A tartalomból. Megemlékezés és koszorúzás Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából Pakson, tizenegy éves az Atomenergetikai Múzeum x Atompárti elmozdulás: jelentősen nőtt az atomenergia és az atomerőművek támogatása x A belga kormány meghosszabbítaná legrégebbi atomrektorainak üzemidejét x Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát x Pozitív nők napja a Csengey Kulturális Központban.

 Tudomány – Atomenergia – megemlékezés  

Megemlékezés és koszorúzás Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából Pakson, tizenegy éves az Atomenergetikai Múzeum

PAKS-PRESS 2023. március 7. – Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója és dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató koszorút helyezett el születésének 120. évfordulója alkalmából Neumann János mellszobránál a Látogató Központ előtti Disputa Parkban.

Horváth Péter János az évforduló alkalmából rövid beszédet mondott. Egyebek mellett hangsúlyozta: a tudomány eredményei generációkon átívelőek – a fél évszázaddal ezelőtt indult atomerőmű-építést azon tudományos ismeretek tették lehetővé, amelyeket tudósaink alkottak meg. Tudományos örökségük a mai napig él.  Hozzátette: a technikatörténeti és tudományos eredmények megőrzése és továbbadása folyamatos feladat: ebben nagy segítség az atomerőmű számára az Atomenergetikai Múzeum: 2000 m2-en több ezer műtárgy, működésből kivett berendezés, dokumentum és fotó mutatja az elmúlt 50 év történetét. De ez nem minden: az edukáció és a folyamatos élményközpontú ismeretátadás terén is sokat tett az intézmény az elmúlt 11 évben.

A vezérigazgató aláhúzta: minden korosztályhoz közel tudja vinni a természettudományok és az atomenergetika témáját, rendezvényeket szervez, fizikashow-kat és kihelyezett fizikaórákat tart, használja a legújabb megoldásokat, mint a kiterjesztett valóság, virtuális valóság-szemüveg, okoseszközökre fejlesztett alkalmazások, jelen van az online térben, a közösségi médiában, saját videósorozata van a legnagyobb videómegosztó-csatornán.

A ma tartott családi programon korosztálytól függetlenül minden érdeklődő kipróbálhatott különböző társas- és stratégiai játékokat, volt kézműves-foglalkozás is, amelyen saját társasjátékot lehetett készíteni. A Neumann-emlékévhez csatlakozva filmvetítéssel is készült a múzeum, amely a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal együttműködésben valósult meg, akárcsak Dömölki Bálint és Simonovits András előadása Neumannról és a játékelméletről. +++

 Atompárti elmozdulás: jelentősen nőtt az atomenergia és az atomerőművek támogatása

PAKS-PRESS 2023. március 7. – A felnőtt magyar lakosság 70 százaléka egyetért azzal, hogy ma Magyarországon atomerőmű működik, 62 százaléka pedig támogatja, hogy új atomerőműblokkok épüljenek Pakson. Ráadásul mindkét álláspont erősödött az ukrajnai háború és a nyomában járó energiaválság hatására – ez derül ki a Társadalomkutató Kft. 2020 és 2023 elején készített kutatásaiból. Az atomenergia támogatóinak aránya jelentősen növekedett az elmúlt években. 2023 elején a magyarok kétharmada (66 százalék) nevezte meg az atomenergiát, mint a „lakosság biztonságos és folyamatos áramellátásának” biztosítóját, korábban csak alig több mint felük (53 százalékuk) vélekedett így. A felnőtt magyarok 62 százaléka azt is szeretné, ha az energiaellátásban „az állam nagyobb mértékben támaszkodna” az atomerőművekre (35 százalékuk nem szeretné ezt), jóllehet 2020-ban még csak 53 százalékuk vélekedett így (akkor 44 százalékuk ellenezte ezt).

A hosszú távú prognózis is atomenergiapárti elmozdulást tükröz: az elérhető energiahordozók közül tízből négyen (40 százalék) az atomenergiától várják leginkább „20-50 év távlatában” az ország stabil energiaellátását. 2020-ban még csak tízből hárman (31 százalék) vélekedtek hasonlóan.

A felmérés eredményei szerint a legkevésbé környezetkárosító energiaforrásnak az „időjárásfüggő megújuló energiákat” tartják a magyarok (43 százalékuk), további 22 százalékuk pedig a „hagyományos megújuló energiákat”. A megújuló energiák környezetkímélő voltába vetett bizalom, összesen kétharmados, mely nem változott a két hullám között. Az atomenergiát csak alig minden negyedik megkérdezett (23 százalék) gondolja a legkevésbé környezetkárosítónak.

Sokkal jobb az atomenergia imázsa az ár-érték arányban. A magyar felnőtt lakosság 59 százaléka (2020-ban 50 százalék) osztja azon álláspontot, hogy az atomerőmű a legolcsóbban áramot előállító erőműtípus, és 70 százalékuk (korábban 61 százalék) gondolja azt, hogy a Paksi Atomerőmű állítja elő Magyarországon a legolcsóbban az áramot.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a magyarok rendkívül magas és növekvő aránya egyetért azzal, hogy „Magyarországon atomerőmű működik”. 2020-ban a megkérdezettek 64, 2023-ban 70 százaléka vélekedett így. Mindezek alapján az sem hoz váratlan fordulatot, hogy a magyar lakosság 62 százaléka támogatja, hogy „új atomerőműblokk, vagy blokkok épüljenek Pakson” (2020-ban 51 százalék).

 Az Ukrajna ellen indított orosz támadás miatt az Európai Unióban többször felmerült az orosz atomenergia elleni szankciók bevezetése. Mindez nem volt hatással a magyarok véleményére az orosz technikával tervezett Paks 2 beruházás kapcsán. A felnőtt magyarok 57 százaléka támogatja, hogy az új paksi atomerőmű-blokkokat a „legkorszerűbb orosz technológia felhasználásával” építsék meg (35 százalék ellenzi). Az abszolút többségű támogatás már korábban is biztosítva volt: 2020-ban a megkérdezettek 53 százaléka állt az orosz technológia pártján. A magyar társadalom tehát nemcsak általánosságban tekinthető atomenergiapártinak, de a paksi bővítés ügyében is. Sőt: az orosz atomtechnológia melletti elköteleződést az ukrajnai háború kitörése sem kérdőjelezte meg.

Módszertan: hullámonként 1000 fős, személyes kérdezéssel, számítógéppel támogatott adatfelvétellel zajlott a kutatás, mely reprezentatív a magyar felnőtt lakosságra, korra, nemre, településtípusra és végzettségre. +++

A belga kormány meghosszabbítaná legrégebbi atomrektorainak üzemidejét

PAKS-PRESS 2023. március 7. – A belga kormány, miután tavaly tíz évvel meghosszabbította két legújabb atomreaktora üzemidejét, az áramellátás érdekében meghosszabbítaná legrégebbi, még üzemelő rektorai, a Tihange 1, valamint a Doel 1 és 2 üzemidejét is – tájékoztatott a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn. A beszámoló szerint a belga kormány arra kérte a belgiumi atomerőműveket üzemeltető francia Engie energiaszolgáltatót, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy az 1975-ben szolgálatba helyezett Tihange 1, valamint a Doel 1 és 2 reaktor üzemidejét legalább további két évvel meghosszabbítsák. Kérte továbbá, hogy a szolgálgató vizsgálja meg azt is, lehetséges-e a meghosszabbított élettartamú Doel 4 és Tihange 3 reaktor szükséges felújítási munkálatainak mihamarabbi befejezése annak érdekében, hogy 2025-2026 és 2026-2027 telén az erőművek újra üzemelhessenek. A kormány szerint a három legrégebbi reaktor üzemben tartása 2026 és 2027 telén hozzájárulhat e két reaktor karbantartási időszakának áthidalásához.

A belga nukleáris ellenőrzési hivatal (FANC) biztonsági és jogi aggályokra hivatkozva azonban nem ajánlja az ország három legrégebbi reaktora élettartamának meghosszabbítását. A hivatal ezzel szemben a két újabb reaktor üzemben tartását javasolja anélkül, hogy leállítanák azokat a teljes biztonsági korszerűsítés idejére. A terv szerint a reaktorok fokozatos fejlesztésen esnének át, hogy megfeleljenek a szigorúbb biztonsági követelményeknek. Ez azonban a vonatkozó előírások szigorának mérséklését tenné szükségessé anélkül, hogy szembe menjen az európai biztonsági előírásokkal – írták. Az Engie február végén jelezte: nem támogatja a Tihange 1, valamint a Doel 1 és 2 üzemidejének meghosszabbítását. Ezzel szemben a Doel 4 és a Tihange 3 reaktor bővítését javasolta, amelyhez mintegy két éves munkálatok lennének szükségesek. +++

Űrkutatás-innováció-Magyarország

Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát

PAKS-PRESS 2023. március 7. – A HUNOR – Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Közleményük szerint a kutatóűrhajós program keddi sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozták a négy jelölt személyét is. Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András alkotják azt a magot, akik közül egy valaki közel egy hónapos tudományos küldetésen vesz majd részt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén – írták. A négy kiválasztott jelölt között van Cserényi Gyula 33 éves erősáramú villamosmérnök; Kapu Tibor 31 éves űripari fejlesztőmérnök; Schlégl Ádám klinikai ortopédsebész és Szakály András 40 éves repülőipari-tervezőmérnök. A HUNOR Magyar Űrhajós Program célja egy magyar kutatóűrhajós feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, ahol csaknem egy hónapon át döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani. +++

Itthon – Nőnap Pakson

Pozitív nők napja a Csengey Kulturális Központban

PAKS-PRESS 2023. március 7. – Ötórai tea”, kiállítás, előadás, minikoncert és más bemutatókat tartanak a nőnap alkalmából. Az alkotók: Ambach Erika, Antus Mária, Erdélyi Gabriella, Keszthelyi Katalin, Lovas Katalin, Márkusné Tibai Márta, Péger Zsuzsanna, Szabó Ica, Szinger Zsuzsanna. Kiállítás megnyitó is lesz, szerdán öt órakor. A tárlatot megnyitja: Balog Judit, a Paksi FC és a Paksi SE ügyvezetője, közreműködnek: Tibai Eszter, Tábori Emese és Berek Dániel. A Könyvtár-Galériában Katona Melinda szervezetfejlesztő, civil társadalomépítő előadását tekinthetik meg este hat órától az érdeklődők: „Nőként nőnek maradni” – Női szerepeink és azok megélése címmel. +++

Képünk: Látogatók a tizenegy éves Atomenergetikai Múzeum születésnapján, 2023. március 7-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. 

Híreink: PAKS-PRESS/MTI/Magyar Nemzet/

PAKS-PRESS 2023. március 7., kedd 18:45. +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap