A tartalomból: A német kormány továbbra is blokkolja a paksi irányításrendszer szállítását, míg Franciaország esetében már megtörtént a jóváhagyás x A szlovákoknak, magyaroknak, cseheknek és lengyeleknek előre kell tekinteniük és össze kell tartaniuk Brüsszelben x Újra népszerű a házasságkötés x Pályázatok bérlakásokra x Ismét Bognár György a Paks vezetőedzője.

Energia – atomenergia

A német kormány továbbra is blokkolja a paksi irányításrendszer szállítását, míg Franciaország esetében már megtörtént a jóváhagyás

PAKS-PRESS 2023. február 14. – A berlini kormány továbbra is blokkolja, hogy a Siemens Energy a korábbi megállapodások értelmében leszállítsa az irányítási rendszert az új paksi reaktorblokkokhoz, miközben a német vállalat konzorciumi partnere, a francia Framatome esetében már megtörtént a jóváhagyás – jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a francia energiaügyi miniszterrel, Agnes Pannier-Runacher-vel folytatott egyeztetését követően kulcsfontosságúnak nevezte Magyarország hosszú távú energiabiztonsága szempontjából a paksi bővítést.

Kiemelte, hogy az irányítási rendszert ehhez egy német-francia konzorcium szállítja, azonban mivel ez ma kettős felhasználású technológiának számít jogi szempontból, ezért a jelenlegi európai szabályozási környezetben az adott nemzeti exporthatóságnak kell engedélyeznie a polgári felhasználást is, ami Franciaország esetében már megtörtént, Németország esetében azonban még nem. „A német kormány két tagjának, a gazdasági miniszternek és a külügyminiszternek, akiknek engedélyezniük kellene a szállítást, semmifajta jogi alapjuk nincsen arra, hogy ezt a szállítást blokkolják és veszélybe sodorják Magyarország jövőbeni energiaellátásának biztonságát” – tette hozzá. Szijjártó Péter a francia partnerrel egyetértenek abban, hogy nincsen értelme szankciókat kivetni az orosz nukleáris iparra. – Örülünk annak, hogy Franciaország is úgy látja, hogy az ilyen típusú intézkedések értelmetlenek lennének – mondta. A miniszter úgy vélekedett, hogy fenn kell tartani a szakmai együttműködést a nukleáris energia terén Oroszországgal. „Azok az országok lesznek előnyös helyzetben, akik a saját maguk által felhasznált energiának egy jelentős részét saját maguk elő is tudják állítani, és számunkra ezt az opciót a nukleáris energia, így tehát a paksi beruházás kínálja” – szögezte le. +++

A szlovákoknak, magyaroknak, cseheknek és lengyeleknek előre kell tekinteniük és össze kell tartaniuk Brüsszelben

PAKS-PRESS 2023. február 14. – A kelet-közép-európai országok összefogásának erősítését, valamint a közös értékplatformon lévő szlovákiai pártok együttműködésének fontosságát hangsúlyozta, az Oroszor-szág elleni szankciókat pedig hamis, nem az európai érdekeket szolgáló lépés-nek nevezte Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, a pozsonyi törvényhozás korábbi elnöke az MTI-nek hétfőn Pozsonyban adott nyilatkoza-tában. A szlovák politikus úgy vélekedett: „Előre kell tekintenünk, ma a szlovákoknak, ma-gyaroknak, cseheknek és lengyeleknek össze kell tartaniuk Brüsszelben, hogy a német tőke ne törölhesse belénk a cipőjét” – hangsúlyozta Andrej Danko. Hozzátette: látni kell, hogy míg a német cégek ötöde Oroszországban vállalkozik és óriási hasz-not zsebel be, addig a többieknek a szankciós politikáról beszélnek. „Ha Szlovákia nem áll Magyarország oldalára – ahol eddig győzedelmeskedett a józanész – és nem áll ellen, akkor lehengerelnek minket és az energetikai válság csak a kezdete lesz azoknak az őrültségeknek, amelyek ránk várnak” – emelte ki Danko.

A szlovák politikus az EU Oroszországgal szembeni szankciós politikáját hamisnak és nem hatékonynak minősítette. „Egyrészt tőlünk ilyen szankciók érvényesítését követelik, másrészt a háború kezdete óta csak a nyugati cégek 9 százaléka hagyta el az orosz piacot. Ezek után el kell gondolkodni azon, hogy a szankciók kinek az érdekét szolgálják, mert az EU-ét nem és a kelet-közép-európai országokét pedig biztosan nem” – világított rá Danko.

Úgy vélekedett: a szankciós politika az Egyesült Államok és Németország érdekeit szolgálja, utóbbiét úgy, hogy a jelenlegi helyzetben „szanálni tudja múltbéli politikai hibáit, az atomerőműveinek bezárását” és most az utolsó erőművek működőképessé tételén fáradoznak.

„Már felfogták, hogy mennyire fontos az atomenergia és ezért volt jó döntés a mohi erőmű befejezése és Orbán Viktor döntése a paksi erőmű bővítéséről is” – jelentette ki Andej Danko, aki szerint az EU a tagországok szükségleteit figyelmen kívül hagyó döntéseinek sorozata miatt a szétesés előtt áll.

Brüsszel ahelyett, hogy a minket segítő dolgokat fejlesztené, ma nem más, mint egy valóságtól elszakadt lobbista társaság, amely nagyon veszélyes, mert megpró-bálják likvidálni a kis tagországokat” – szögezte le a pártelnök. +++

Életmód

Újra népszerű a házasságkötés

PAKS-PRESS 2023. február 14. – Valentin-nap alkalmából nemcsak a szerelmet, de az elköteleződést is ünnepelhetjük: a házasodási kedv az utóbbi években új lendületet vett Magyarországon, és még a koronavírus-járvány sem állhatta útját a szertartásoknak – írja a HVG. A lap közlése szerint a házasságkötések száma 2019-ben kiugróan magas volt: a KSH adatai szerint 65 268 pár házasodott, ennyi házasságot a rendszerváltás óta egyetlen évben sem kötöttek – a házasságkötési hajlandóság az 1980-as években volt utoljára hasonlóan magas. – Murinkó Lívia szociológus és családdemográfus, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint akkoriban a házasságkötés az életútnak még teljesen magától értetődő, természetes állomása volt, viszonylag korán házasodtak a jegyespárok, és nem gondolkodtak azon, hogy megvan-e minden feltétel az esküvőhöz, hanem szinte a felnőtté válás része volt az esemény. A 90-es évek végén, a 2000-es évek elején azonban csökkenő tendencia kezdődött. Emellett a szociológus szerint az is hozzájárult ahhoz, hogy egyre inkább háttérbe szorult a házasság, hogy a párkapcsolatokkal szemben támasztott elvárások megváltoztak: „A stabil párkapcsolat mellett az esküvőt az anyagi függetlenség eléréséhez is kötötték, olyan materiális javak meglétéhez, mint stabil egzisztencia, lakás, autó, ezeket pedig egyre később tudták megszerezni a fiatalok.” A 2008-as világgazdasági válság idején a gazdasági nehézségek és a bizonytalanság miatt a házasságkötések száma elérte a mélypontját, 2010-ben a valaha mért legkevesebb házasságkötést (35 520) regisztrálták Magyarországon. Az esküvők száma csak később, a 2010-es években kezdett növekedni, majd a házasodási kedv az évtized közepétől töretlenül emelkedett, ami a szociológus szerint egyértelműen a szakpolitikai intézkedéseknek köszönhető. 2015-ben az első házasok adókedvezménye, a családi otthonteremtési kedvezmény, majd a Ptk. öröklés rendjére vonatkozó változtatásai, később pedig, 2019-től a babaváró hitel is ösztönözte a házasságkötéseket.

A szakpolitikai intézkedések hatását mutatja szerinte az is, hogy míg a világon szinte mindenhol kevesebb esküvőt szerveztek a koronavírus-járvány idején, Magyarországon, amikor csak lehetett, házasodtak az emberek. Az élettársi kapcsolatban élők aránya az ezredforduló óta a duplájára nőtt: 2001-ben még a 15 éves és annál idősebb népesség 7 százaléka, 2011-ben a 11, 2016-ban már a 13 százaléka élt élettársi kapcsolatban – mutat rá Murinkó Lívia és Spéder Zsolt 2021-ben megjelent tanulmánya. +++

Itthon – Paks

Pályázatok bérlakásokra

PAKS-PRESS 2023. február 14. – Pályázatot hirdet Paks Város Önkormányzata egy a Fenyves utca 12. szám alatti 2 szobás (50 négyzetméter, II/7.), és ugyanott egy másik 2 szobás (50 négyzetméter, IV/13.) költségalapon meghatározott lakbérű lakásbérleti jogviszonyára – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal kommunikációs csoportjának vezetője, dr. Hanol János. Közlése szerint azok a paksi lakosok nyújthatnak be pályázatot, akik vállalják a költségalapon megállapított lakbér és a lakás közüzemi díjainak megfizetését. A bérleti szerződés határozott időtartamra – legfeljebb 5 évre – köthető a pályázat elfogadása esetén. A lakások bérleti díja jelenleg 687,60 Ft/m2/hó+ÁFA. A pályázati nyomtatványokat a pályázati hirdetmények tartalmazzák, amik átvehetők a Paksi Polgármesteri Hivatal Humán Osztályának Szociális Csoportjánál, valamint letölthetők a paks.hu honlapról. A pályázatoknak legkésőbb 2023. március 16. napjáig kell beérkeznie a Paksi Polgármesteri Hivatal Humán Osztály Szociális Csoportjára.

 Labdarúgó NB I

Ismét Bognár György a Paks vezetőedzője

PAKS-PRESS 2023. február 14. – Egy nappal Waltner Róbert menesztése után Bognár Györgyöt nevezték ki a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC vezetőedzőjének. A zöld-fehér klub honlapjának keddi beszámolója szerint a 61 éves szakember 270 nap után tért vissza a csapathoz, amelyet 2020 szeptembere és 2022 májusa között irányított úgy, hogy ebben az időszakban messze a legtöbb gólt szerezte a Tolna vármegyei együttes. Bognár az előző szezon után a másodosztályban szereplő MTK Budapestnél dolgozott, majd októberben közös megegyezéssel bontott szerződést a fővárosi klubbal. A Paksi FC 19 forduló után 23 ponttal a hetedik helyen áll az OTP Bank Ligában és szombaton a Mezőkövesdet fogadja majd. +++

Képünk: Csak párkapcsolat, majd szakítás vagy házasság: A 2000-es évek elején csökkenő tendencia kezdődött, egyre inkább háttérbe szorult a házasság, majd a házasodási kedv az évtized közepétől töretlenül emelkedett. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2023. február 14., kedd 18:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap