A tartalomból: Tervezett karbantartás a paksi atomerőmű 1. blokkján x Szlovákiában megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja x Orbán Viktor: azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt x Családi üzlet x Fiatalok a paksi mezőnyben: a tizennyolc éves, tehetséges kapus Simon Barnabás, több bravúrt is hozott a Fradi ellen.

 Atomerőmű

Tervezett karbantartás a paksi atomerőmű 1. blokkján

PAKS-PRESS 2023. február 2. – Megkezdődött a paksi atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkeféjének cseréje közölte az Országos Atomenergia Hivatal. Mint írják, a karbantartás ideje alatt a blokk ötven százalékos teljesítménnyel üzemel. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve történik. – Az OAH folyamatosan felügyeli a blokkok állapotát és a 100 MW-ot meghaladó telje-sítményváltozásokról továbbra is tájékoztatást ad – áll aközleményben. +++

Szlovákiában megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja

PAKS-PRESS 2023. február 2. – Megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja, az előírt tesztek befejezése után – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Villamosművek (SE) közlésére hivatkozva szerdán. Az atomerőmű a következő hónapokban – újabb teljesítményteszteléseket követően – a termelés elérheti a száz százalékot, 471 megawattot. Branislav Strycek, az SE vezérigazgatója rámutatott, hogy a harmadik blokk beindítása hozzásegíti a vállalatot ahhoz a szlovák kormánnyal kötött megállapodásának a teljesítéséhez, hogy megawattóránként 61 eurós áron olcsó villanyáramot szállítson a lakosságnak. Az atomerőmű új blokkjainak építése ellen a szomszédos Ausztria többször erőteljesen tiltakozott. A két reaktorblokk építésének befejezését és átadását eredetileg 2014-re és 2015-re tervezték, ezeket az időpontokat később átütemezték, a negyedik blokk átadása 2025-ben várható. +++

Kormány-gazdaság

Orbán Viktor: azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt

PAKS-PRESS 2023. február 2. – Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt – jelentette be a miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán. Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta, hogy szerdán találkozott azzal a csapattal, amelyet Mészáros Lajos (Fidesz), Dunaújváros országgyűlési képviselője vezet. A csapat azon dolgozik immár hosszú hónapok óta, hogy megmentsük a Dunaferrt – mondta a kormányfő, aki felidézte: a Dunaferrt tönkretették a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és végül a brüsszeli szankciók. Orbán Viktor szavai szerint a szerdai kormányülésen Mészáros Lajos előterjesztésére azt a döntést hozták, hogy a következő hat hónapban a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. Ez több mint 16 milliárd forint – tette hozzá. Beszámolt arról is, a következő hónapokban azon fognak dolgozni, hogy a hat hónap elteltével megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen majd a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek. Hírügynökségünk emlékeztet rá, hogy a Dunaferr jelentős beszállítója lehet a Paks II. projektnek, az acélipari termékekből. +++

Paks- Itthon  

Üzlet: ingatlanok bérben, WC-tisztításért szerződés

PAKS-PRESS 2023. február 2. – Jól keresett az elmúlt években a település egyik ismert vállalkozója, Kovács Sándor, cégeivel a paksi beruházás orosz kivitelezője, eddig több mint egymilliárd forint értékben kötött szerződéseket, többnyire ingatlanok bérbeadásáról – írja a Telex. Azt is írják, hogy szerkesztőségük a Direkt36-nál évek óta követik a paksi tendereket és nemrég kiszúrták, hogy tavaly ősszel Kovács Sándor fiának, Kovács Kristófnak a cégét, a KBP GROUP Kft.-t bízták meg azzal, hogy az építkezés helyszínén bruttó 1,2 millió forintért WC-kabinokat telepítsen, és azokat karban is tartsa. A közbeszerzési oldalra feltöltött dokumentumok szerint a KBP GROUP Kft.-nek négy darab „bio WC”-t kell leszállítania, és azokat a szerződés 12 hónapos hatálya alatt, heti kétszer kell takarítania. Az iratokból az is kiderül, ez alatt azt értik, hogy „a székletet teljesen kiszivattyúzzák”, a kabinokat pedig „fertőtlenítő és szagtalanító folyadékokkal” töltik fel, illetve „WC-papírral és papírtörlővel” látják el. +++

Labdarúgó NB I

Fiatalok a paksi mezőnyben: a tizennyolc éves, tehetséges kapus Simon Barnabás több bravúrt is hozott a Fradi ellen

PAKS-PRESS 2023. február 2. – A címvédő és listavezető Ferencváros két cserejátékos góljával fordított és nyert végül 3-1-re a Paks otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga negyedik fordulójából elhalasztott és szerdán pótolt mérkőzésen. A találkozót az FTC nemzetközi kupaszereplése miatt halasztották el augusztusban. A tizennyolc éves, tehetséges kapus Simon Barnabás több bravúrt is hozott a Fradi ellen. A klub honlapjának adott interjúban egyebek között elmondta, hogy a mérkőzés legemlékezetesebb pillanatának tartja, a nyolcadik percben Mmaee ziccerét. „Át akarta emelni felettem a labdát, de jól zártam a szöget, így védeni tudtam. Jó ütemben léptem ki, örülök, hogy sikerült, ráadásul rögtön a találkozó elején – fogalmazott.

A Fradi elleni mérkőzés ma még egész nap téma volt a közösségi médiában. A gólszerző, Kinyik Ákos úgy vélekedett, hogy „az 1-3-as vereségre semmiképpen sem szolgáltunk rá. Vendégeink egyenlítő találatuk után még jobban ránk jöttek, mi pedig belehibáztunk… Az egy pontot minimum megérdemeltük volna, sajnos így alakult” – mondta el.  

A Paks vezetőedzője értékelésében kiemelte a fiatalok jó teljesítményeit. A tizenhét éves Horváth Kevin debütált, a kapuban most volt először kezdő Simon Barnabás, Vas Gábor még nem játszott belső védőként, amit nagyszerűen megoldott, Gyurkits pedig jól szállt be csereként. Mindegyikük tehetséges fiatal, építkezünk, és erre a mérkőzésre lehet, még ha vesztettünk is. „Büszke vagyok a csapatra, örültem volna minimum egy döntetlennek, sajnos nem így lett” – értékelte a mérkőzést vezetőedző, Waltner Róbert.

Születtek kommentek is: a Paks-Pres közösségi oldalán Szabó Pál az írta: „Nem vagyok oda a Valtnerért, de abban igaza volt, hogy nem akarta a halasztást, mégis megadta az MLSZ! Akkor mondta, hogy majd beteszik egy számunkra előnytelen időpontra! Így is lett! Egy hét alatt 3 meccs a bajnokság első három csapatával! … Amúgy gratula a Fradinak, de ez így nem fer… Ők nem halasztottak mikor a Paks kérte, háromnegyed csapat covidos volt” – jegyezte meg.

A Kecskemét csapatát fogadja a Paksi FC az OTP Bank Liga 18. fordulójában, február 4-én. Ismét lesz a meccsjárat a mérkőzésre.

Képünk: mecsjáratal érkeznek a szurkolók a Fradi elleni összecsapásra. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/TELEX

PAKS-PRESS 2023. február2., csütörtök 18:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap