A tartalomból: Héricz János csónakból figyelte az ötfokos Dunában fürdőzőket a gerjeni kompkikötőben – a figyelem nem őrá irányult, ő figyelt másokra x Magyarország energiaellátása szempontjából az atomenergia nélkülözhetetlen x Kijev atomerőművek területén tárolja a nyugati hadianyagot x Jeges csobbanás Gerjenben

Diplomácia – energia

Magyarország energiaellátása szempontjából az atomenergia nélkülözhetetlen

PAKS-PRESS 2023. január 23. – Magyarország energiaellátása szempontjából az atomenergia nélkülözhetetlen, a paksi blokkok az ország villamos energiatermelésének harmadát biztosítják, a bővítésről pedig kilenc évvel ezelőtt írták alá a szerződéseket – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-s külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján. Az Európai Bizottság már dolgozik az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomagon, és a javaslat előrehaladott állapotban van, azt a tagállamok többsége is támogatja – közölte a tárcavezető. Kiemelte, hogy a találkozó elején bejelentkezett az ukrán diplomácia vezetője is, aki az orosz nukleáris szektor szankcionálására szólított fel, és ennek az EU-n belül is van bizonyos támogatottsága. Hangsúlyozta: az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján jól látható, hogy az, az ország van biztonságban az energiaellátás szempontjából, amely a maga által elfogyasztott energia jelentős részét maga elő tudja állítani. „Teljesen evidens és senki számára nem okoz meglepetést, hogy Magyarország nem fog támogatni semmi olyan intézkedést, amely az Oroszországgal való nukleáris együttműködést bármilyen módon korlátozná” – szögezte le. „A nemzeti energiaellátás tekintetében nincsen kompromisszum” – tette hozzá. +++

Ukrajnai háború

Kijev atomerőművek területén tárolja a nyugati hadianyagot

PAKS-PRESS 2023. január 23. – Atomerőművek területén tárol Ukrajna nyugati országoktól kapott rakétákat és tüzérségi lőszert – közölte hétfőn Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója. „Megbízható adatok szerint az ukrán fegyveres erők a Nyugat által szállított fegyvert és lőszert raktároz atomerőművek területén. Ez vonatkozik az ukrán fegyveres erők számára oly drága, és szűkösen rendelkezésre álló HIMARS rakétákra és külföldi légvédelmi rendszerekre, valamint nagykaliberű tüzérségi lőszerekre is” – idézte Nariskint az SZVR sajtószolgálata. A kémfőnök szerint 2022 decemberének utolsó hetében Rafalivka állomáson át szállítottak fegyverrel megrakott vasúti kocsikat külföldről a nyugat-ukrajnai határhoz közeli rivnei atomerőműbe. Nariskin azt állította, hogy Kijev lőszert halmoz fel a létesítményben, és arra számít, hogy az orosz hadsereg, elkerülendő a nukleáris katasztrófát, nem mér csapást az erőművekre. „Ha azonban az ukrán légvédelem egy újabb +eltévedt+ rakétája miatt történik majd egy nagy raktárrobbanás és semmisül meg egy atomerőmű, a tragédiáért mindig Moszkvát lehet majd hibáztatni” – tette hozzá az SZVR igazgatója. +++

Itthon – fiatalok – kutatás – internet

Aggasztó, hogy már tízévesen több órát „tiktokoznak” a gyerekek

PAKS-PRESS 2023. január 23. – Aggasztónak tartja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy a 10-15 évesek egy átlagos hétköznapon mintegy 2 órát, hétvégenként pedig csaknem 3 órát töltenek a világhálón, egyebek közt a TikTokon – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága egy kutatás eredményét ismertetve hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint az NMHH és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) tavaly ősszel végzett kutatást azzal a céllal, hogy feltárják a digitális eszközhasználattal és a különböző médiatartalmakkal kapcsolatos fogyasztási szokásokat. Azt írták, hogy a gyerekek médiafogyasztásában a különböző eszközök és platformok használata gyorsabban változik és tolódik el az új technológia irányába, mint az idősebb korosztályokban. Kiderült, hogy a megkérdezett családok többségében a gyerekek jelentős része a felső tagozatba lépve kapja meg első okostelefonját. Az alsós gyerekeknél már megjelennek az online játékok, de még viszonylag erős szülői felügyelet mellett. A 6-11 évesek mindennapjaiban a gyermekfilmek mellett már nagyobb mértékben jelen vannak a rövid, színes, vicces videók és online játékok: a lányoknál inkább öltöztetős, állatos, gondoskodásra épülők, a fiúknál pedig a Minecraft és a Fortnite – állapították meg.

Ugyanebben a korosztályban az internetezés évfolyamról évfolyamra egyre komolyabb szerepet tölt be az oktatásban és az idegennyelv-tanulásban. Náluk jelenik meg gyakrabban a közösségimédia-használat, azon belül is most már inkább a TikTok, mint a Facebook – írták.

A 10-15 évesek között „virágzik a közösségi média”, az internetezés fő tevékenysége a Facebook-, az Instagram- és a TikTok-profil ellenőrzése, a posztolás, a Messenger-üzenetváltás. Ebben a korosztályban három gyerekből ketten fent vannak a Facebookon, de erős a TikTok-jelenlét is: minden második-harmadik gyerek „tiktokozik”. Megállapították, hogy a felsősök körében az internetezés már nem csupán a közösségi médiát, a tanulást, az idegennyelv-oktatást szolgálja, de jó eszköze a távoli rokonokkal, barátokkal való kapcsolattartásnak is.

A megkérdezett szülők és pedagógusok véleménye a digitális eszközök, a közösségi média és a televíziókészülék használatának előnyeiről és hátrányairól nagyjából azonos: egyetértenek abban, hogy a tévézés és az internetezés kontrollált körülmények között – értve itt a tartalomválasztást és az időtartam-korlátozást – előnyére is válhat a gyerekeknek, főleg az iskolásoknak.

A felső tagozatos diákok szülei szinte valamennyi fenyegetéssel kapcsolatban érzékenyebbek, aggódóbbak, mint az alsó tagozatosok szülei. Az ő 16 százalékuk már lényegesen gyakrabban tapasztalta meg, hogy gyermekeik időnként nem kívánt tartalmakkal találkoznak.

A felsősök szüleinek 17 százaléka számolt be arról, hogy gyermekeik internetes zaklatásnak is ki vannak téve – írták. Tizedük pedig azt is elmondta, hogy gyermekük jelszavát ellopták vagy profilját feltörték – tették hozzá. Ők egybehangzóan leginkább a gyermekeiket érő zaklatásoktól, agresszív, szexuális tartalmak jelenlététől félnek, de tartanak attól is, hogy gyermekükben internetes függőség alakul ki – írta az NMHH. A szülők, a tanárok és az óvodapedagógusok többsége egyetért abban is, hogy a fő kockázat a mozgásszegény életmód miatt a fizikai aktivitás csökkenése, ezáltal a gyerekek testi-fizikai állapotromlása. A megkérdezett szülők 38-44 százaléka tart ettől a veszélytől, míg a tanárok, pedagógusok sokkal aggasztóbban ítélik meg a kérdést: 62-78 százalékuk osztja ezt a véleményt – áll a közleményben.

Bátrak és kitartóak a téli sportokban

Jeges csobbanás Gerjenben

PAKS-PRESS 2023. január 23. – Jeges kaland – Gerjen 2023, ezzel a mottóval rendezte meg az év egyik kiemelt eseményét a sportkedvelőknek Pakson és Gerjenben a gerjeni önkormányzat és a Paksi Atomerőmű. Ötvenöt futó indult szombaton az atomerőmű látogatóközpontjából. A dunai kompkitőben negyvenen fürödtek meg a közel ötfokos vizben. +++

Képünk: Héricz János csónakból figyelte az ötfokos Dunában fürdőzőket a gerjeni kompkikötőben. A figyelem nem őrá irányult, ő figyelt másokra. Hogy ne kerüljenek sodrásba és mentett is volna, ha kell. Nem volt láthatatlan, mégis, érthetően, elkerülte az emberek figyelmét. Több órát állt a csónakban, a metsző hideg szélben, esőben, hóesésben. Vannak emberek, akik akár észrevétlenül is, de sokat tesznek értünk – valamennyiünkért. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2023. január 23., hétfő 18:25. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap