A tartalomból: A háború és a szankciók miatt lehet, hogy nem lesz elég energia Európában x Magán kezdi a takarékoskodást a kormány, az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, hatósági áron x Lakossági tájékoztató kampányt indít az MVM x Paks: a zöld közlekedés hete.

Kormány-gazdaság

A háború és a szankciók miatt lehet, hogy nem lesz elég energia Európában

PAKS-PRESS 2022. szeptember 8. – A háború és a szankciók miatt attól kell tartani, hogy nem lesz elég energia Európában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, Budapesten. A kormányfő kiemelte: jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszországgal szemben, de a háború zajlik, az oroszok meggyengítésére tett kísérletek nem jártak sikerrel. Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány – mutatott rá. Közölte: „nálunk nem lesz energiahiány” és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés, „Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is”, vagyis energiahiány miatt nem kell leállítani és bezárni egyetlen gyárat sem. Lesz elég energia mindenkinek, és aki itt befektetni, termelni akar, az ide jöhet és befektethet – jelentette ki.

A Mi Hazánk Mozgalom elnök-frakcióvezetője szerdán olyan válságkezelő csomag bevezetését javasolta Orbán Viktornak, amely tartalmazná többek között a földgáz áfájának és rendszerhasználati díjának elengedését, valamint a digitális óriáscégek és az oligarchák megadóztatását a béremelések fedezése érdekében. Toroczkai László arról is beszélt: támogatják Paks bővítését, az atomerőművek olcsó árammal láthatnák el a lakosságot. +++

Kormány-gazdaság-energia

Magán kezdi a takarékoskodást a kormány, az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, hatósági áron

PAKS-PRESS 2022. szeptember 8. – A kormány minden költségvetési forrását arra fordítja, hogy az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett árakat hosszú távon minden családnak biztosítsa. A kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami szerveknél és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál, a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón. A következő kormányülésig minden miniszternek javaslatot kell tennie az intézkedésekre. A gázár a másfél évvel ezelőtti szinthez képest tíz-tizenötszörösére emelkedett: egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a reményeket – mondta.

A Jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, amelyre hatósági árat fog megállapítani a kormány, az erdőgazdaságok mindenkinek tudnak biztosítani tíz köbméter fát, ami egy háztartás téli fűtésére elegendő – jelentette be Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy az energiaintenzív iparágakban támogatási programot indítanak.

Szólt arról is, hogy szénprogramot is indítanak. A jelenlegi 50 ezerről akár 280 ezer tonnára is emelhető a kitermelés külszíni fejtés esetén, az ehhez szükséges lépéseket a következő napokban a kormány megteszi.

Megerősítette, hogy a távhő ára a lakossági fogyasztóknak nem változik. A kormány programot indít, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el – közölte a miniszter. +++

Lakossági tájékoztató kampányt indít az MVM

PAKS-PRESS 2022. szeptember 8. – Az MVM lakossági tájékoztatási kampányt indít szeptemberben számos online felületen, amelyben a társaság bemutatja többek között az energiaszámlákkal és az elszámolással kapcsolatos információkat, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig – közölte az MVM szerdán az MTI-vel. A közleményben kiemelte, a rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig. A 2022. augusztus 1-je és a 2023. július 31-e közötti időszakban a lakossági ügyfelek 2523 kilowattóra (kWh) áramot, és legalább 1729 köbméter (m3) földgázt vásárolhatnak rezsicsökkentett áron.

A társaság bemutatja az energiaszámlákkal és az elszámolással kapcsolatos információkat, az elszámolási módok különbségeit a diktálás és az átalánydíjas számlázás esetén, amelyek között az ügyfelek bármikor szabadon válthatnak. Az MVM részletes tájékoztatást ad továbbá az elérhető kedvezményekről, illetve a társasházakat és a H tarifát érintő kérdésekről.

A számlázással és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban az MVM részletes, számos kérdésre választ adó tájékoztató weboldalt állított össze, amely elérhető a https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi címen – tájékoztatott az MVM.

Itthon – Paks

Zöld közlekedés hete

PAKS-PRESS 2022. szeptember 8. – Idén szeptember 16. és 22. között huszonegyedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hét elnevezésű akciót, melynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Magyarország a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével járul hozzá ehhez a fontos célhoz. Az önkormányzat, a Paksi Közlekedési Kft. és a PIP Nonprofit KFT. kezdeményezésében megvalósuló akcióval, Paks város tömegközlekedésének az adott héten történő ingyenessé tételével kívánják népszerűsíteni a közösségi közlekedést. A tervezett akció keretében a város lakossága, az itt dolgozók, a városba látogatók 2022. szeptember 22-én (csütörtök) az Autómentes Napon térítésmentesen használhatják, a 2022. szeptember 16-21-ig tartó időszakban pedig a forgalmi engedély felmutatásával vehetik ingyenesen igénybe a paksi tömegközlekedési eszközöket. +++

Vízkorlátozás – csőtörések javítása

PAKS-PRESS 2022. szeptember 8. – A vízszolgáltatás ideiglenes korlátozásról tájékoztatta a Paks-Press Hírügynökséget a Mezőföldvíz Kft. A csütörtökön kiadott közleményük szerint 2022. szeptember 10-én (szombaton) 8.30 és 14.30 óra között helyreállítási munkálatok miatt a Kápolna utca és Domb utca közötti szakaszon a vízszolgáltatás szünetel. Nem lesz vízszolgáltatás a Hősök tere és a Domb utcában 2022. szeptember 13-án (kedden) 8.30 órától 14.30 óráig. – A szolgáltatott víz időszakosan zavarossá és enyhén klórossá válhat – írták. +++

Képünkön: Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője beszél a társadalmi elvárás és igazságszolgáltatás ellentmondásairól a Paksi Konzervatív Egyesület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Paksi Csoportja által közösen szervezett „Paksi közéleti estek” előadásán, a Csengey Dénes Kulturális Központban, 2022. szeptember 8-án.

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

 Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2022. szeptember 8., csütörtök 18.55 +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap