A tartalomból: Paks termeli a legtöbb áramot x Kazak látogatók az atomerőműben x A lehető legtöbb napelemet kell csatlakoztatni az országos hálózathoz x Hangsúlyosabb szerepet kapnak a vármegyék a fejlesztéspolitikában x A Paks otthonában a Ferenvárost fogadja szerdán.

Gazdaság-energia

Paks termelte a legtöbb áramot 

PAKS-PRESS 2023. január 31. – Tavaly a legnagyobb hazai villamosenergia-termelő továbbra is a paksi atomerőmű volt: éves szinten 15,81 TWh villamos energiát termelt, amely 47 százalékos részaránynak felel meg. Több is lehetett volna a teljesítmény, ha a nap- és szélerőművek megtermelt áramát viszont kötelezően nem kellett volna átvenni. 2022-ben mintegy 2,5 százalékkal volt alacsonyabb a villamosenergia-fogyasztás, mint 2021-ben. +++

Kazak látogatók az atomerőműben

PAKS-PRESS 2023. január 31. – Alibek Kuantyrov kazak nemzetgazdasági miniszter – aki egyben a Magyar–Kazak Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság kazak társelnöke – és kísérete pénteken látogatást tett a Paksi Atomerőműben, és megtekintette a Paks II. Atomerőmű területi munkálatait. Kazahsztánban ugyan nem üzemel atomerőművi blokk, ám a Föld kilencedik legnagyobb területű országa piacvezető az uránbányászat terén, a világ urántermelésének 45 százalékát adja.

A lehető legtöbb napelemet kell csatlakoztatni az országos hálózathoz

PAKS-PRESS 2023. január 31. – A kormány ezért megelőlegezi az ehhez szükséges fejlesztések uniós támogatásait – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Steiner Attila szerint Magyarország energiabiztonsága érdekében kell az energetikai rendszert fejleszteni. Az ukrajnai háború hatásai miatt egyre fontosabb a helyben megtermelt energia, a napelemek terjedése viszont olyan ütemű volt az elmúlt években, hogy túlterhelhetik az országos hálózatot. Összteljesítményük elérte a 4 ezer megawattot, ami kétszeresen haladja meg a paksi atomerőműét – tette hozzá. Az államtitkár úgy véli, hogy a fejlesztések ütemében fokozatosan megszűnhet a betáplálási moratórium, de addig meg kell vizsgálni, hol indokolt a fejlesztés. Azok kapcsolhatják a naperőműveiket a korábbi szabályok szerint az országos hálózathoz, akik október 31-ig bejelentették a csatlakozási igényüket. Az E.On beruházási csomagja például csaknem 800 megawatt napelemes kapacitás csatlakoztatását teszi majd lehetővé. Steiner Attila közölte, hogy a kormány akkumulátortámogatási programmal is segíti a megújuló energiák befogadását. +++

Kormány-önkormányzatok

Hangsúlyosabb szerepet kapnak a vármegyék a fejlesztéspolitikában

PAKS-PRESS 2023. január 31. – Az eddiginél sokkal decentralizáltabb fejlesztéspolitika megvalósítása a cél az európai uniós források tervezésére és felhasználására a 2027-ig tartó időszakban – közölte a területfejlesztési miniszter kedden Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón. Navracsics Tibor beszélt arról, hogy a területi operatív fejlesztési program új változata, a TOP Plusz mintegy 2000 milliárd forint értékű támogatást biztosít, az összeg felére már az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások alatt kiírták a pályázatokat a nemzeti költségvetés terhére. Tavaly év végéig 756 milliárd forint felhasználására született támogató döntés, idén január végére 492 milliárd forintról a támogatói szerződéseket is megkötötték; 445 milliárd forintot előlegként fizettek ki – ismertette a miniszter.

A politikus felidézte, hogy a magyar kormány decemberben állapodott meg az Európai Bizottsággal a helyreállítási és újjáépítési alap mintegy 2500 milliárd forint értékű keretéről. Ennek nagyjából a felét nagy energetikai projektekre költik a bizottság elvárásai alapján, amelynek révén „az orosz gázzal kapcsolatos függőségünket egy kicsit oldani tudjuk” és a megújuló energiák is nagyobb teret kapnak a magyar energiaellátásban. Ugyanez a forrás szolgál a lakossági energetikai korszerűsítések finanszírozására is – tette hozzá a miniszter. Jelezte, hogy a 2500 milliárd forintos keret negyedét a digitális átátállást, a digitális infrastruktúra fejlesztését segítő projektekre fordítják.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra is, hogy mintegy 14 ezermilliárd forintot jelent a kohéziós alapból Magyarország által lehívható európai uniós forrás 2027 végéig. Ebből hozzávetőlegesen 4000 milliárd jut az agrár- és vidékfejlesztési projektekre, illetve mintegy 10 ezer milliárd a korábban is meglévő TOP programok új változataira, amelyek között „újdonság a digitális megújulás operatív program” mintegy 800 milliárd forintos kerettel.

A jövő fejlesztéspolitikájában kiemelt jelentősége lesz a vármegyéknek – hangsúlyozta a miniszter. Az a cél, hogy lehetőség szerint már a tervezést is decentralizálják, vagyis ne Budapestről, az országos intézmények határozzák meg a fejlesztési irányokat, hanem bevonják a területi szereplőket is – fűzte hozzá. Kifejtette, hogy a TOP Plusz programokban még meg nem pályáztatott mintegy 1000 milliárd forint összegre várhatóan tavasszal írják ki a pályázatokat. Ehhez arra van szükség, hogy a területi integrált programokat áttervezzék a vármegyék, így az új felhívások révén 211 milliárd forintot biztosítanak a megyei fejlesztésekre, 473 milliárdot pedig a megyei jogú és a kiemelt városokra.

A vármegyékre jutó pályázatok három téma köré csoportosulnak: az aktív turizmus fejlesztésére 63 milliárd, a köznevelési infrastruktúra fejlesztésére 82 milliárd, helyi humánfejlesztésekre pedig 66 milliárd forint összegű pályázati keretre lehet számítani – sorolta Navracsics Tibor. +++

Labdarúgás

Labdarúgó NB I – A Paks otthonában a Ferenvárost fogadja szerdán 

PAKS-PRESS 2023. január 31. – Szerdán pótolják a labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójából elhalasztott Paks-Ferencváros mérkőzést, amelyet követően „kiegyenesedik” a tabella és minden csapatnak 17 lejátszott összecsapása lesz. A Fehérvári úti stadionban rendezett mérkőzésre a PKK ingyenes oda-vissza járatot biztosít a klub szurkolói számára. A busz 17:30-kor a Gesztenyés utcáról indul és a várost járva a helyszínre viszi a szurkolókat. Az eseményt az M4 Sport élőben is közvetíti. A 4. fordulóból elhalasztott mérkőzés, 18.30-kor kezdődik. A Paks jelenleg a hetedik helyen áll a tabellán. Képünk: jegyautomata a paksi stadionnál. +++

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/

PAKS-PRESS 2023. január 31., kedd 18:28. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap