az államnak van beleszólása abba, hogy kell-e kamatot fizetni a szeptemberi számlák késedelmes befizetése esetén. Nem kell tartani a nyugdíjasoknak a kamatoktól. – Elég október 15-ig befizetni a csekkeket, senkit nem fog hátrány érni – mondta, a következő hónapban visszatérnek az eredeti befizetési határidőig, vagyis 15-éig – tette hozzá végezetül.

Novemberben nemcsak az infláció kipótlására számíthatnak az idősek, hanem nyugdíjprémium is érkezhet. Jogszabály szerint ezt akkor kell fizetni, ha az éves GDP-növekedés 3,5 százalék felett lesz.

Képünk: Kormányinfó – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én. MTI/Balogh Zoltán +++

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/BLIKK

PAKS-PRESS 2022. szeptember 29., csütörtök 19:05. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap