A tartalomból. Magyarországon leghamarabb 2029-2030-ban kerülhet szóba moduláris atomreaktor beszerzése x A következő évtizedben belép Paks II., a hat blokk együtt már 4400 megawatt teljesítményt jelent x Paksi pedagógusok a Szekszárdi Tankerületi Központ kitüntetettjei között x Petőfire emlékezik a Paksi Konzervatív Egyesület.    

Energia

Magyarországon leghamarabb 2029-2030-ban kerülhet szóba moduláris atomreaktor beszerzése

Magyarországon leghamarabb 2029-2030-ban kerülhet terítékre egy vagy több kis moduláris atomreaktor (SMR) beszerzése – nyilatkozta Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Világgazdaságnak. A miniszter kifejtette, SMR-ekre már sok terv készült, de csak egy működik, a kínai Hainanban. Elmondta, a románok egy amerikai vállalattal szerződtek le hasonlóra, a britek a Rolls-Royce-szal. Hozzátette, hogy már legalább tizenöt ilyen technológia tervét látta, ezek különböznek egymástól, ahogyan a ma működő atomerőművek is. Lényeges eltérés, hogy míg a ma működő atomerőművek mindegyike egyedi termék, a náluk jóval kisebb SMR-ek gyártástechnológiája szabványosított lesz. Ennek köszönhetően e sorozattermékek várhatóan jóval olcsóbban gyárthatók, remélhetőleg gyorsabban engedélyezhetők, építhetők és bővíthetők is. Magyarországon leghamarabb 2029-2030-ban kerülhet szóba a beszerzésük, és talán valahol Kelet-Magyarországon létesülne, de más helyszínek vizsgálata is terítéken van.

Lantos Csaba az interjúban szólt arról is, hogy szeretné, ha mind a négy meglévő paksi blokk – amelyeket 2032 és 2037 között kellene leállítani – üzemideje újabb 20 évvel tovább tarthatna, és megjegyezte, ez nem politikai döntésen múlik, hanem műszaki kérdés. Ismertette, a következő évtizedben belép Paks II., a hat blokk együtt már 4400 megawatt teljesítményt jelent. A ma működő atomerőmű (amikor teljes kapacitással megy), az ország teljes áramigényének az egyharmadát termeli meg. Az áramigény emelkedik, akár 50 százalékkal is. Paks II. éppen a növekvő áramigény kielégítése miatt fontos, előreláthatóan a két új blokkja termeli majd meg 20 éven át az ország akkori villamosenergia-igényének a felét.

Lantos Csaba elmondta, hogy a napelemek rohamos terjedése is közrejátszott abban, hogy tavaly a Benelux országok után Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 8,6 százalékkal az energiafelhasználás során kibocsátott szén-dioxid mennyisége, miközben kilenc tagállamban még nőtt is.

Arra a kérdésre, hogy mikor épülhet újra szélerőmű Magyarországon, Lantos Csaba elmondta, erről vitában állnak az Európa Unióval, kérdés, hogy a széltorony mekkora lehet, hol telepíthető, hogyan illeszkedik a tájba. A társadalomnak megvannak a maga szempontjai. El szeretnék kerülni az olyan szélkerékerdőt, amilyeneket néhol a világban most is lehet látni, nem szeretnék Magyarországot ipari tájjá változtatni.

A hazai lignitalapú energiatermeléssel kapcsolatos tervekről szólva a miniszter kijelentette, a mátrai blokkokat működtetik, amíg szükség van rájuk. A Mátrai Erőműre addig szükség lesz, amíg meg nem épül a három új gázüzemű blokk, az egyik éppen a visontai telephelyen – jelentette ki. +++

Oktatás – megyei elismerések

A Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusai

A kitüntetettek között két paksi matematika-fizika (kémia) szakos pedagógus: Zántóné Sélley Katalin a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Árokszállási Eszter, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanára – mások mellett -, a „Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa” kitüntetéseket vettek át a Vármegyeháza Dísztermében, 2023. június 26-án. Az elismeréseket Gerzsei Péter a Tankerületi Központ igazgatója adta át. +++

Itthon – Paks

Petőfire emlékezik a Paksi Konzervatív Egyesület  

Folytatódik Pakson a konzervatív előadássorozat. Ezúttal egy izgalmas, irodalmi témájú beszélgetésre hívják az érdeklődőket. Magyarságunk megélése Petőfi Sándor versei és verses meséi nélkül nem elképzelhető, ezért Petőfi Sándor születése 200. évfordulójának esztendejében ezzel a beszélgetéssel hajtanak fejet nagy honfitársunk, a szerelem és a szabadság költője előtt. A beszélgetésnek, amelyre a Csengey Dénes Kulturális Központban kerül sor 2023. június 29-én 18.00 órakor, azt a címet adták: „Petőfi, mint a XIX. század magyar költészetének rockzenésze”.

A beszélgetőpartnerek Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Megadja Gábor eszmetörténész lesznek. A beszélgetés bevezetőjeként Petőfi Sándor: Az utolsó virágok című versét Jenei Mónika viski kislány adja elő. A beszélgetést követően 20.órától a Gastroblues Fesztivál kapcsolódó programjaira invitálják az érdeklődőket, az ASE Étteremben a Loyal Apples’ Club zenekar „A szabadság idővándorai” című rockkoncertjében – Petőfi nyomdokán – a magyar rockzenei élet legszebb „szabadság dalai” szólalnak meg különös hangzással. Ezt Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák zenekar „Petőfi Album – Lemezbemutató Koncert”-je követi. A rockkoncertekre korlátozott számban tiszteletjegy igényelhető a beszélgetés helyszínén. +++

Képünk: A Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusai – kitüntetések

(PAKS-PRESS) Paks/Szekszárd 2023. június 27., kedd – Közös kép készül a Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusairól, a Vármegyeháza Dísztermében. A kitüntetettek között két paksi matematika-fizika szakos pedagógus: Zántóné Sélley Katalin (2. sor, b.2.) a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, és Árokszállási Eszter (1. sor b.3), a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanára – mások mellett -, a „Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa” cím átvétele után, 2023. június 26-án. Az elismeréseket Gerzsei Péter a Tankerületi Központ igazgatója (2. sor j.1) adta át.

Híreink: PAKS-PRESS/MTI

PAKS-PRESS 2023. június 27., kedd 18:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap